Ultima oră

Primarii, indemnati sa sprijine crescatorii de animale

Doina Ganea
10 sep 2008 973 vizualizări
Asocierea in cooperative si ameliorarea pasunilor poate conduce la cresterea productiei si a efectivelor de animale u dotarea islazurilor cu instalatii mobile de muls ar putea demara din noiembrie 2009 u pretul laptelui muls conform cerintelor UE este cel putin dublu decit plata actuala la STAS

Dezvoltarea efectivului de animale din Vrancea are nevoie in primul rind de asocierea tuturor crescatorilor de animale, pasuni bune, aparate de muls si centre de valorificare a laptelui. Aceste concluzii au fost trase de curind la intilnirea pe care conducerea DADR Vrancea a avut-o cu o parte a primarilor din comunele vrincene si cu reprezentantii Asociatiei Crescatorilor de Taurine. Conducerea DADR a anuntat ca are o buna colaborare cu aceasta Asociatie, care are organizatii in marea majoritate a localitatilor din judet. Directorul Costica Neata a afirmat ca asociatia respectiva participa alaturi de specialisti la promovarea posibilitatilor de finantare. "DADR a facut propuneri pentru dotarea islazurilor comunale cu instalatii de muls, in scopul imbunatatirii calitatii laptelui, asigurind astfel obtinerea unui pret mai ridicat pentru laptele livrat de crescatorii de animale. Aceasta presupune implicarea tuturor membrilor comunitatii respective, in frunte cu alesii in consiliile locale", a declarat Costica Neata. Primul program de finantare care ar putea fi promovat este legat de refacerea islazurilor comunale cu bani care vin atit de la UE cit si de la Ministerul Agriculturii. "Esential este ca acesti bani sa fie cheltuiti. Cei care beneficiaza de sume de la MADR sau UE sa vina si sa ne propuna o fisa de perimetru de ameliorare a islazurilor, pentru a avea posibilitatea sa livram lapte conform. Avind covor ierbos, puturi forate, centre de muls mobile, fiecare va putea livra laptele la 1,4 ""1,7 lei/litru, nu 0,7 lei cit se plateste acum laptele la STAS. Bineinteles ca laptele conform muls direct de pe islaz in tancurile de racire este peste STAS, pentru ca are peste 3,5% grasimi si atunci fermierul va cistiga mai mult", este de parere primul agricultor al judetului.


Primarii ademeniti politic


Accesarea investitiilor legate de amenajarea islazurilor depinde insa de primariile care trebuie sa dea in administrare islazurile comunale asociatiilor crescatorilor de animale. Acestea din urma sint singurele care pot accesa bani de la UE pentru ameliorarea suprafetelor de pasunat. Pentru realizarea acestor actiuni, Neata "i-a ademenit politic" pe primarii din judet. "Important este sa faceti aceste asociatii la nivel de localitati si lor sa le incredintati islazurile pentru a ajuta crescatorii de animale. Daca faceti acest lucru pentru fermierii din comunele dvs, aveti toate sansele sa fiti votatI ani buni de acum incolo. Sint posibilitati de finantari pe proiecte, dar ele sint realizabile numai cu concursul dvs", le-a spus primarilor prezenti la intilnire Costica Neata.


Instalatii de muls folosite la comun


La rindul sau, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Taurine, Vasile Gradisteanu, a precizat ca o asociatie de crescatori de animale poate accesa un proiect prin care sa achizitioneze o instalatie cu valoare de 70.000 "" 150.000 de euro, care poate fi amplasata pe islaz si unde poate fi muls laptele si predat la marii procesatori la preturi maxime, avind in vedere ca este lapte conform muls in conditiile cerute de normele UE. "Instalatiile sint mobile si pot sta iarna undeva in sat, iar vara la marginea islazului. Fiecare crescator de animale poate sa beneficieze, contra unei taxe de 10-20 de bani pe luna, de aceasta instalatie. Dupa aceea putem trece la infintarea unor centre de colectarea laptelui prin mulgerea la bidon sau la conducta. Dar cel mai bine se face prin mulgerea la conducta, pentru ca laptele intra direct in tancul de racire si de acolo pleaca la fabricile de procesare a laptelui", a explicat Vasile Gradisteanu. Potrivit acestuia, Asociatia are in cont aproximativ 500.000 de lei pentru demararea unor proiecte de acest gen, fiind monitorizate deocamdata comunele Golesti, Sihlea, Maicanesti, Nanesti, Vinatori si Bolotesti. "Incercam sa lansam cu data de 1 noiembrie 2009, ca in primavara urmatoare sa avem pe islaz instalatiile de muls si laptele conform", a subliniat Vasile Gradisteanu. O alta masura initiata de Asociatia Crescatorilor de Taurine din Vrancea este scolarizarea in meseria de crescatori de animale, dar in special in cea de operatori insamintatori, deoarece se simte lipsa acestora in teritoriu. O parte din cursuri sint sustinute financiar chiar de Asociatie. Totodata, un serviciu specializat creat la nivelul Asociatiei va monitoriza efectivele de animale, privind cresterea si dezvoltarea lor. Membrii Asociatiei vor fi prezenti si in acest an la tirgul de la Tichiris - Vidra, pe 14 septembrie. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.