Ultima oră

Detinutii vrinceni cistiga lunar si 800 de lei

Nicoleta Cristea
2 sep 2008 976 vizualizări
La jumatatea lunii, detinutii au momentul lor de glorie u «Cind intra acesti bani in cont, pe 15 - 17 ale fiecarei luni, toata lumea bea cafea sau fumeaza tigari bune», ne-a spus seful Penitenciarului Mindresti u in aceasta toamna, detinutii vor fi scosi la culesul roadelor de pe cimp

Chiar si vrincenii aflati in regim de detentie pot cistiga bani in fiecare luna, prin activitati prestate pe timpul cit se afla in penitenciar. Conform unei statistici, aproximativ jumatate dintre detinutii Penitenciarului de Maxima Siguranta Mindresti sint angrenati in activitati productive, urmarindu-se si reintegrarea sociala a acestora, prin formarea unor abilitati de munca. Unii dintre ei muncesc in afara penitenciarului, iar o parte muncesc in interior, in interesul locului de detinere, prestind activitati in cadrul gospodariei agrozootehnice a unitatii, dar si la blocul alimentar pentru detinuti, existind si personal de intretinere din rindul acestora. Persoanele care au un loc de munca au avantaje atit banesti, cit si faptul ca isi ispasesc mai usor pedeapsa si isi scurteaza perioada de detentie. "Avem contracte incheiate cu agentii economici, unde salariul este negociat, astfel incit pe o luna se ajunge undeva la un salariu peste cel minim pe economie. Este vorba despre aproximativ 800 de lei, insa din acesti bani doar 30 la suta le revin detinutior, care pot dispune de acesti bani cum vor. Cind intra acesti bani in cont, pe 15 "" 17 ale fiecarei luni, toata lumea bea cafea sau fumeaza tigari bune. Acesta este momentul lor de glorie", a aratat seful Penitenciarului Mindresti, comisarul sef Ionel Dita. O perioada solicitanta pentru cei din penitenciar sint lunile de toamna, cind este nevoie de oameni pentru recoltat. Autoritatile din penitenciar se asteapta sa incheie in acest sens cel putin cinci contracte, unde vor fi angrenati aproximativ 160 de oameni. Detinutii muncesc si ca personal necalificat in constructii, sau la statia de epurare, dar si in interiorul penitenciarului. "Detinutii muncesc si in atelierul de productie interioara, in timplarie sau confectii metalice, aici fiind angrenati cei cu pedepse mai mari, pentru ca nu pot fi folositi in exterior. Unii chiar au invatat meserie acolo", a mai adaugat comisarul sef Ionel Dita. Aproximativ 30 "" 40 de detinuti sint "fermieri", prestind activitati la cresterea animalelor si la partea de vegetatie, insa productia in acest domeniu a scazut, deoarece si numarul celor aflati aici este in scadere. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.