Ultima oră

«Liftingul» Pietei Unirii ar putea fi un malpraxis

Valentin Muscă
30 aug 2008 1608 vizualizări
Primaria Focsani ar putea desfigura Piata Unirii cu cei 8 milioane de euro obtinuti in cadrul proiectului finantat de Uniunea Europeana u Ministerul Culturii si Cultelor a cerut municipalitatii sa aduca modificari importante proiectului pentru ca centrul istoric al Focsanilor sa nu fie doar o amintire u în locul acestuia vom avea cîteva gropi cu apa, niste scari futuriste, patru catarge, o scena pentru paranghelii si noua dughene pentru vîndut obiecte populare u în iunie 2007 si în august 2008, Ministerul Culturii a cerut în mod expres Primariei Focsani modificarea proiectului u de cîteva luni, Primaria si Consiliul Local sînt blocate, lasînd focsanenii nu numai fara apa calda, dar si cu un santier care va dura aproape doi ani sau mai mult

Piata Unirii si ansamblul religios din centrul istoric al Focsanilor Munteniei ar putea fi desfigurate daca proiectele futuriste ale primarului Decebal Bacinschi vor fi puse in practica intocmai cu ajutorul finantarii europene. Cel mai important loc al Focsanilor de pe malul sudic al Milcovului, din punct de vedere religios, si piata unde pe 24 ianuarie 1859 moldovenii si muntenii au jucat Hora Unirii vor fi transformate intr-o gradina din care spiritul traditiei crestin ortodoxe romanesti ar putea disparea. în locul acestora vom avea un ansamblu alcatuit dintr-o mina de stilpi ca niste catarge de o parte, o groapa pe linga fostele ruine din care va tisni apa, citeva scari pentru skateboard, biserica Sf. Ioan suspendata, iar de cealalta parte noua baraci ca la Zilele Orasului, de unde sa luam obiecte populare si chiar o platforma ce pare o scena pentru paranghelii bahice. Totul pentru a se putea derula un proiect european de 8 milioane de euro din care municipalitatea a contribuit cu o buna parte. Desi este un proiect care va schimba totalmente centrul orasului si la realizarea acestuia trebuia consultata opinia publica, ba chiar organizate dezbateri serioase, proiectul a fost lansat, aprobat orbeste de alesii locali si, daca nu se va intimpla nimic, vom fi martori, peste putin timp, la desfigurarea centrului istoric. Mai grav decit atit, imaginile proiectului promovate de Primarie prin «Revista Focsanii» ascund focsanenilor adevaratul proiect.


Ministerul Culturii cere modificarea proiectului


Lovitura de gratie data proiectantului si autoritatilor focsanene a picat ca un fulger. Dupa ce prin procesul verbal din 05.06.2007, Comisia Zonala a Monumentelor Istorice a recomandat «repozitionarea spatiilor comerciale», lucru care nu s-a intimplat, baracile raminind in jurul bisericii, asa cum era si firesc, Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) cere modificarea proiectului. Prin adresa nr. 4310/11.08.2008, dr. Mircea Angelescu, directorul general al Directiei Generale a Patrimoniului Cultural National, face un amplu rechizitoriu actualului proiect. "Recomandam reanalizarea posibilitatilor de iluminat a spatiului Pietei Unirii, fara montarea a patru stilpi care concureaza vertical Monumentul Unirii (...), proiectantul va prezenta alte modalitati de iluminare nocturna a spatiului pietei fara a folosi patru catarge care prin inaltimea lor agreseaza Monumentul Unirii", se arata in adresa catre Primaria Focsani din 11 august 2008. Mai mult decit atit, adresa ministerului cere proiectantului sa nu extinda excavatiile in zona de vest a bisericii si mai ales sa scoata din proiect groapa din fata Obeliscului. "(...) proiectantul sa elaboreze detaliile de executie pentru zona din vestul bisericii Nasterea Sf. Ioan Botezatorul, fara a cobori nivelul pavimentului pietei din jurul Monumentului Unirii, piesa centrala, care da numele si semnificatia acestui spatiu public. Aceasta documentatie va fi inaintata spre avizare la Ministerul Culturii si Cultelor", mai scrie in adresa care a sosit la Primaria Focsani acum doua saptamini, dar despre care nici proiectantul, nici Primaria nu sufla o vorba.


Arhitectul nu-i de acord cu schimbarea proiectului


întrebat despre posibilitatea modificarii planului, arhitectul Alexandru Multescu, cel care a realizat acest proiect, crede ca acest lucru ar insemna prelungirea lucrarilor. "O revizuire a proiectului va insemna prelungirea termenului de realizare a obiectivului Recalificare urbana a perimetrului istoric din Piata Unirii si gradina publica din municipiul Focsani", ne-a spus arhitectul. Este adevarat ca modificarea proiectului conform adresei MCC din 11.08.2008 va prelungi durata lucrarilor, dar nu s-ar fi ajuns aici daca cercetarile arheologice desfasurate de Muzeul Vrancei ar fi inceput la data emiterii Autorizatiei de MCC, respectiv 13.06.2008 si nu mai tirziu. De altfel, recomandarile Comisiei Zonale sint din 05.06.2007, adica de acum un an. în ceea ce priveste raportarea proiectului la arhitectura centrului istoric, modificat dupa distrugerea zidurilor Manastirii, in a doua parte a secolului al XIX-lea, Alexandru Multescu spune ca proiectul respecta istoria orasului. "Proiectul tine cont de planurile istorice de la 1854, planuri care stau la baza Studiului de Fezabilitate. Era de asteptat sa asistam la aceste descoperiri. Proiectul are in vedere punerea in valoare a sitului arheologic", ne-a mai spus Alexandru Multescu. Desi in toate cele cinci tocuri de harti care insotesc documentatia, in jurul bisericii apar noua "spatii comerciale", arhitectul Multescu spune ca aceste chiscuri ale mesterilor populari nu sint in perimetrul fostei Manastiri. Cu toate acestea, procesul verbal din iunie 2007 si adresa MCC din august 2008 il contrazic pe arhitect.


Ordonanta Guvernului interzice dughenizarea parcurilor


Proiectul inceput in 2007 la Focsani este lovit de la inceput si de prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 114/2007, care interzice orice constructie pe spatiile verzi. "Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori incheiate cu nerespectarea prevederilor sint lovite de nulitate absoluta", scrie in textul OUG, care mai adauga "obligatia autoritatilor publice locale de a nu schimba destinatia terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, de a nu reduce suprafetele acestora ori obligatia de a nu le stramuta". Or, proiectul arhitectului Multescu tocmai asta face. Baracile prevazute de proiectant ca asa zise ateliere de creatie nu au ce cauta in gradina din jurul bisericii. Astfel, putem concluziona ca, in deplina cunostinta de cauza, cei care au aprobat proiectul ignora legislatia.


Nimeni nu raspunde de acest haos


Deocamdata, nimeni nu raspunde de modul in care se deruleaza lucrarile celui mai amplu proiect de modernizare desfasurat vreodata in centrul istoric al Focsanilor. Arhitectul a realizat proiectul si s-a spalat deja pe miini, primarul Decebal Bacinschi este la odihna si nu a raspuns apelului nostru, viceprimarii sint suspendati, Consiliul Local este blocat, purtatorul de cuvint este si el in concediu, diriginte de santier nu exista, constructorul face ce-i cere Primaria, pentru ca este sub contract, iar firma de consultanta nu a reusit sa desluseasca hatisul dezinformational de la Focsani. In cele din urma, dupa ce purtatorul de cuvint al Primariei, Dan Cazaciuc, nu a considerat importanta tema de discutie, respingindu-ne apelurile, am reusit sa luam legatura cu liderul social-democratilor din Consiliul Local Focsani, consilierul Liviu Oloeriu, care ne-a declarat ca in afara de dezbaterea de acum citiva ani cu privire la acest proiect de recalificare urbana nu stie alte noutati. Mai mult, acesta a precizat ca a solicitat Primariei sa impinzeasca orasul cu pozele machetei noii Piete, pentru ca cetatenii sa isi faca o idee despre modificarile aduse prin proiectul cu finantare Phare. Cit despre atentionarile Ministerului Culturii trimise Primariei cu privire la schimbarea proiectului initial, acesta spune ca nu a fost informat. Deci, la Primaria Focsani e "¦ vacanta. "Am trimis 27 de adrese primarului Decebal Bacinschi, caruia i-am cerut sa intre in legalitate. Un santier de o importanta ca cel din jurul bisericii Sf. Ioan Botezatorul nu poate inainta fara un diriginte de santier, cu atestat MCC. Primarul spune mereu ca o sa se rezolve, dar au trecut 4 luni si lucrurile stau pe loc. Mai grav, exista chiar un dispret din partea Primariei fata de acest santier. La ultima intrunire dintre constructor, Directia pentru Cultura si firma de consultanta, Primaria a trimis doar un angajat de rangul trei, nici macar seful Serviciului Urbanism sau Investitii", ne-a spus Paraschiv Usturoi, directorul Directiei pentru Cultura Vrancea, reprezentantul MCC in teritoriu, cel care este obligat sa supravegheze respectarea avizului pentru realizarea acestui proiect. în concluzie, exista toate sansele sa fim martorii distrugerii iremediabile a centrului istoric al Focsaniului, lucrarile pe santier sa depaseasca cele 18 luni din contract, preturile sa se dubleze si «liftingul» Pietei Unirii sa nu fie decit un malpraxis, pe care il platim din banii nostri. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 27

Adaugă comentariu
, acum 737353 zile, 14 ore, 32 minute, 7 secunde
O data cu inceperea lucrarilor in Piata Unirii a inceput si DEMOLAREA ISTORIEI judetului Putna si a Focsaniului de alta data!!! Unde va mai fi urma si pecetea timpului, a istoriei si a prestigioaselor citeste integral
, acum 737353 zile, 14 ore, 32 minute, 7 secunde
Unde este prinsa in proiect Borna de hotar care a fost in Piata Unirii pana prin anii 70, cand a fost dusa in spatele cineamului Balaa si de acolo translata in fata Muzeului Unirii?
, acum 737353 zile, 14 ore, 32 minute, 7 secunde
E clar ca proiectul e inca o golaneala PSD-ista numai bun sa mai faca niste bani negri inainte de alegeri. Asa ca dom Usturoi sariti pe ei, o ocazie mai tare ca asta nu gasiti ca sa faceti ceva bun si citeste integral
, acum 737353 zile, 14 ore, 32 minute, 7 secunde
Este o afacere transpartinica: PSD + PNL + PDL. Firmele nu au culoare politica si platesc la toate partidele, altdel ar falimenta. Dar eu intreb daca va fi adusa in Piata Unirii borbna de hotar, asa citeste integral
, acum 737353 zile, 14 ore, 32 minute, 7 secunde
Domnii ziaristi nu au binevoit sa puna, cel putin pana la ora asta, link de comentarii la rubrica "Stil de viata". Totusi cele doua mizerii publicate trebuie comentate. Se ataca niste oameni care au citeste integral
, acum 737353 zile, 14 ore, 32 minute, 7 secunde
Proiectul prevede o impartire pe 3 niveluri a unei zone care este destul de plana. Nu inteleg utilitatea zidurilor rosii si stilpisorilor de langa biserica! Poate ca primaria s-a gandit la cei care citeste integral
, acum 737353 zile, 14 ore, 32 minute, 7 secunde
Un proiect care priveste un monumnt extrem de important a istoriei romanilor nu a fost mai intii avizat de Ministelul culturii si alte institutii platite sa apere aceste comori al neamului citeste integral
, acum 737353 zile, 14 ore, 32 minute, 7 secunde
De ce va mirati si va tot plangeti atat ca vor apare "stîlpi ca niste catarge" sau"groapa pe linga fostele ruine din care va tisni apa, cîteva scari pentru skateboard, biserica Sf. Ioan citeste integral
, acum 737353 zile, 14 ore, 32 minute, 7 secunde
Daca focsanenii nu erau de acord cu proiectul nu l-ar fi votat in Consiliul Local. Vreti voi Ziarul de Vrancea sa schimbati/manipulati opinia focsanenilor? De ce nu ati organizat voi dezbatere publica citeste integral
, acum 737353 zile, 14 ore, 32 minute, 7 secunde
O fi proiectul beton, chiar asta semnaleaza cei care posteaza ca e prea mult beton. Si eu si ceilalti vroiam mai mult spatiu verde, cel putin la fel de mult ca si pana acum. Mie personal imi placea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.