Ultima oră

Soveja si Lepsa risca sa ramina fara turisti

Mihaela Beșleagă
29 aug 2008 1969 vizualizări
Apa curenta, canalizare, drum modernizat, punct farmaceutic, terenuri de joaca pentru copii, sint citeva dintre conditiile obligatorii pe care trebuie sa le indeplineasca si statiunile vrincene, pentru a fi atestate

Statiunea turistica Soveja si satul turistic Lepsa risca sa isi piarda acreditarea, intrucit nu respecta nici macar conditiile obligatorii impuse printr-o recenta hotarire de Guvern. Conform noilor reglementari, atestarea statiunilor este conditionata de existenta mai multor factori, printre care: drum rutier modernizat si marcat cu semne de circulatie, apa curenta, canalizare, transport in comun intre statiune si gara sau autogara care o deserveste, punct farmaceutic, amenajarea si iluminarea locurilor de promenada, terenuri de joaca pentru copii. In cele doua locatii vrincene, cu exceptia apei curente la Soveja, a existentei energiei electrice, celelalte conditii sint inexistente. La Lepsa, fiecare pensiune si-a rezolvat pe cont propriu alimentarea cu apa curenta, iar racordarea la reteaua de canalizare a fost realizata la cele mai importante pensiuni cu sprijinul autoritatilor locale, dupa cum afirma primarul din Tulnici. "Daca ar functiona ilegal si nu ar respecta aceste conditii, ar fi inchise. Noi am realizat racordarea la reteaua de canalizare la cele mai importante pensiuni. Sintem la nivelul studiului de fezabilitate pentru un proiect de alimentare cu apa curenta cu cofinantare din fonduri europene si bani guvernamentali. In cel mai scurt timp vom deschide si o farmacie la Lepsa", ne-a spus Vasile Agurida, edilul din Tulnici. "La nivel local exista initiative de hotarire pentru proiecte cu bani guvernamentali pentru introducerea sau continuarea unor proiecte privind apa curenta si canalizarea, dar nu cunosc exact la ce nivel sint", declara prefectul Dragos Mircea.


Salvamont la Lepsa?


Alte conditii obligatorii pe care trebuie sa la indeplineasca statiunile pentru a fi acreditate sint: amplasarea intr-un cadru natural fara poluanti, existenta studiilor si a documentelor care atesta prezenta si valoarea factorilor naturali de cura (ape minerale, namol, lacuri terapeutice, saline, bioclimat), constituirea perimetrelor de protectie ecologica, hidrogeologica si sanitara a factorilor naturali de cura. Pentru atestarea unei statiuni turistice de interes local trebuie indeplinite criteriile obligatorii si 50% din punctajul maxim acordat pentru criteriile suplimentare. Acestea vizeaza, printre altele: existenta de banci, agentii de turism, sali de spectacole si sali de conferinte, canalizare centralizata. Statiunile de interes national trebuie sa aiba un numar minim de 500 locuri in structurile de primire turistica, iar cele de interes local minim 100 locuri. Totodata, localitatile montane trebuie sa dispuna de servicii de salvamont, dar in Vrancea nu exista nici picior de salvamontist. La Lepsa, odata cu amenajarea pirtiei de schi, va functiona si un grup de salvamont, dar nu mai devreme de doi ani. Punctajul minim pentru atestarea statiunilor de interes national este de 135 puncte, iar cel pentru statiunile de interes local de 90 puncte. Atestarea se face de catre Ministerul pentru întreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, la solicitarea autoritatilor locale. în termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a hotaririi, acestea au obligatia de a depune fisa statiunii turistice, in caz contrar li se va retrage statutul. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.