Ultima oră

Mr. Bobocea, vrinceanul care tine in miini misiunile din Africa

Irina Moldovan
23 aug 2008 1961 vizualizări
Ofiterul medaliat de Olanda pentru participarea la misiunea ISAF din Afganistan lucreaza acum la logistica trupelor EUFOR din Ciad si Republica Centrafricana u dintr-o fosta inchisoare franceza, vrinceanul de 37 de ani contribuie direct la misiunea de mentinere a pacii si protejare a civililor u dupa ce a fost in Afganistan, Emil Bobocea a trecut la munca de birou, care presupune insa o imensa responsabilitate u acesta nu a reusit inca sa-si vada fetita nou-nascuta

Un vrincean se afla in miezul misiunii de mentinere a pacii din Africa, derulata de EUFOR (European Union Force). Uniunea Europeana a decis, la propunerea Frantei, la sfirsitul anului trecut, sa trimita o misiune de mentinere a pacii in Ciad si in Republica Centrafricana, la care si Romania contribuie cu 120 de soldati. Citeva sute de militari din tarile UE lucreaza aici, printre ei si vrinceanul Emil Bobocea, in virsta de 37 de ani. Maiorul Bobocea lucreaza la departamentul de logistica si este implicat direct in coordonarea misiunii din Africa. Maiorul are la Focsani o sotie care a nascut o fetita de curind, dar si alti doi copii de 5, respectiv 7 ani, pe care ii poate vedea doar in permisii. Bobocea nu se plinge insa de conditiile de lucru. Anul trecut a facut parte din misiunea romaneasca in Afganistan, timp de sapte luni, si, spre deosebire de activitatea de pe frontul afgan, trecerea la munca de birou i se pare foarte usoara.


Singeroasele conflicte din Darfur, Ciad si din Republica Centrafricana, strins legate intre ele prin participanti si prin interesele aflate in joc, au afectat milioane de africani. Pe linga sutele de mii de morti si raniti, mii de sudanezi au luat calea tarii vecine, Ciadul, locuind acum in tabere de refugiati. Ajutoarele internationale sint insuficiente pentru sinistratii fugiti din calea razboiului, iar riscul extinderii violentelor este permanent. Pentru a usura viata refugiatilor, Misiunea gestionata de vrinceanul Emil Bobocea are ca scop principal protejarea civililor din regiune, dar si facilitarea distribuirii de ajutoare umanitare. Activitatea din Ciad si din Republica Centrafricana este coordonata din Franta, de la sediul EUFOR, situat in Mont Valerien - o regiune deluroasa din apropierea Parisului. Acest sediu cochet, desemnat pentru fortele europene de catre statul francez, este de fapt o fosta inchisoare. Emil Bobocea a fost decorat de ministrul olandez al Apararii pentru activitatea sa in cadrul misiunii ISAF din Afganistan, in 2007, alaturi de alti doi ofiteri romani. Maiorul lucreaza la EUFOR din noiembrie 2007 si are mandat de un an. Totusi, perioada sa de sedere in Franta s-ar putea prelungi. Bobocea spune ca, dupa incheierea acestei misiuni, vrea sa revina in Romania ca sa-si petreaca ceva timp cu familia. Si sotia acestuia este nerabdatoare sa il revada, in conditiile in care a nascut o fetita pe care maiorul nu a vazut-o pina acum. "Ne sacrificam ca sa ii fie bine. Sotul meu face sacrificii pentru cariera si pentru familie, si noi pentru el. Este un sot capabil si foarte bine pus la punct si pregatit din punct de vedere profesional", a afirmat Camelia Bobocea, sotia maiorului.


Misiunea EUFOR din Africa nu e deloc una usoara


Pina acum, au fost trimisi in regiune peste 3.000 de militari, majoritatea francezi. Potrivit conducerii EUFOR, in total vor lua parte la misiune 3.700 de soldati din 14 tari. Instalarea in Africa, la care departamentul de logistica in care lucreaza Bobocea a avut un rol vital, a fost o parte dificila a operatiunii. Militarii au fost nevoiti sa construiasca de la zero cartierul general din N"â„¢Djamena si un alt sediu in Abéché. Alte spatii de rezidenta au fost ridicate pentru citeva batalioane multinationale stationate in diferite parti ale Ciadului si in Republica Centrafricana. Materialele folosite pentru construirea sediilor au fost aduse din Europa, ca si proviziile pentru personal. Ele au fost descarcate intr-un port din Camerun, iar apoi au fost carate cu trenurile si camioanele, peste 4.000 km, pina in Ciad. Liderii EUFOR spun ca procesul de transport a fost foarte dificil, deoarece cele mai multe drumuri din regiune sint doar benzi de noroi batatorit. în plus, o mare parte a operatiunii de amplasare a cladirilor s-a facut in sezonul ploios, cind regiunea e in mare masura acoperita de ape sau de mlastini. Acum, in sezonul uscat, fortele europene din Africa au un alt motiv de ingrijorare - militarii se tem ca, odata cu retragerea apelor, bandele de hoti si raufacatori isi vor spori considerabil activitatea.

De asemenea, atacurile insurgente ar putea deveni mai numeroase. Misiunea EUFOR in Africa a fost aprobata de Consiliul de Securitate ONU, printr-o rezolutie adoptata in septembrie 2007. Mandatul trupelor europene este de un an, insa ar putea fi prelungit.



Text preluat din articolul "Maiorul Bobocea, romanul care se ocupa de logistica armatei europene ", semnat Irina Moldovan, aparut in ziarul "Cotidianul"


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.