Ultima oră

Reintoarcerea fiilor din Italia

Ziarul de Vrancea
18 aug 2008 2783 vizualizări
Zilnic, peste 200 de vrinceni revin din Italia, pentru a-si petrece vacanta acasa u toti se declara uimiti de nivelul preturilor u una dintre cele mai mari comunitati de italieni provine din Milcovul si Rastoaca, comune unde pe strada se vorbeste mai mult in italiana u italienii vin cu bani cash si isi cumpara case noi daca nu le renoveaza pe cele deja cumparate u valul de stranieri a aglomerat soselele, dar a marit si numarul tamponarilor, cabinetele stomatologice sint luate si ele cu asalt, in vreme ce casatoriile s-au inmultit ametitor u pe de alta parte, unii dintre cei plecati isi trimit copiii acasa, pregatindu-si reintoarcerea in patrie

Revenirea stranierilor in tara inseamna, de citiva ani incoace, reeditarea unor ritualuri: "italienii" iau cu asalt magazinele, masinile cu numar strain se intersecteaza pe toate stradutele, astfel incit traficul se aglomereaza brusc, cabinetele stomatologice sint si ele suprasolicitate, iar numarul nuntilor explodeaza. Ca sa nu mai spunem ca pe strada, in magazine si prin restaurante se vorbeste intr-o romano-italiana destul de simpatica. Desi nu exista o statistica oficiala privind numarul exact de vrinceni reintorsi acasa de peste hotare pe timpul verii, se estimeaza ca acestia sint in numar de peste 5.000, cei mai multi provenind din Italia si Spania. Cert este ca in luna august vrincenii sint pe jumatate italieni sau spanioli, lucru observat si dupa vorbele "amestecate" pe care unii le etaleaza. Iar patronii vrinceni au ajuns sa-si programeze concediile in functie de venirea acestora, pentru ca afluxul mare de «stranieri» a ajuns sa le creasca multora cifra de afaceri. Chiar daca nu foarte multi, unii vrinceni plecati planuiesc intoarcerea definitiva acasa.


Zilnic, 200 de "italieni" se intorc in tara


Reprezentantii firmelor de transport sustin ca fluxul de calatori dinspre tari precum Italia sau Spania spre Romania s-a majorat considerabil in aceasta luna, in timp ce numarul celor care parasesc tara in august este mult mai redus. Zilnic, se intorc in zona Moldovei patru autocare pline cu calatori din Italia, ceea ce reprezinta in medie 200 de persoane pe zi. La plecare insa nu se prezinta mai mult de 20 de vrinceni zilnic. "Ieri s-au intors din Italia patru autocare, iar din Spania opt. Cei care pleaca sint mult mai putini, cam 20 de persoane zilnic spre Italia si maxim 5-6 pentru Spania. In Italia, cei mai multi vrinceni sint in centru, la Roma, Perugia, dar si in nord", ne-a declarat Cristina Gabara, de la agentia de transport international Atlassib. Numarul celor care se intorc pe plaiurile natale in vacanta este mai mare insa, daca tinem cont si de faptul ca tot mai multi vrinceni plecati la munca in strainatate prefera sa revina in tara cu avionul, in locul autocarului, dar si cu masina personala.


Satenii din Milcovul si Rastoaca vorbesc italiana


O comunitate importanta de vrinceni plecati in Italia este concentrata in comunele Milcovul si Rastoaca, unde, din datele neoficiale ale autoritatilor, circa 25% dintre localnici lucreaza in "Cizma". Astfel, la Milcovul, din cei 4.000 de locuitori, circa 900 de persoane au luat drumul peninsulei italice. "Sint multi cei care s-au intors acasa in concedii, dar sint putini cei care spun ca se vor retrage definitiv acasa. Multi si-au intemeiat familii, au case acolo, si-au facut un rost, au copii la scoli in Italia. Chiar daca mai sint si multi care nu au bani sa se intoarca in tara. Vin la Primarie pentru acte, sa isi faca autorizatii de constructie, dar tot pe parinti ii lasa in urma sa continuie constructiile", ne-a spus Ivan Chirila, primarul din Milcovul. Si in Rastoaca, din cei 2.516 locuitori, circa 700 lucreaza in Italia. Dintre acestia, doar patru familii vor sa se restabileasca in comuna, chiar daca imaginea romanilor imigranti in Italia a avut de suferit in ultima perioada. "Sint putini cei care vor sa ramina, problema este cea a locurilor de munca. Cei care se intorc vor sa investeasca, sa isi faca o societate, s-au saturat de plecari", spune si Vasile Petrea, viceprimarul comunei Rastoaca.


Panettone in loc de cozonac


Reveniti pe plaiurile natale, in vacanta, vrincenii care lucreaza in strainatate isi etaleaza masina cu numar de Italia, bijuteriile si accentul de peninsula, dar iau cu asalt si magazinele si terasele. Proaspat intorsi din tara lui Dante, "italienii" cauta in magazinele locale produse traditional italiene, si mai putin pe cele "de la mama acasa". "S-a aglomerat in ultimul timp, asta e clar. Se cer in special produsele italiene, unele nici nu se gasesc in comertul de la noi", spune o angajata a unui supermarket din Focsani. Spaghetti, panettone, pizza sau Peronni sint cele mai comune cereri ale italienilor vrinceni, dar multi dintre acestia cauta si specialitatile de cofetarie, cum ar fi eclerele. Pe linga produsele alimentare, la mare cautare sint si materialele de constructii, produsele de amenajari interioare, dar si electrocasnicele. Ca un numitor comun, toti se vaita de preturile mari de acasa. «Unele produse sint mai scumpe aici decit in Italia. In plus, nu gasim prea multe produse alimentare si de ingrijire pentru copiii mici. Oferta este mult mai diversificata in Italia. Eu m-am dus cu 100 de lei in Piata Moldovei si m-am intors cu plasa pe jumatate goala. La unele produse preturile sint mai mari decit in Roma", ne-a spus Iuliana Nastase, care tocmai s-a intors din Italia, impreuna cu sotul si cu cei doi copilasi.


"Italienii" vor case noi


Focsanenii care asteptau luna august in speranta ca valul de "italieni" veniti acasa reprezinta potentiali cumparatori pentru apartamentele vechi, vor avea o deceptie. Stranierii vor si ei, la rindul lor, sa-si vinda "cutiile de chibrituri" din blocuri si achizitioneaza terenuri si case noi. "Cei care se intorc din Italia, de pilda, cauta sa isi vinda apartamentele vechi si cu banii luati pe acestea sa dea un acont pentru o casa noua. Deja avem multe cereri din afara pentru cumpararea de apartamente noi, pe care stranierii le pot achita integral chiar in 1-2 ani", spune Daniela Gheorghita, consultant imobiliar la agentia New Land. Din aceasta cauza, si pretul apartamentelor "second-hand" stagneaza, iar cei care vor musai sa vinda trebuie sa si scada din pret, deoarece oferta este mare, iar potentialii cumparatori sint putini. In plus, cei intorsi acasa sint interesati sa-si renoveze si casele parintesti pentru care au descarcat deja basculele de pietris la poarta.


Nunti fara numar!


Dupa un an petrecut prin strainatati, vrincenii vin acasa sa isi puna pirostiile, in mijlocul rudelor si al prietenilor, dar si pentru ca procedurile sint mult prea indelungate si greoaie in Italia. Dupa postul Adormirii Maicii Domnului, aproape 70 de cupluri au spus un "Da" hotarit in fata ofiterului starii civile, multi dintre acestia fiind rezidenti in Italia. In weekend-ul care tocmai s-a incheiat s-a batut recordul in materie de casatorii, acestea trebuind oficiate nu doar simbata, ci si duminica. Si petrecerile se tin lant, patronii restaurantelor neputind face fata cererilor din aceasta perioada. O nunta in luna august trebuie planificata cu cel putin un an inainte, iar rezervarile asemenea. "Sint extrem de multe cereri, nici nu putem raspunde la toate. Nuntile se fac de vineri pina duminica, inclusiv, avem programari pina pe 15 septembrie. Majoritatea, aproximativ 80% din cupluri sint veniti din Italia", ne-a spus Neculai Taranu, patronul restaurantului Central din Focsani. Valul de stranieri reveniti in oras a crescut profiturile comerciantilor si proprietarilor de localuri, preferate pentru distractiile de fiecare seara. (Mihaela BESLEAGA)


Elevii "stranieri" revin in Vrancea


Elevii "stranieri" care au luat drumul Italiei sau Spaniei impreuna cu parintii, copii inscrisi la scoli de peste hotare, incep sa revina in tara, devansindu-i ca numar pe cei care pleaca. Din data de 15 iunie pina in prezent, la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) s-au inregistrat 81 de cereri pentru revenirea intr-una din unitatile de invatamint din tara, in timp ce 63 de cereri s-au depus pentru transferul la scoli din strainatate. "De la 15 iunie pina in prezent, elevii care se transfera din tarile Uniunii Europene in Vrancea sint mai multi decit cei care se transfera din Vrancea in strainatate. Situatia de pina acum este tocmai inversul a ceea ce se intimpla anul trecut, de pilda, cind multi cereau transferul in Italia sau Spania", ne-a declarat Iordache Bostan, inspectorul general al ISJ Vrancea. Bostan este de parere ca aceasta tendinta se manifesta pentru ca romanii nu mai sint vazuti atit de bine in strainatate, iar parintii sint mai multumiti de sistemul de invatamint romanesc. "Parintii s-au aratat multumiti, au spus ca aici este un nivel mai ridicat. Unii elevi au plecat de aici in clasa a V-a, iar acolo s-au inscris direct in clasa a VII-a, deci au cistigat in plus doua clase. Iar cind s-au intors s-au transferat la aceeasi clasa in care erau si in strainatate", a mai adaugat Iordache Bostan. Transferurile se fac pe tot parcursul anului scolar, dar acum este perioada "de foc" in care se depun cererile, intrucit majoritatea "stranierilor" se intorc in tara, in vacanta. (M. BESLEAGA)


"Italienii" creaza probleme in trafic


Venirea"italienilor" in tara creaza probleme in trafic. Strazile sint mult mai pline in aceste zile, iar timpii de asteptare la semafoare au crescut. De exemplu, la semaforul de la intersectia strazilor Stefan cel Mare cu Bulevardul Unirii, conducatorii auto pot citi linistiti ziarul pina apuca sa treaca. De multe ori, probleme in trafic apar in special din cauza opririlor sau stationarilor neregulamentare. In ciuda caldurii insuportabile, politistii s-au vazut nevoiti sa iasa pe strazi, in incercarea de a mai diminua blocajele. Uneori fara prea mare succes insa. "In august, odata cu venirea cetatenilor romani din strainatate, numarul opririlor si stationarilor neregulamentare, in special in Focsani, a crescut semnificativ. Din aceasta cauza traficul devine mult mai greu, iar numarul tamponarilor este in crestere. Vom incerca sa actionam in asa fel incit sa reusim fluidizarea traficului, iar cei care vor gresi vor plati pentru aceasta. Trebuie sa se inteleaga ca nu numai cei veniti din strainatate fac probleme. Unii dintre ei sint disciplinati si poarta centura de siguranta sau opresc doar in locuri permise. Si focsanenii de zi cu zi comit abateri", a precizat subcomisarul Daniel Fatu, seful Politiei Rutiere. (D. C.)


"Stranierii" au luat cu asalt cabinetele stomatologice


u acestia se trateaza in Romania pentru ca preturile sint mult mai accesibile decit peste hotare


Cabinetele medicilor stomatologi din judet sint luate cu asalt de vrincenii care muncesc in strainatate. Luna august este de departe cea mai aglomerata la medicii dentisti in conditiile in care "stranierii" cu probleme dentare vor sa scape de dureri. Dentistii vrinceni sint de parere ca "italienii" sint atrasi atit de preturi, cit si de calitatea serviciilor medicale. Astfel, vrincenii veniti in tara trag la medicii dentisti pentru ca acestia sint mult mai ieftini decit cei din Italia sau Spania."Reusesc cu greu sa fac fata numarului mare de solicitari. 80% dintre vrincenii intorsi in tara vin la dentist fara sa faca vreo programare. Daca in afara un dinte de portelan costa in jur de 3.000 - 10.000 euro, in tara scapa cu 100 euro", a declarat dr. Marius Plescan, medic stomatolog. In aceste conditii, sumele pe care le economisesc pacientii muncitori in Italia sau Spania sint considerabile. "Se fac lucrari rapide precum extractiile, tratamentele de urgenta. Daca in Italia o extractie este de 120 - 140 euro, in Romania este de 20 - 25 euro. Fac lucrari doar cu programari pentru ca in fiecare zi am cite 12 pacienti. Nu putem programa mai multi pentru ca tinem si la calitate", a declarat si dr. Stefan Prodanescu, medic stomatolog. (Raluca MANOLACHE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 18

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 14 ore, 40 minute, 48 secunde
imi este greatza de asa zisii ,,italieni,,, care vara aglomereaza orasul, cu masini de 1000-2000 euro in italia, multi dintre ei inchiriind masini scumpe, ca sa vada prietenii ce masini frumoase si-au citeste integral
, acum 739398 zile, 14 ore, 40 minute, 48 secunde
La intersectia strazii Marasesti cu strada Cuza-voda s-au instalat semafoare. Sunt cozi interminabile, iar semafoarele nu functioneaza. De ce ? De la cine trebuie sa se primeasca dezlegare ca sa se citeste integral
, acum 739398 zile, 14 ore, 40 minute, 48 secunde
focsanene care nu muncesti in Italia, vad ca si pentru tine limba romana e limba straina..."adidasi Nike si Puma"????..."marea majoritate"??? Parafazandul cumva pe Lenin: mai invata, mai invata citeste integral
, acum 739398 zile, 14 ore, 40 minute, 48 secunde
dar cum se spune? ah? voi, care va duceti 2 saptamani in italy si nu mai stiti Limba Romana? cred ca ai auzit de raducioiu, care dupa 1 luna in italy, nu mai stia limba...mai italianule, sa stati citeste integral
, acum 739398 zile, 14 ore, 40 minute, 48 secunde
scarba de tot ce inseamna presa din focsani daca nu ar fi acesti romani care lucreaza prin italia sau spania etc.probabil ca nu ar mai avea ce scrie asa zisii reporteri de mana 3a care de 2 saptamani citeste integral
, acum 739398 zile, 14 ore, 40 minute, 48 secunde
In fiecare zi aud tot felul de lucruri precum: come se dici la voi .Si le raspund se dici pe m...ta .Sau ceva de genul: " La mine acolo in italia" Duceti-va acolo si lasati-ne pe noi aici in citeste integral
, acum 739398 zile, 14 ore, 40 minute, 48 secunde
dupa cum spune si numele tau, imi provoci ,,SCARBA,,...apropo, alt nick nu gaseai si tu? sau este bine si asa, te caracterizeaza nick-ul asta... referitor la ceea ce ai spus in textul tau, ca sa nu citeste integral
, acum 739398 zile, 14 ore, 40 minute, 48 secunde
E greu sa-i intelegi pe papagalii astia care freaca menta prin Italia si-n amarata aia de luna de concediu pe care o au vin la Focsani. La Focsani sau acasa poti sa vii sa muncesti ceva, eu stiu sa citeste integral
, acum 739398 zile, 14 ore, 40 minute, 48 secunde
Adidas = pantofi de sport care poarta numele unuia din fratii Dassler , Adolf (Adi). Puma = pantofi de sport ; firma infiintata de celalalt frate Dassler , Rudolf. Nike =pantofi de sport ; firma citeste integral
, acum 739398 zile, 14 ore, 40 minute, 48 secunde
mai focsanene care muncesti in italia....stii si tu ce este ala google, ai dat imediat ,,search,, si ai gasit intelesurile cuvintelor, esti baiat desptept, sper sa te bucuri ptr cuvintele astea..esti citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.