Ultima oră

Ultima eclipsa de luna din acest an

Doina Ganea
18 aug 2008 750 vizualizări
Sfirsitul de saptamina a adus un nou spectacol astral. In timp ce mii de focsaneni petreceau simbata prinsi in virtejul celor 60 de nunti si in timp ce artificierii fermecau noaptea cu focurile lor bengaleze, luna oferea la rindul ei un spectacol tulburator.

Este vorba de eclipsa partiala de Luna, in timpul careia 80% din aceasta s-a afundat in umbra Pamintului. Fenomenul astronomic a inceput la ora 21.24 si a durat citeva ore. Maximul ei s-a inregistrat putin dupa miezul noptii si s-a sfirsit duminica dimineata la ora 02.55. Aceasta eclipsa a fost ultima pe anul 2008 si a putut fi vizibila in emisfera estica a Pamintului si in estul Americii de Sud. Cea mai spectaculoasa parte a eclipsei a fost in perioada cind Luna s-a aflat in umbra Pamintului. Luna a inceput sa intre in umbra incepind cu ora 22.36, iar discul acesteia a devenit mai rosiatic cu fiecare minut care s-a scurs. Pe tot parcursul fenomenului, Luna s-a aflat in constelatia Capricornus, nu foarte sus deasupra orizontului. De asemenea, planeta Neptun s-a aflat foarte aproape de Luna la inceputul eclipsei. Neptun nu se poate observa cu ochiul liber, dar prin orice binoclu putea fi vazut ca o stea. O eclipsa selenara are loc atunci cind Luna, in miscarea sa in jurul Pamintului, intra in umbra acestuia. Aceasta se intimpla cind Soarele, Pamintul si Luna sint aliniate exact sau foarte apropiat (eclipsa partiala) cu Pamintul in mijloc. întotdeauna, "faza" Lunii la o eclipsa de Luna este cea de Luna Plina. Tipul si durata ei depind de pozitia relativa si pozitia de pe linia nodurilor. In noaptea zilei de 20/21 februarie 2008 a avut loc prima eclipsa a anului 2008 vizibila din Romania si ultima eclipsa totala de Luna a deceniului intii din secolul XXI. Aceasta eclipsa a fost deosebit de frumoasa, faza de totalitate durind aproape 50 de minute. Ea a putut fi observata si in Insulele Canare, Norvegia, Georgia. Urmatoarea eclipsa totala de Luna vizibila din Romania se va produce pe 15 iunie 2011. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.