Ultima oră

Fara produse de tip fast-food in scoli

Raluca Manolache
14 aug 2008 1061 vizualizări
Ministerul Sanatatii Publice a elaborat o lista cu alimentele nerecomandate in incinta unitatilor de invatamint u cu toate acestea, copiii isi vor putea cumpara chipsuri sau produse de tip fast-food de la chioscurile din imediata apropiere a scolilor

Inceputul anului scolar 2008-2009 le aduce noi surprize elevilor. Biscuitii dulci, napolitanele, croasantele, sucurile cu coloranti, sticks-urile sarate, pizza, snacks-urile si chips-urile sint doar citeva dintre produsele care ar putea fi interzise in scoli. In acest sens, Ministerul Sanatatii Publice (MSP) a elaborat un proiect de ordin care cuprinde lista cu alimente care nu ar trebui sa fie consumate in scoli, gradinite si licee. Cu toate acestea, lista nu este definitiva, fapt pentru care specialistii din industria alimentara si cei ai MSP studiaza excluderea anumitor produse. Aceste masuri au fost luate pentru a combate obezitatea si nutritia nesanatoasa. "Este o idee foarte buna. La noi in judet s-a interzis desfacerea produselor alimentare in incinta scolilor. Unitatile de invatamint sint pentru desfasurarea procesului instructiv-educativ si nu pentru comercializarea alimentelor. Sint acceptate doar firmele de catering si programele derulate la nivel national, precum laptele si cornul", a declarat dr. Cornelia Draguna, directorul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Vrancea. Cu toate acestea, copiii nu vor fi feriti de mincarea "nesanatoasa" in conditiile in care chioscurile de pe linga unitatile de invatamint le vor pune la dispozitie acestora toate produsele interzise.


Lactatele si fructele sint acceptate in scoli


Cornelia Draguna este de parere ca elevii trebuie convinsi ca produsele de tip fast-food dauneaza sanatatii. "Familia, cadrele didactice si personalul medical ar trebui sa faca o echipa si sa ii convinga pe copii de «nesanatatea» acestor produse. Copiii trebuie sa fie convinsi de acest pericol astfel incit sa fie determinati sa nu mai consume aceste produse. Trebuie sa convingem copilul ca este foarte important pentru sanatatea lui sa discearna intre ceea ce este sanatos si ceea ce nu este sanatos", a mentionat aceasta. Chioscurile din incinta scolilor vor putea vinde doar anumite produse. Bauturile care vor putea fi comercializate sint apa potabila imbuteliata, apa minerala imbuteliata si bauturile racoritoare din extract de fructe sau legume, fara nicio alta substanta adaugata. Principalele alimente care vor fi comercializate fara restrictii in magazinele din incinta scolilor sint lactatele, fructele si legumele. Forma finala a listei va fi stabilita in urma unei dezbateri publice. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.