Ultima oră

Statia de epurare sufera de pe urma lipsei fortei de munca

Iulia Crețu
13 aug 2008 1036 vizualizări
Investitia de 12 milioane euro trebuie dusa la bun sfirsit pina in vara anului viitor u noua statie de epurare este cu 50 la suta mai mare decit cea veche construita la mijlocul anilor "80

Municipiul Focsani ar putea avea o Statie de epurare conforma cu normele europene in vara anului viitor. Asta in cazul in care nu vor mai fi probleme cu lipsa fortei de munca. Lucrarile la Statia de epurare a CUP SA sint efectuate de firma austriaca Ginzler, proiectarea fiind efectuata de BHU, iar constructiile civile de Energoconstructia Bucuresti. Reprezentantul contractorului austriac, Catalin Calarasu, recunoaste ca in acest moment stadiul lucrarilor este putin intirziat. La rindul sau, directorul CUP SA Focsani, Gheorghe Vasilescu, recunoaste ca sint ceva intirzieri de lucru. Acesta mentioneaza ca noua Statie de epurare va fi cu 50 la suta mai mare decit cea veche si va acoperi atit nevoile casnice ale focsanenilor, dar si pe cele ale firmelor industriale. "Nu sint probleme deosebite, insa din cauza aspectelor tehnologice si de vreme, s-a mai intirziat. Ca si capacitate, noua statie de epurare va fi peste nevoile actuale ale focsanenilor", ne-a spus directorul companiei de apa - canal din Focsani. Apele reziduale sint captate atit de statia veche, dar si de cea noua, la care lucrarile au inceput vara trecuta. Constructorii spun ca tehnologia noua va mai diminua mirosurile neplacute, insa recunosc ca problema acestora nu va putea fi eliminata total. Proiectul are o valoare de 12 milioane euro, fiind accesat printr-un program ISPA al Uniunii Europene. "Statia veche functioneaza cu prima treapta de epurare, insa intervine si noua statie. Apa menajera trece prin tratament mecanic, biologic si apoi printr-o laguna pentru a se curata. In etapa mecanica se indeparteaza materialul grosier - nisip si grasime, in cea biologica este vorba de un nou aerator, urmeaza apoi etapa sedimentara, cu doua decontoare, unul nou si altul reabilitat. Urmeaza treapta finala de linistire, apoi emisarul, apa care se scurge in Putna. Apa ajunsa in riu este conforma cu normele de mediu. Sintem intr-o oarecare intirziere a lucrarilor, este vorba si de lipsa fortei de munca", ne-a spus Catalin Calarasu, reprezentantul contractorului. La mijlocul lunii august a acestui an se va da drumul la noua etapa, cea mecanica, iar atunci se va putea realiza si analiza chimica a apelor reziduale provenite din sectorul industrial. In acest moment, apele ajunse in statia de epurare nu beneficiaza de un prim filtru atunci cind parasesc fabricile. Pe viitor, sectorul industrial din municipiu va trebui sa se conformeze standardelor europene si sa trateze apele menajere deversate. La Statia de epurare de la Mindresti se va capta si biogazul, cantitatea fiind suficienta pentru incalzirea sectiei pe timp de iarna. In cazul in care se va obtine mai mult gaz metan, acesta poate fi transferat pentru obtinerea de energie electrica. "Pentru miros se va efectua un tratament mecanic de uscare solara si depozitare. De asemenea, vor fi prevazute si niste filtre biologice. Din fermentatia namolului se va produce biogaz", ne-a mai spus Catalin Calarasu. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.