Ultima oră

Corul de copii Sfintul Nectarie din Ghimicesti i-a uimit pe elvetieni

Mihaela Beșleagă
13 aug 2008 1715 vizualizări
Timp de 10 zile, cei 17 copii din comuna Fitionesti au sustinut mai multe concerte in Germania si Elvetia, unde au fost primiti cu multa caldura u datorita recitalurilor de muzica religioasa bizantina, dar cu cintece din folclorul romanesc, micii coristi vrinceni au aparut si in ziarele saxone

Citiva copii plini de har din Ghimicesti, comuna Fitionesti, au umplut cu lumina sufletele citorva sute de germani si elvetieni si au adus o alta imagine a Romaniei peste hotare. Formatia corala "Sfintul Nectarie", compusa din 17 copii cu virste cuprinse intre 13 si 17 ani, sub indrumarea parintelui Vasile Dabija si a sotiei acestuia, profesoara Georgeta Dabija, a sustinut, timp de 10 zile, concerte in sapte localitati din Germania si Elvetia, incintindu-i pe saxoni printr-un repertoriu care a inclus muzica religioasa bizantina, din folclorul romanesc, dar si cintece patriotice. Copiii au fost primiti cu caldura de publicul din Tara Cantoanelor, pentru care au cintat la 1 august cu ocazia Zilei Nationale. Timp de 10 zile, delegatia a locuit in regiunea Emmental, localitatea Lutzelfluh, intr-o pensiune destinata manifestarilor culturale. Primul concert a avut loc in Germania, in localitatea Hausen, din regiunea Wiessental. "La sfirsitul concertului publicul german a fost foarte generos cu aplauzele si cu aprecierile, sustinute si de 10-12 romani stabiliti in zona, care sugerau prin ochii inlacrimati emotia regasirii si bucuria implinirii. A fost un adevarat succes", spune pr. Vasile Dabija, indrumatorul copiilor. Deoarece din Corul Sfintul Nectarie fac parte si membri ai atelierelor de lucru din cadrul Proiectului "Conexiuni", initiat de profesoara Elena Aluculesei, Georgeta Dabija le-a oferit copiilor placerea de a vizita casa memoriala a scriitorului german Johann Peter Hebel. Corul a avut o reprezentatie la un Centru de batrini din Konolfingen, unde copiii au cintat in aer liber pentru aproape 100 de virstnici, iar in aceeasi seara a urmat un concert intr-o biserica din Rothenbach im Emmental. A doua zi, in biserica "Sfintul Apostol Petru" din Basel, Corul "Sfintul Nectarie" a cintat pentru un public numeros, dupa reprezentatie copiii primind dulciuri si cuvinte de admiratie de la cei citiva romani, dar si de la elvetieni.


Copiii au vizitat cele mai atragatoare obiective turistice


Programul concertelor a continuat si in zilele urmatoare, cu un concert sustinut chiar de Ziua Nationala a Elvetiei, la Trubschachen, la care a asistat si Cristina Raduta, atasat politic al Ambasadei Romaniei in Elvetia. Pe parcursul celor 10 zile, pe linga sustinerea concertelor, cei mici au vizitat cele mai atragatoare obiective turistice din Cantonul Berna si cele invecinate cu acesta, pina la granita cu Franta si Germania. Un ziar din Germania si citeva din Elvetia au relatat in termeni apreciativi prestatia micilor coristi vrinceni. "Se poate spune ca sederea noastra in Elvetia a conturat mai bine imaginea Romaniei, cu valorile ei traditionale "" limba, portul, cintul, credinta - a contribuit la largirea orizontului cultural pentru copiii nostri , a dovedit gradul mare de adaptabilitate a tinerilor romani la un standard de viata superior celui de acasa si, de ce sa nu spunem, la un program zilnic de tip maraton. La sfirsit, prietenii nostri au laudat precizia cu care a fost respectat programul si au recunoscut ca n-ar reusi asa ceva cu copiii elvetieni", a mai adaugat pr. Vasile Dabija. Deplasarea a fost pregatita timp de un an, cu sprijinul Fundatiei Multikulturverein, care a suportat toate cheltuielile. Ultima zi a reprezentat o despartire plina de emotii si lacrimi, de ambele parti. (Mihaela BESLEAGA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.