Ultima oră

Subsolurile blocurilor din Odobesti ameninta cu epidemia

Andrei Milcoveanu
11 aug 2008 976 vizualizări
Din cauza constructiei blocurilor în contrapanta , apele reziduale nu pleaca în sistemul de canalizare al orasului u dupa desfiintarea asociatiilor de locatari, în 1997, subsolurile au devenit adevarate focare de infectie ce ameninta Odobestiul u u refuzul proprietarilor de a se organiza în asociatii de proprietari face imposibila igienizarea subsolurilor si realizarea izolatiei termice

Subsolurile blocurilor din Odobesti ar putea declansa la orice moment o epidemie cu efecte dezastruase asupra localitatii. Pericolul este cu atit mai mare cu cit nu este vorba despre un imobil izolat, ci de majoritatea blocurilor din localitate. De aproape patru ani se incearca infiintarea de asociatii de proprietari pentru fiecare bloc, in vederea igienizarii subsolurilor si a izolarii termice a orasului, dar nu s-a reusit decit pentru citeva imobile. Tonele de apa amestecata cu dejectii care zac in subsoluri sunt un pericol, nu numai pentru sanatatea cetatenilor, dar afecteaza si structura imobilelor. Pina vor cadea insa blocurile, pericolul nr. 1 il reprezinta tintarii, care gasesc in aceste "lacuri" subterane locul ideal de proliferare. Insasi functionarea Spitalului este pusa sub semnul intrebarii, tintarii facind imposibila terapia pacientilor. Proprietarii refuza sa se ocupe si de spatiile comune ale imobilelor. "Inainte de 1989 exista o Asociatie de Locatari condusa de Florica Galoiu, care se ocupa de intretinerea acestor blocuri. Aceasta a functionat pina in 1997. Din acel moment, Asociatia s-a desfiintat, locatarii au cumparat blocurile, devenind proprietari, dar nu s-au mai preocupat de spatiile comune, respectiv, scari, subsoluri, acoperis. Asa s-a ajuns ca blocurile sa pluteasca pe ape", ne-a spus Stelian Ene, fostul director al fostei Intreprinderii de Gospodarire Locativa (IGO) Odobesti.


Blocurile sint proprietatea cetatenilor


Orice cheltuiala din banul public pentru golirea subsolurilor blocurilor este ilegala, acestea fiind proprietatea celor care detin apartamente in aceste blocuri. "Proprietarii care locuiesc la bloc detin proprietate intr-un condominiu. Bransamentul nostru se limiteaza la caminul de bransament, unde se afla un robinet de concesie. Dupa acest robinet instalatia apartine tuturor proprietarilor ce sunt deserviti din acest bransament. Prin urmare, intretinerea si exploatarea retelelor interioare le apartine proprietarilor", ne-a spus ing. Liviu Munteanu, de la CUP SA Focsani, sefului punctului de exploatare din Odobesti. In blocurile din orasul vinurilor locuiesc peste 600 de familii, iar sanatatea a aproximativ 10 mii de persoane depinde de subsolurile blocurilor din centrul orasului. In anii 70, o conducta de apa potabila care trecerea prin apropierea unei fose s-a perforat, producind imbolnavirea citorva zeci de persoane si instaurarea carantinei in oras. Astazi, prin subsolurile pline cu dejectii trec tevile cu apa potabila la aceste blocuri si la orice moment poate sa apara o fisura intr-o teava veche de 30 de ani si orasul sa intre iar in carantina. (Andrei Milcoveanu)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.