Ultima oră

Tot mai multi copii sufera de malformatii cardiace

Ana-Maria Cantia
11 aug 2008 1802 vizualizări
Numarul copiilor din Vrancea diagnosticati cu malformatii cardiace este in crestere u acestea pot aparea din cauza stresului, a poluarii aerului si din cauza alimentatiei incorecte a mamei u la nivel national a demarat o actiune a ajutorare a copiilor bolnavi

Din ce in ce mai multi copii se nasc cu malformatii ale inimii. La nivelul judetului Vrancea, in evidenta cabinetului de pediatrie din cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani sint 290 de copii cu malformatii de cord (comunicari anormale intre camerele inimii). "In ultimii 10 ani s-a inregistrat o incidenta crescuta a acestor boli. Copiii sint depistati din maternitate. Cazurile usoare sint urmarite si dispensarizate de medicii de familie, iar in cazurile grave copiii sint trimisi la investigatii suplimentare in Clinici Universitare din Iasi, Bucuresti si pentru interventii chirurgicale la Institutul de Boli Cardiovasculare din Tirgu Mures", a declarat dr. Florica Darmanescu, medic primar pediatrie si cardiologie infantila. Aceste cazuri apar ca urmare a faptului ca mama nu este urmarita in mod corespunzator in timpul sarcinii si nu respecta normele de igiena care ar putea sa conduca la nasterea unui copil sanatos. De asemenea, malformatiile cardiace pot aparea si din cauza stresului, a poluarii aerului si din cauza unei alimentatii incorecte. "Copiii dispensarizati beneficiaza de recuperare gratuita in Spitalul de Recuperare Boli Cardiovasculare din Covasna, unde primesc un tratament corespunzator (cura balneara, balneoterapie, aeroterapie, tratament de specialitate) efectuat de asistente si medici cu o inalta tinuta etica si profesionala. O parte din acesti copii dispensarizati, prin tratament se recupereaza pe cale naturala, iar altii beneficiaza de tratament chirurgical la Tirgu Mures", a mentionat Florica Darmanescu. Medicii de specialitate spun ca pentru reducerea numarului de cazuri de acest gen trebuie sa se puna un mai mare accent pe educatia sanitara. "Am o relatie spirituala si comunic cu pacientii de la suflet la suflet. Nu uit niciodata sa fac educatie sanitara care cuprinde igiena personala si alimentatia corecta", a concluzionat aceasta.


"Sansa la viata, sansa la noi amintiri"


In acest moment, la nivel national de deruleaza o campanie umanitara, intitulata "Sansa la viata, sansa la noi amintiri". Campania este initiata de Procter & Gamble (P&G) si are drept scop amenajarea unui nou bloc operator la Institutul de boli cardiovasculare si transplant din Tirgu-Mures si specializarea in strainatate a personalului medical, cu ajutorul fondurilor strinse pe parcursul acesteia. Aceasta campanie este utila pentru ca din cei peste 900 de copii care necesita interventie chirurgicala in primul an de viata, doar 270 au aceasta sansa, pentru ca la Tirgu Mures exista un singur bloc operator si o singura echipa specializata. Campania isi propune salvarea cit mai multor copii cu probleme cardiace si responsabilizarea opiniei publice. Pentru a veni in sprijinul parintilor ai caror copii sufera de malformatii cardiace congenitale, a fost lansat si site-ul www.sansalaviata.ro, unde acestia pot afla informatii despre malformatiile cardiace la copii, modalitatile in care acestea pot fi corectate si tipurile de interventii care pot fi efectuate la Tirgu-Mures. (Raluca MANOLACHE)


"Fiti alaturi de mine, ca sa ma fac bine!"


Acesta este strigatul de ajutor al unui copil de numai patru ani care la o virsta atit de frageda cunoaste mai bine suferinta decit jocul. Stefania-Ligia din Focsani are mare nevoie de ajutorul tuturor celor care vor ca viata unui copil sa continue in mod normal. Copila are nevoie de ajutor financiar pentru a face o operatie pe cord care sa ii readuca pe chip zimbetul si naivitatea de copil. Asa cum ea singura spune pe site, vrea sa se bucure de frumusetea virstei, dar pentru asta are nevoie de multi bani. "Locuiesc cu bunica, dar din cind in cind vine si mama sau ma ia cu ea la Bucuresti. Nu inteleg de ce merg tot timpul la spital, bunica plinge adesea. De ce merg tot timpul la spital? Nu stiu, puteti vorbi cu «bunica». Eu stiu ca vreau mereu la copii la joaca, in parc la topogan, la leagan, si-mi doresc de cite ori imi cumpara mami o rochita sa merg la Stefan Banica Jr. la «Dansez pentru tine». Toata ziua ii spun bunicii, VREAU. Bunica spune ca trebuie sa ma opereze la inima, costa multi bani, iar noi avem putini. Nu stiu ce inseamna asta, intrebati-o tot pe bunica", este mesajul Stefaniei, postat pe site-ul www.sos-stefania.ro. (A. M. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.