Ultima oră

Mormint vechi descoperit in Piata Unirii

Iulia Crețu
8 aug 2008 1282 vizualizări
Acesta se presupune a fi al unui calugar, dat fiind ca la 1661 pe locul Bisericii "Nasterea Sfintului Ioan Botezatorul" a fost ctitorita o manastire inchinata de domnitorul Grigore Ghica Muntelui Athos u osemintele vor fi expertizate

Arheologii de la Muzeul Vrancei, care efectueaza sapaturi in perimetrul istoric al Pietei Unirii, au descoperit ieri dimineata un mormint vechi, chiar in spatele Bisericii "Nasterea Sfintului Ioan Botezatorul". Cum in anul 1661 aici a fost ctitorita o manastire de calugari, inchinata Muntelui Athos, primele supozitii s-au indreptat spre existenta unui loc de veci al unei fete bisericesti. Biserica a facut parte din ansamblul fostei manastiri, cu hramul "Nasterea Sfintului Ioan Botezatorul", ctitorita de domnitorul Tarii Romanesti Grigore Ghica in anul 1661. Aceasta a fost inaltata in partea munteana a orasului, chiar linga hotarul dintre cele doua tari. Acestei manastiri, in decursul anilor, i-au fost oferite danii de catre domnitori, asa incit a devenit una dintre cele mai instarite din zona. Arheologii care au facut descoperirea spun insa ca este putin probabil sa fie mormintul unui calugar din moment ce in pamint nu au fost decoperite monede, obiecte de cult sau alte vestigii, asa cum se obisnuia sa se puna in mormintele monahilor. De asemenea, la prima vedere nu s-a putut estima vechimea mormintului, dat fiind ca ramasitele pamintesti nu s-au pastrat intr-o buna stare. Directorul Muzeului Vrancei, Horia Dumitrescu, ne-a spus ca arheologii au scos la lumina osemintele unei persoane de aproximativ 20 de ani, insa lucrarile sint abia la inceput. In anii 70, cind s-a proiectat Piata Unirii, peste mormintul respectiv a fost montata o placa de beton care a pus presiune pe integritatea scheletului, astfel incit sternul si coastele au fost sfarimate. Totusi, alaturi de ramasitele pamintesti dezgropate ieri s-a gasit si o piatra slefuita, de culoare rosie.

Piatra nobila este greu de crezut a fi, dat fiind ca nu era incrustata in metal pentru a fi dintr-un inel monahal sau o cruce. Alaturi de scheletul de linga biserica, muzeografii au descoperit si alte oseminte, sticla si ceramica, dar si resturile unor lulele. Din pacate nimic intact.


Vestigiile sint saminta de scandal intre sefi


Episodul de ieri a ridicat din nou temperatura relatiilor dintre sefii de la Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Vrancea si Muzeul Vrancei, Paraschiv Usturoiu acuzindu-l pe Horia Dumitrescu ca nu l-a anuntat de descoperire si ca ar fi trebuit ca osemintele sa fie pastrate in locul sapaturilor pina la venirea unui expert. Ramasitele au fost adunate si depozitate, urmind sa fie trimise la un laborator pentru cercetare si datare, dupa cum ne-a spus directorul Muzeului. "Abia au inceput sapaturile si nu s-au facut descoperiri senzationale. Am vrea sa descoperim si lucruri deosebite, dar nu vrem sa ne hazardam in afirmatii. Dupa cum se arata in istoricul Focsaniului, lucrare scrisa de D. Caian, suprafata manastirii a fost destul de mare, asa ca mai avem de cercetat. Vrem sa fim lasati sa lucram pentru ca nu avem ce sa ascundem. Si noi ne bucuram sa gasim lucuri interesante», ne-a spus directorul Horia Dumitrescu. Arheologii spera sa faca si alte descoperiri, dat fiind ca s-au gasit si parte din zidurile de incinta ale manastirii si ramasitele unor foste chilii. De precizat ca autorizatia de cercetare arheologica preventiva a fost eliberata de Ministerul Culturii si Cultelor pe data de 13 iunie 2008 si vizeaza cercetari in perimentrul istoric central al municipiului Focsani. Responsabil stiintific de santier este muzeograful Aurora Emilia Apostu. Cercetarile ar trebui sa accelereze, dat fiind ca autorizatia e pe cale sa expire. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 11 ore, 9 secunde
Bravo PSD, bravo Bacinschi. Pana acum aveam o piata unde mai ieseam si noi cu copiii, cu nevasta, cu gagica, etc. Acum ne-am procopsit cu o gramada de gropi si un morman de oase. Mai fratilor, daca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.