Ultima oră

Strategia de impunere a sistemului centralizat de incalzire

Doina Ganea
6 aug 2008 2853 vizualizări
14 alesi locali au fost de acord cu strategia S.F. de incalzire a municipiului u desi multi au criticat impunerea "cu subtilitate" a unicului sistem centralizat, la final consilierii au fost "pentru" u directorul ENET a convins prin necesitatea aprobarii strategiei la programul de finantare "Termoficare 2006-2015" u cu toate ca in strategie se vorbeste de caldura prin arderea de biomasa, "strategii" nu au gasit sursele alternative din Focsani u seful ENET pune situatia critica a centralei in circa presei care-l da numai "de naspa"

Consilierii locali focsaneni au aprobat ieri, in unanimitate, "Strategia de alimentare cu caldura a municipiului Focsani". Pentru sustinerea cauzelor inscrise in document, la intilnire a fost prezent si un reprezentant al firmei GES Bucuresti, prof. univ. Eduard Minciuc, care s-a ocupat de elaborarea directivelor pentru viitorul incalzirii in oras. Concluzia acestuia a fost clara: sistemul centralizat. Acesta a pledat pentru o unica centrala, declarind ca pentru un sistem mare, al unui oras cu peste 20.000 de apartamente care depind de caldura de la stat, este necesar un sistem centralizat, care sa se bazeze atit pe combustibil sub forma de gaze naturale, dar si pe solutii alternative. In acest sens, s-a discutat despre folosirea de biomasa, cu toate ca strategii nu au creionat din ce directie ar putea aduna ENET aceste materiale. Cel care i-a convins de necesitatea aprobarii acestui proiect a fost chiar seful muribundului ENET, centrala cu datorii la furnizorul de gaze si cu bunuri puse sechestru la Directia de Finante. Valter Popescu a declarat consilierilor locali ca societatea pe care o conduce are nevoie de aprobarea strategiei de incalzire pentru a putea accesa programe in cadrul proiectului "Termoficare 2006-2015. Caldura si confort", unde functioneaza principiul "primul venit, primul servit". Desi "strategii" au facut apologia sistemului centralizat, consilierii au ridicat problema eficientei unui sistem unic care are pierderi cuprinse intre 20 si 40%. "Daca spuneti ca la ENET sint pierderi de 20-40%, cum sa fie un sistem centralizat eficient? Si varianta propusa de folosire a biomasei este calculata la ceea ce se produce in Focsani?", a intrebat George Mardare, consilier PSD, care face afaceri cu sisteme de incalzire. Eduard Minciuc a precizat ca si pompele de caldura ar reprezenta o alternativa, dar ca acestea nu ar putea sustine un intreg oras. De asemenea, acesta a precizat ca municipiul ar putea chiar concesiona sistemul de producere a agentului termic catre firme din strainatate, insa a pus pe ultimele locuri ca eficacitate centralele de apartament si pe cele de bloc sau cartier. "Sistemul centralizat este eficient cind centrala si sistemul de transport si distributie sint puse la punct, cind consumatorii sint constienti de cit consuma si cind cladirile sint izolate termic. Pe viitor, pretul gazelor va creste si trebuie luate in calcul celelalte surse. Pentru a analiza cit se produce din biomasa trebuie sa se vada in ce directie se va dezvolta agricultura in municipiu", a declarat Eduard Minciuc. Acesta a completat ca, in cazul in care debransarile de la sistemul mostenit de ENET SA cresc, atunci in anumite blocuri sistemul centralizat nu va mai fi eficient. Deci, pentru ca ENET sa supravietuiasca, focsanenii nu mai au voie sa se taie de la caldura centralizata. Deja, mai multor focsaneni li s-a refuzat ruperea de la sistem, fapt negat insa de primarul Decebal Bacinschi.


Consilierii vor sa vada cum se incalzesc olandezii


Alesii s-au aratat sceptici cu privire la modelul centralizat si au precizat ca vor sa vada mai intii proiecte puse pe picioare in alte localitati, cum ar fi Pitesti sau Hertogenbosch, in Olanda. "Sistemele de la Ploiesti, Alba-Iulia si Tulcea au fost concesionate de firme din strainatate. In Danemarca, spre exemplu, unde iernile sint mai dure, sistemul centralizat este preferat si eficient", le-a spus consilierilor locali reprezentantul GES. "In urma cu 8 ani am fost in Olanda si acolo se incalzeau cu pompe de caldura. Pentru Focsani este nevoie de ce este mai nou, pentru ca sistemul sa fie operabil si peste citiva ani. Trebuie sa luam in calcul si sursele neconventionale", a declarat sceptic cu privire la sistemul centralizat si Liviu Oloeriu, PSD. Mai mult, intr-un exces de sinceritate, unii alesi au explicat de ce s-au desprins de la serviciile ENET. "Recunosc ca am centrala de apartament. M-am debransat pentru ca atunci cind doream apa calda, nu aveam. Cind voiam sa fie racoare, era caloriferul cald, iar cind afara era frig, nu aveam caldura", a spus liberalul Vasile Dobre, lasind sa se inteleaga ca la sistemul unic vor fi mereu astfel de situatii. Ca sa se scuze in fata audientei, directorul ENET, Valter Popescu, a dat vina pe vecinii rau intentionati de pe scara blocului care nu sint de acord cu modernizarea retelelor si nu dau voie sa se schimbe tevi si racorduri. De asta nu ar fi caldura la toate apartamentele! La rindul sau, primarul Decebal Bacinschi a ridicat problema corelarii strategiilor locale cu una nationala, amintind ca in acest moment Guvernul deruleaza programul de reabilitare a locuintelor, dar si de discrepanta intre pretul gigacaloriei platit de populatie, cel de productie si subventiile pe care trebuie sa le acopere bugetul local si central. Strategia propune ca modernizarile sa plece de la centrala inspre consumatori, in timp ce in realitate cetatenii au inceput sa isi faca toate reparatiile, iar retelele vechi aduc in continuare pierderi. "Avem strategii pe urmatorii ani de incalzire a localitatilor, insa trebuie sa vedem cum se incadreaza acestea intr-o strategie nationala. Acum facem reabilitarea termica a cladirilor, proiect inceput si in Focsani. Se pune insa si problema supradimensionarii retelei prin existenta debransatilor", a spus si Decebal Bacinschi.


Conspiratia planetara impotriva ENET


Cel putin asa rezulta din discursul directorului ENET SA Focsani, Valter Popescu, tinut ieri in fata consilierilor. Seful centralei termice a facut o pledoarie pentru mentinerea sistemului centralizat de incalzire a locuintelor. Discursul sau a depasit insa cu mult sfera locala, logosul adresindu-se catre popoarele si guvernele lumii care participa la o adevarata conspiratie mondiala impotriva Romaniei! "Romania se afla pe marginea prapastiei. Se urmareste crearea dependentei tarii noastre de o singura sursa de energie pentru a fi mai usor de controlat. De aceea noi nu trebuie sa depindem numai de o singura sursa. Trebuie sa diversificam. Este importanta independenta energetica. Uniunea Europeana depinde in proportie de 70% de furnizori de energie externi. Astazi si aici va trebui sa luam o decizie importanta si anume: daca vrem sau nu sistem centralizat. Este o decizie pe care trebuia sa o ia Romania de mult, imediat dupa 1990. Trebuie luata o decizie si la nivel de tara, sa vedem catre ce ne indreptam", a spus Valter Popescu, adresindu-se alesilor locali, care clipeau nedumeriti, neintelegind legatura. Din dorinta de a fi mai convingator, "Popescu ENET", dupa cum l-a botezat presedintele de asociatie Vintila Petre, a mai lansat o paralela menita sa dea migrene consilierilor neplecati fizic in vacanta. Acesta a comparat importanta deciziei de ieri a alesilor locali cu "nesabuinta" romanilor de dupa 1990 de a distruge fostele CAP-uri, paralela care a lasat perplexa asistenta. Potrivit lui Valter Popescu, strategia termica a municipiului, odata adoptata, ar permite ENET-ului sa aiba acces la cele 250 de milioane de lei puse la bataie de Guvern prin programul de reabilitare termica pe anii 2006-2015. Dupa ce le-a vorbit celor prezenti de iminenta nevoie de adoptare a strategiei in scopul accesarii unor finantari de la Ministerul Industriilor, Valter Popescu a scapat porumbelul: "Noi avem pierderi de 28%, care sint acceptabile dupa parerea mea, dar sint alte centrale care au pierderi de 40%. Asa ca indiferent ce se aproba astazi aici, s-ar putea sa ne ducem la minister cu strategia si sa nu ne considere eligibili pentru ca sint altii cu pierderi mai mari inaintea noastra", a declarat directorul Valter Popescu. (Iulia CRETU, Doina GANEA)


CASETA


Mai avem nevoie si de iarba!

"Presa are unele interese in demolarea sistemului centralizat"


Directorul Valeter Popescu este de parere ca singura alternativa la gazul metan este energia termica obtinuta din biomasa, mai exact din caldura solara inmagazinata in resturile vegetale. Aceasta desi proiectul nu prevede ce cantitate de biomasa trebuie sa se produca pentru sustinerea orasului Focsani si nici cu ce cheltuieli se poate construi o centrala pentru asemenea tip de combustibil. "Degeaba deontologii din presa au mentionat sarcastic faptul ca solutia de biomasa frizeaza SF-ul. Presa are si ea unele interese in demolarea sistemului centralizat. In cazul in care nu vom mai putea cumpara gaz deoarece el va fi foarte scump, este bine ca in strategie sa prevedem si furnizarea caldurii din biomasa, chiar daca o asemenea centrala pe biomasa este foarte scumpa. Acum am inteles ca Electrica se ocupa de proiectarea unei centrale de biomasa care sa acapareze toata biomasa din Romania. E pacat sa ne-o ia altii inainte cind am putea noi sa cuprindem toata biomasa din Vrancea, cu tot ce inseamna aceasta: balega, vreascuri, paioase, rumegus"¦", a sustinut in continuare Valter Popescu o alta gogorita din strategia termica. Plecind de la aceasta idee trebuie sa mentionam ca specialistii din Marea Britanie au ajuns insa anul trecut la concluzia ca nu pot respecta prevederile UE legate de producerea de bioetanol, pentru ca ca dintr-o tona de grine de rapita rezulta 415 kilograme de biogaz, adica 1,45 de tone de carburant pe hectar. Pentru a face sa mearga toate masinile pe biogaz ar fi nevoie de 25,9 milioane de hectare de rapita, dar Marea Britanie nu are decit 5,7 milioane. Daca acelasi fenomen este calculat la scara mondiala, atunci principalele terenuri fertile de pe planeta vor ajunge sa fie destinate producerii biocombustibilului pentru automobile sau caldurii in apartamente, iar hrana pentru oameni ar cadea pe planul doi. Cum pe planeta exista prea multi oameni care mor de foame, o solutie mai buna ar fi sa mergem pe jos si sa cultivam cerealele necesare vietii. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 10 ore, 39 minute, 4 secunde
Primaria are la asociatia noastra o datorie de 34 milioane lei(la enet) cand are de gand sa o plateasca,este singurul datornic din asociatie sa le fie rusine la toti niste mincinosi au facut campanie citeste integral
, acum 739392 zile, 10 ore, 39 minute, 4 secunde
Daca e atat de convins de beneficiile sistemului centralizat ma gandesc ca Minciuc asta o fi si el racordat la sistemul centralizat ? Sau n-o fi ? Normal ca in conditiile care le zice el acolo citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.