Ultima oră

Ursii au dat trei atacuri intr-o noapte, la Dumitresti

Silvia Vrînceanu Nichita
4 aug 2008 1593 vizualizări
Intr-o singura noapte, animalele salbatice au omorit 20 de oi si doi porci, in trei atacuri aproape simultane u localnicii cred ca ursii, extrem de agresivi, au fost adusi in zona de la Brasov

Ursii au coborit in noaptea de simbata spre duminica in comuna Dumitresti, unde au intrat in doua curti si au omorit doi porci, dupa care au decimat o stina de la marginea satului Bicestii de Jos. Ciobanii, care s-au luptat mai bine de o ora pentru a alunga salbaticiunile, au pierdut 20 de oi si capre. Speriati ca turma era impinsa spre padure, ciobanii au cerut ajutor in sat si nu au scapat de animale decit dupa ce au aprins festile mari, cu care au fugarit ursii. Cea mai mare paguba a fost facuta la stina lui Viorel Bostina, care este amenajata chiar in buza satului. «Avem stina aici, de peste 20 de ani dar asa ceva nu s-a intimplat pe la noi. Simbata noaptea au intrat in oi: la care le-a mincat ugerul, la care urechile si au scapat vii, iar pe unele le-au devorat de tot. Ne-a omorit in jur de 20 de oi si de capre. Noroc ca au sarit mai multi oameni, am aprins festile, ne-am ars si camasile de pe noi pina am reusit sa alungam lighioanele din turma. Acum citiva ani a intrat un lup in oi, dar ursi asa de agresivi nu s-au pomenit pe la noi», ne-au spus ciobanii de la stina lui Viorel Bostina. In aceeasi noapte, ursii au intrat in gospodarile altor doi localnici, Viorel Leopea si Dumitru Tudose, unde au omorit doi porci. «Am tipat, am racnit si ursul nu vroia sa plece din batatura. Au venit 18 oameni cu furci si topoare", ne-au povestit satenii, socati de agresivitatea animalelor. Localnicii din Dumitresti spun ca acestea nu sint singurele atacuri. In urma cu citeva nopti, probabil aceiasi ursi au atacat o alta stina dintr-un sat de la granita cu Buzaul. «Sint vinator de 30 de ani, dar asa ceva n-am vazut! Au mai fost recent citeva atacuri simultane la Tinoasa, dar nu asa», ne-a spus si consilierul local Puiu Rosculet.


«Exportati» de la Brasov?!


Satenii din Dumitresti cred ca ursii au fost adusi in zona de la Brasov. «Umbla vorba ca ursii de la Brasov au fost bagati in tiruri si descarcati aici, in zona. Nu are de unde sa fie aici atitia ursi, sa nu le fie frica nici de bec si nici de om. Oameni batrini spun ca nu se intimpla sa nu fuga ursul de oameni. Nici nu stim ce sa mai credem, poate ca sint turbati, de aia nu se tem de oameni, de lumina. Sintem la risc si cu viata noastra si a oilor. Nici ciobanii nu mai stiu ce e cu ei. Omul meu are 50 de ani si nu mai stie ce e cu el dupa ce a patimit. Ti-e frica sa mai iesi si din casa afara», ne-a spus nevasta ciobanului Viorel Bostina. Atacul ursilor de la Dumitresti a fost adus la cunostinta oficialilor de la Directia Silvica Focsani chiar de reporteri. Ghita Raduta, directorul tehnic al Directiei Silvice, ne-a declarat ieri dupa amiaza ca atacurile au avut loc linga un fond de vinatoare al institutiei, insa nu crede ca ursii sint turbati, cu atit mai putin sa fi fost adusi de la Brasov. «Noi le asiguram ursilor hrana suplimentara, mai au si jir de anul trecut, insa pe timp de vara maninca mai mult ierburi, ursul fiind omnivor. Este posibil sa coboare in cautare de hrana. Este posibil ca vreunul sa se fi invatat la carne si sa fi atacat, dar noi asemnea atacuri nu am mai avut de ani de zile. Cit despre aducerea lor de la Brasov, nu cred sa fi facut colegii nostri asa ceva», ne-a spus silvicultorul. Directorul Ghita Tudosa nu crede ca e vorba de mai multi ursi: «Un urs se poate deplasa cite 5-10 km in citeva ore. Ursul in sprint prinde si 60 kilometri la ora». O echipa de silvicultori de la Ocolul Dumitresti va investiga astazi atacurile. In cazul in care ursii vor mai ataca, padurarii pot cere autorizatie speciala de la Ministerul Mediului pentru a impusca animalele agresive. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.