Ultima oră

Cutremur la Rimnicu Sarat

Nicoleta Cristea
4 aug 2008 709 vizualizări
Seismul a avut o intensitate de 3,6 grade pe scara Richter u seismologii spun ca nu e cazul sa intram in panica, dar ca zona seismica Vrancea e mult mai periculoasa

Simbata, intre orasele Rimnicu Sarat si Ploiesti s-a produs un cutremur de pamint cu o magnitudine de 3,6 grade pe scara Richter, la o adincime de doar 15 de kilometri, seismul nefiind considerat de importanta majora. Conform Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamintului, cutremurul s-a simtit doar in zona Rimnicu-Sarat pe o raza de 30 - 40 de km, insa pericolul ar fi fost mult mai mare daca s-ar fi produs in zona seismica Vrancea. "A fost un cutremur absolut normal, pentru ca Rimnicu-Sarat este o zona seismica, sint niste falii acolo foarte importante. Asa sint aceste cutremure, sint de suprafata si nu pot avea o raza mai mare. Aceste cutremure din Rimnicu-Sarat nu se vor simti niciodata in Bucuresti, doar cele din Vrancea, pentru ca sint mult mai adinci, iar raza de actiune este mult mare", a precizat pentru presa centrala Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pamintului. Ultimul cutremur notabil, de 4,2 grade pe scara Richter, a avut loc in judetul nostru pe data de 11 februarie. Vrancea este cunoscuta ca fiind cea mai activa zona seismica a tarii, insa nu au mai fost cutremure de intensitate mare de peste 30 de ani. Insa, dupa cum se stie, marile cutremure se produc o data la aproximativ 30 "" 40 de ani, iar specialistii se asteapta la un seism de aproximativ 6 "" 7 grade pe scara Richter in urmatorii ani. Conform seismologilor, in fiecare zi, in diverse zone din Romania, sint inregistrate cinci-sase cutremure de pamint cu magnitudine foarte mica, intre 0,2 si 0,4 grade pe scara Richter, in timp ce in lume se inregistreaza 50 de cutremure cu magnitudinea peste patru grade. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.