Ultima oră

Siretul a inundat cimpul la Nanesti

Dan Chiriac
30 iul 2008 3486 vizualizări
Apa s-a acumulat intre între lunca Siretului si digul de aparare, în zona inundabila u alte zece localitati din Vrancea au primit avertizare de Cod portocaliu

Cotele alarmante inregistrate pe riul Siret au creat panica si in rindul vrincenilor. Locuitorii din comunele situate pe marginea riului Siret au stat ieri toata ziua cu inima strinsa si au urmarit continuu apele involburate ale Siretului. Perspectiva repetarii inundatiilor din 2005 i-a speriat foarte tare pe localnicii din Adjudul Vechi, Nanesti sau Vadu Rosca. Cei mai multi si-au amintit clipele de groaza din urma cu trei ani, cind 20 de oameni au fost inecati, si au sperat tot timpul ca nu vor mai trece prin asemenea momente. Riul Siret a revarsat ieri dimineata, in apropiere de comuna Nanesti, dar apa nu a inundat decit cimpul, pe o suprafata de peste 200 de hectare, fara a afecta locuintele. Oamenii si-au adunat animalele de pe cimp pentru a nu fi luate de ape. "Conform informatiilor transmise de Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta din comuna Nanesti, riul Siret a inundat circa 200 hectare pasune si aproximativ 20 hectare teren arabil din satele Nanesti si Calienii-Vechi, suprafete aflate intre malul riului Siret si digul de aparare. Comitetul local va monitoriza in continuare situatia pe intreg cursul riului Siret ce strabate comuna", spune slt. Cristina Duta, purtatorul de cuvint de la ISU Vrancea. In celelalte localitati ale judetului, desi apele Siretului au ramas la cote ridicate, nu s-au produs inundatii. "Ca urmare a debitului defluent din Acumularea Beresti, marti, la orele 12.45 la Adjudul Vechi, pe riul Siret, apa a atins cota de inundatie, 350 cm, iar la ora 13.00 a fost emisa o avertizare hodrologica - Cod Portocaliu. Comitetele locale pentru situatii de urgenta din localitatile Homocea, Ploscuteni, Adjud, Pufesti, Marasesti, Biliesti, Suraia, Vulturu, Nanesti si Maicanesti au fost avertizate pentru a lua toate masurile ce se impun pentru evitarea producerii de pagube. Acestea vor trebui sa actioneze conform «Planurilor locale de aparare impotriva inundatiilor» si a «Regulamentului privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii, fenomene meteo periculoase, accidente la constructii hidrotehnice si poluari accidentale», a declarat prefectul Dragos Mircea. Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Vrancea a format echipe de specialisti care vor supraveghea evolutia fenomenelor hidrologice din fiecare localitate avertizata. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.