Ultima oră

Siretul baga spaima din nou in vrinceni

Ziarul de Vrancea
29 iul 2008 2005 vizualizări
Punctele critice sint la Adjudu Vechi-Beresti-Calimanesti, Cosmesti si Vadu Rosca u ieri dimineata, Siretul depasise cota de atentie cu 45 cm, la Adjudul Vechi, insa la amiaza a mai scazut

La doi ani de la inundatiile din vara lui 2006, locuitorii din citeva localitati din Vrancea stau din nou cu sufletul strins, gindindu-se la furia apelor care in trecut le-a distrus case, gospodarii si unora le-au rapit si membri ai familiei. Amenintarea Siretului ii face in aceste zile pe locuitorii din Vadu Rosca, dar si din Adjudu Vechi sau Calimanesti sa stea de paza la cresterile de debit ale riului. Ieri dimineata, Siretul depasise cota de atentie cu 45 de cm la Adjudu Vechi, pentru ca la ora 15.00 nivelul sa mai scada, depasirea fiind de doar 23 cm, potrivit datelor furnizate de reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Vrancea. "Siretul este peste cota, insa fara a pune probleme la ora actuala. Monitorizam situatia, insa nu credem ca vom avea probleme, mai ales ca apele au inceput sa scada. Pina la o cota de 60-70 cm nu avem emotii", a mentionat dispecerul de serviciu al SGA. Potrivit prefectului Dragos Mircea, Siretul este in cote ridicate la Adjudu Vechi-Beresti-Calimanesti, Cosmesti si Vadu Rosca - eroziuni de mal. "Estimarile de crestere a apei sint de 2.000 mc/s pentru Siret. De la baraj de la Beresti se face evacuare de 1.870 mc/s, la Calimanesti 1.700 mc/s, cu mentiunea ca debitul este mai mare decit se evacueaza. La Movileni se evacueaza 1.700 mc/s. Lucrurile vor fi sub control. La Cosmesti, acolo unde este punct critic, sint echipe care lucreaza. La Vadu Rosca s-au facut interventii pe dig impreuna cu cei de la Directia Silvica, SGA si ISU prin plantarea de plopi. De asemenea, s-au instituit trei comandamente de supraveghere cu SGA si ISU, situatia este monitorizata si vom primi raportari din doua in doua ore", ne-a declarat prefectul Dragos Mircea. Pentru a preintimpina evenimente neplacute, ieri, la Prefectura s-a intrunit Comitetul pentru Situatii de Urgenta, din cauza declararii codului galben hidrologic pe Siret pina astazi, la orele 16.00. Pe ordinea de zi a intilnirii au fost trei puncte legate de avertizarea de cod galben, o informare cu privire la evenimentele petrecute simbata pe DN 2D, in comuna Vidra, dar si prezentarea unor fise de identificare a pagubelor pe tronsonul de drum respectiv. In Vrancea nu a mai plouat insa ieri, iar precipitatiile de duminica nu au cumulat decit maxim 21,7 l/mp la Herastrau. Hidrologii au mai inregistrat 20 l/mp la Ciuruc "" Cimpuri, 19,1 l/mp la Nereju si 17,1 l/mp la Jiliste. In restul judetului, cantitatile de apa au fost mult mai mici, de 2-3 l/mp. Avertizarea de cod galben pe riul Siret in aval de Adjudu Vechi mai tine autoritatile in priza in trei puncte critice, acolo unde echipe mixte de la SGA si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta sint pregatite pentru ce-i mai rau. (I. CRETU, C. STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.