Ultima oră

Intre aluviuni, grindina si amenintarea Siretului

Ziarul de Vrancea
27 iul 2008 501 vizualizări
DN2 D a fost blocat simbata dimineata, la Vidra, din cauza aluviunilor aduse de ploi, ce au cumulat 54 l/mp u tot simbata a batut grindina la Odobesti si Nereju u debitul Siretului a inceput sa creasca, iar ieri dupa-amiaza a depasit cu 5 cm cota de atentie, la Adjudu Vechi u hidrologii sint in alerta in aceasta dimineata, caci ploile din Bacau vor umfla si mai mult apele

Natura nu i-a menajat nici pe vrinceni, cu toate ca furia ei nu a fost asa puternica. Incepind cu noaptea de vineri spre simbata, judetul Vrancea a fost asaltat din toate partile, atit prin ploi si grindina, cit si prin amenintarea tot mai iminenta a Siretului, care a crescut considerabil din cauza inundatiilor din nordul Moldovei. Mai intii, precipitatiile abundente au blocat DN2 D pe raza comunei Vidra, in dreptul localitatii Burca. In zona s-a inregistrat o cantitate de apa de 54 l/mp, iar aluviunile ce s-au scurs de pe versanti au afectat atit drumurile comunale si podetele, cit si citeva gospodarii. Pe DN2 D, carosabilul a fost pentru citeva ore plin de aluviuni, iar soferii au fost obligati sa foloseasca traseul prin Tifesti, ca ruta ocolitoare. Pentru deblocarea drumului au intervenit pompierii din Vidra, care timp de doua ore s-au chinuit cu o motopompa pentru a reda circulatia in zona. Traficul a fost restabilit inca de simbata dimineata, la ora 9.00. Primarul din comuna Vidra ne-a spus ca in zona din DN 2 D blocata de aluviuni se impune executarea unei lucrari mai ample, pentru ca pe viitor sa nu mai apara asemenea probleme. "Trebuie facute baraje pe acel torent, din virful Magurii si pina jos", ne-a spus Nicu Mica. Pompierii militari din Vidra au intervenit cu o motopompa si pentru a scoate apa din curtea unei femei din satul Burca. Acestia au fost solicitati de Rodica Grigore, dupa ce precipitatiile abundente au reusit sa-i inunde gospodaria. Pompierii au reusit sa salveze bunurile femeii in valoare de aproximativ 10.000 lei. Apa a intrat in mai multe gospodarii, iar aseara incepuse iar sa ploua, astfel ca oamenii se asteaptau ca lucrurile sa se inrautateasca. "Avem de lucru. Trebuie sa ajutam oamenii din doua case inundate, iar drumurile satesti trebuie reparate. Acum a inceput ploaia iar", ne-a mai declarat, aseara, edilul sef din comuna Vidra.


Grindina de 1 cm, la Odobesti


Daca pina simbata dimineata s-au cumulat cantitati importante de apa in zona de munte a judetului, si la Colacu fiind 36, 4 l/mp, dupa-amiaza norii de ploaie s-au adunat din nou. Hidrologii au mentionat ca precipitatiile care au cazut asupra Vrancei nu au "ridicat" nivelurile pe riuri. La Nereju s-a cumulat o maxima de 22,9 l/mp, pina ieri dimineata, insa localnicii "au dat piept" si cu grindina. "Piatra" de 7 mm a batut simbata pret de citeva minute. Un centimetru a avut insa grindina cazuta, in mai multe rinduri, la Odobesti, insa ieri nu se cunosteau pagube.


Debite mari pe Siret


Siretul a crescut in ultimele doua zile din cauza inundatiilor din nordul Moldovei, fiind sub incidenta codului rosu pe mai multe sectoare. Debitul a crescut simbata dimineata la 1.012 metri cubi/secunda la Adjudu Vechi si 920 mc/s la Lungoci si era in continua crestere. Ieri dupa-amiaza, Siretul a depasit si cota de atentie cu 5 cm, la Adjudu Vechi. "Cota este destul de mica, nu pune probleme deocamdata. Ne asteptam ca Siretul sa creasca, insa miine (azi-n.r.), luind in calcul timpul de propagare", a precizat dispecerul de serviciu al SGA Vrancea. Ieri, avertizarea s-a apropiat si mai mult de intrarea in judet, Siretul primind cod rosu pe sectorul Nicolae Balcescu- Dragasesti, mai ales ca in judetul Bacau inca ploua abundent. "Asteptam sa vedem virful de viitura de pe Siret de miine dimineata (azi "" n.r.), in zona Adjudului. Va fi in jur de ora 5.00 si se asteapta o depasire usoara a cotei. Nici nu se pune problema sa avem inundatii, pentru ca pina la noi mai sint baraje", a declarat prefectul Dragos Mircea. Acesta crede ca autoritatile sint pregatite sa intervina, deoarece au capatat experienta la evenimentele care au avut loc incepind din 2005. "Din punctul de vedere al profesionalismului si al modului de interventie nu cred ca se mai pot pune probleme", a completat prefectul. (C. STANILA, M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.