Ultima oră

Bacinschi ii asteapta pe italieni sa dea drumul la apa calda

Ziarul de Vrancea
23 iul 2008 953 vizualizări
Ieri, presedintii de asociatii de proprietari s-au intilnit intr-o sedinta cu directorul ENET, Valter Popescu. Acesta a propus reintroducerea fondului de rulment si de investitii, pentru ca banii sa fie dirijati mai bine. Primarul se asteapta ca situatia creata de Distrigaz sa "explodeze", daca si Bucurestiul ramine fara apa calda

Autoritatile locale de pe Milcov spera la o minune in privinta cresterii incasarilor la facturile ENET SA. Cum strategia "recuperatorilor" nu a dat rezultatele scontate, focsanenii inchizindu-le acestora usa in nas, nadejdea primarului Decebal Bacinschi ramine la muncitorii focsaneni din strainatate care vor veni acasa in luna august cu buzunarele doldora de bani. In acest moment, cum subventia de la bugetul de stat nu se preconizeaza a ajunge mai devreme de luna viitoare, Bacinschi ii asteapta pe "italieni" sa isi achite facturile restante. "Imi este si rusine de oamenii care au platit si nu beneficiaza de apa calda. Speram ca odata cu venirea lunii august sa creasca si incasarile. In fiecare an, in aceasta perioada, cind sosesc acasa cei de peste hotare, incasarile cresc cu 300%. Subventia reprezinta doar 1/3 din datorii", ne-a spus primarului Focsanilor. De asemenea, pentru a aduna cit mai multi bani in casieriile ENET, directorul centralei termice, Valter Popescu, s-a intilnit ieri la Primarie cu o parte din reprezentantii celor aproape 700 de asociatii de proprietari pentru a-i impulsiona sa ii stringa cu usa pe rau platnici. Administratorilor li s-a explicat ieri ca ENET plateste 130 mii lei lunar numai ca penalitati, ceea ce reprezinta 0,1% pe zi. Astfel, s-au cautat solutii pentru achitarea macar a unei parti din restante si realizarea unui stoc mai consistent de pacura, in situatia in care iarna 2008-2009 se anunta una de "cotitura" din punct de vedere al incalzirii. "Centralele termice de apartament sint inca o solutie pentru cei plecati in strainatate, desi pretul gazelor va creste rapid. Aceste persoane pot inchide robinetele cit sint plecati si nu mai sint impusi la plata, ceea ce reduce cu 20-30% din consumul blocului. Pentru ca ne confruntam cu situatia in care acestia vin odata pe an acasa si achita atunci datoriile, desi in urma se acumuleaza si penalitati. Putini sint cei care achita in avans. Sistemul centralizat este proiectat sa incalzeasca si subsolul, pentru ca instalatiile sa nu inghete pe timp de iarna, si ni s-a cerut sa luam in calcul acest aspect", ne-a spus Stan Stanila, administratorul Asociatiei nr. 177, in urma intilnirii de la Primarie.


Lipseste si fondul de rulment


Reprezentantii asociatiilor de proprietari s-au plins ca li se cere sa faca somatii de plata prin executor, pentru a recupera banii de la rau-platnici, ceea ce presupune proceduri mai complicate, cu care nu sint obisnuiti. Aceasta si in conditiile in care multi dintre cei care au acumulat sume mari nu sint oameni fara posibilitati, ci persoane care si-au stabilit alte prioritati decit achitarea utilitatilor si partilor comune care le revin ca proprietari de apartamente. Valter Popescu le-a propus administratorilor de bloc sa reinfiinteze fondul de rulment, pentru ca acesti bani sa poata fi dirijati exact pentru incalzire si apa calda, in caz de nevoie. De asemenea, pentru investitii ar fi necesar un fond separat, din care sa fie retrase sumele pina sint decontate de la proprietari. Oamenii sint insa reticenti, majoritatea asociatiilor de proprietari nemaiavind fond de rulment de citiva ani buni.

Situatia dusurilor cu apa rece este una nationala. Mari municipii stau si isi incalzesc apa la aragaz pentru ca furnizorul de gaze naturale, Distrigaz, nu accepta intirzieri la plata. In situatia orasului nostru se afla si Buzaul, dar si Tirgoviste, Calarasi ori Brasov. Amenintarea cu inchiderea robinetului la combustibil planeaza si asupra Capitalei. Si daca pina acum autoritatile si-au permis sa paseze si sa intirzie gasirea unor solutii pentru baile reci, in cazul in care Bucurestiul va ramine fara apa calda, ghilotina asupra Guvernului va cintari si mai mult. "Se aude ca si Bucurestiul este pe lista. Daca vor opri si acolo, va iesi scandal. Poate asa se va rezolva ceva", a declarat, aratindu-si neputinta in privinta ENET, primarul Decebal Bacinschi. Datoria societatii de termoficare catre furnizorul de gaze se ridica la 12 milioane RON. Din aceasta s-a achitat foarte putin, nici macar 1/3. (I. CRETU, C. STANILA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.