Ultima oră

Cazul Nastasa creeaza isterie printre gravide

Ziarul de Vrancea
15 iul 2008 1081 vizualizări
Managerul Spitalului Judetean de Urgenta, dr. Nicolae Moise, se plinge ca ramine fara pacienti u una din gravidele internate in sectia de obstetrica ginecologie a fugit chiar de pe masa de operatie, de teama sa nu ii fie incurcat bebelusul u intre timp, ancheta in cazul bebelusului transformat din fata in baiat bate pasul pe loc

Cazul sotilor Corina si Sorin Nastasa din Movilita, care au acuzat medicii de la maternitatea Focsani ca le-ar fi schimbat bebelusul mort la nastere, a creat isterie in rindul gravidelor din judet. Se pare multe dintre femeile insarcinate, internate pina ieri in sectia de obstetrica - ginecologie a Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" din Focsani, au decis sa isi faca bagajele si sa caute alte maternitati unde sa nasca. Cel putin aceasta e concluzia la care a ajuns chiar managerul Nicolae Moise, care se plinge ca ii pleaca pacientele din unitate. "Vinerea si simbata trecuta fugeau din spital. Una a plecat de pe masa de operatie, spunea ca i se schimba copilul si nu mai vrea sa nasca la noi", a declarat dr. Nicolae Moise. Situatia este cu atit mai grava cu cit Spitalul Judetean este singurul din judet care ofera viitoarelor mamici conditii de siguranta sporita, cel putin teoretic. Astfel, gravidele sint obligate sa apeleze la serviciile medicilor din alte judete, iar cele cu bani merg la clinici particulare. Sint insa si femei de la tara care nu isi permit un astfel de "lux" si, vrind - nevrind, isi aduc pruncii pe lume la Spitalul Judetean. "Unde sa ma duc? La Odobesti situatia este si mai rea. Nu imi permit sa plec si trebuie sa ramin aici in spital, chiar daca medicii sint cum sint. Nu am alternativa. Nu sint inscrisa la medic si trebuie sa nasc aici", a spus o gravida internata. Nicolae Moise considera ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza mediatizarii cazului familiei Nastasa, in presa locala si centrala. Acesta este suparat si pe faptul ca pe zi ce trece tot mai multi pacienti il ameninta cu "raportatul" la presa. "Bolnavii si-au luat nasul la purtare. La mine vin cu dopuri in urechi si daca este neasigurat si ii spun sa plateasca ameninta: «Ma duc si te reclam la presa»", spune orelistul Nicolae Moise.


Calitatea actului medical conditionata de "atentii"


Cu fiecare zi ce trece, sotii Corina si Sorin Nastasa scot la iveala problemele pe care trebuie sa le suporte pacientii celei mai mari unitati spitalicesti din judet. Acestia au spus ca la internarea in spital i-au oferit suma de 200 de euro doctorului Ioan Placinta, pentru a beneficia de cele mai bune servicii medicale. Cu toate acestea, dupa ce a nascut un bebelus mort, familia si-a primit banii inapoi, fara nici o explicatie. "Noi l-am intrebat cit costa operatia de cezariana de vreo trei ori si de fiecare data ne-a spus ca nu costa nimic. Noi am insistat si socrul meu i-a bagat in buzunar plicul mai mult fortat cu cei 200 de euro si nu i-a vrut, dar socrul meu a fost foarte insistent. Cind a murit copilul a venit in salon si i-a lasat Corinei banii pe pat. Din acest punct de vedere nu ii acuzam cu nimic. Stim ca peste tot se plateste. Problema este ca acestui doctor i-am cerut cezariana si nu a vrut sa o faca. El a fost primul om care a anuntat-o pe sotia mea ca este fetita si el este primul vinovat. L-am intrebat de ce ne-a tradat, de ce din fetita s-a transformat in baiat. Au spus patru zile la rind ca a fost copilul meu de sex feminin, si brusc s-a transformat in baietel, va inchipuiti de lovitura am primit, doi pumni unul dupa altul», ne-a mai spus Sorin Nastasa. Acest caz nu este unicat, in conditiile in care mai toti bolnavii internati sint nevoiti sa scoata bani din buzunar daca vor sa se uite cineva la ei, de la infirmiere si pina la medici.


Familia Nastasa lupta sa afle adevarul


Familia Nastasa nu renunta in incercarea de a scoate adevarul la suprafata in ceea ce priveste bebelusul lor. Cei doi vrinceni au mers la Colegiul Medicilor Vrancea pentru a solicita sa fie prezenti la audierea doctorilor Ioan Placinta si Marin Popescu, care au asistat-o pe femeie la nastere. "Azi am fost la Colegiul Medicilor si am mai mai dus niste copii dupa ecografiile sotiei. Totodata, i-am cerut presedintei Colegiului Medicilor sa fim si noi prezenti cind se va intruni comisia pentru audierea medicilor Placinta si Popescu. Vrem sa vedem si noi ce are de zis acest «geniu» al ginecologiei din judet, Marin Popescu, pentru ca asa a fost prezentat se posturile de televiziune. Adevarul trebuie sa iasa la iveala, iar daca se va incerca musamalizarea cazului prin falsificarea ADN-ului nu ne vom lasa si vom cere un nou test in strainatate", a declarat Sorin Nastasa. Tinerii parinti spun ca nu vor avea liniste sa-si continuie viata pina nu vor afla care a fost de fapt copilul lor. Situatia se va clarifica odata cu aflarea rezultatelor testelor solicitate de IPJ Vrancea, dar si de spital. Politistii inca nu se pot pronunta asupra cazului, in conditiile in care expertiza medico-legala si testul ADN nu au fost finalizate. "Asteptam rezultatele si in functie de acestea vom dispune o solutie legala", a precizat comisarul sef Mariana Apostol, purtator de cuvint al IPJ Vrancea. Calvarul familiei a inceput pe 24 iunie, cind Corina a adus pe lume un bebelus despre care i s-a spus ca s-a nascut mort. Femeia a fost socata cind in brate i s-a pus un baietel de 3,600 g, in conditiile in care la nastere i s-a spus ca a nascut o fetita. De atunci aceasta se lupta pentru a afla sexul propriului copil. "Stam de trei saptamini cu sicriul in casa si plingem, dar nu stim ce copil. Daca se va dovedi ca baiatul este al nostru il vom inmorminta crestineste, ii vom pune numele Ion sau Ionut. Oricum nu ne lasam, chit ca va trebui sa muncim toata viata pentru a primi niste raspunsuri cu privire la imprejurarile in care s-a derulat nasterea copilului nostru si care ne-a schimbat viata pentru totdeauna. Probabil vom trai mereu cu indoiala in suflete, dar vrem ca cei care au comis eroarea sa fie trasi la raspundere", a spus printre lacrimi sotul Corinei. Acesta considera ca medicul Placinta a fost prea putin sanctionat pentru greseala comisa. In urma verificarilor interne facute de o comisie din cadrul Spitalului Judetean s-a decis ca pentru eroarea din acte este suficienta o penalizare de 20% din salariu. Comisia din cadrul spitalului nu il acuza pe medic de nici un fel de culpa medicala, ci doar de o simpla greseala profesionala. In ochii colegilor, singura greseala a ginecologului este aceea de a nu fi fost atent atunci cind a parafat biletul de externare al pacientei, unde se preciza ca sexul fatului decedat este feminin. (Ana Maria CANTIA, Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.