Ultima oră

La numai doi ani, viata ii depinde de insulina

Raluca Manolache
14 iul 2008 833 vizualizări
53 de micuti din Vrancea sufera de diabet si depind de doza zilnica de insulina Tot mai multi copii vrinceni sint diagnosticati cu diabet juvenil. Medicul diabetolog Gheorghe Cocioaba de la Centrul Judetean de Diabet atrage atentia asupra inmultirii numarului de cazuri de diabet la copii, in conditiile in care aceasta afectiune era pina de curind asociata mai mult persoanelor trecute de prima tinerete.

In evidentele medicilor specialisti se afla 53 de copii care sint nevoiti sa ia in fiecare zi doza de insulina pentru a supravietui fara probleme. Pe parcursul anului trecut, sapte copii cu virsta cuprinsa intre 0-14 ani au aflat ca sint diabetici. Cel mai tinar din acestia are doar doi ani. Medicii specialisti spun ca diabetul juvenil apare atunci cind pancreasul nu poate produce suficienta insulina. Mostenirea genetica, factorii de mediu si anumiti factori infectiosi isi disputa rolul intre cauzele, inca neclare, ale acestei afectiuni. "In ultimul timp numarul de copii care sint diagnosticati cu diabet a crescut. Se fac inca cercetari privind cauzele care duc la aparitia diabetului zaharat de tip I la copii. Acestea pot fi genetice, virale sau defectiuni cromozomiale. Copilul ramine fara secretia de insulina normala si tratamentul se face doar prin injectii", a declarat medicul Gheorghe Cocioaba, care are in grija mii de vrinceni afectati de diabet. In aceste conditii, copiii aflati in aceasta situatie trebuie sa-si monitorizeze permanent glicemia, de cel putin patru ori pe zi, si sa primeasca injectii cu insulina. "Administrarea insulinei se face cu instrumente speciale numite penuri. Sint usor de utilizat si copiii se obisnuiesc sa-si faca singuri injectiile. Toti copiii din evidenta sint automonitorizati. Le sint puse la dispozitie aparate si teste pentru a-si verifica glicemia ori de cite ori este nevoie", explica medicul Gheorghe Cocioaba. In cazul in care diabeticii nu respecta recomandarile medicilor diabetologi privind cantitatea de insulina pe care trebuie sa o ia, acestia risca sa produca anumite dezechilibre in organism. Bolnavii pot intra in coma hipoglicemica sau hiperglicemica, tocmai de aceea implicarea familiei este esentiala. Hipoglicemia reprezinta scaderea concentratiei zaharului in singe si apare atunci cind nivelul glucozei sanguine (sau al zaharului) scade prea mult pentru a mai furniza organismului "combustibilul" necesar unei bune functionari. Hiperglicemia reprezinta cresterea anormala a glicemiei. La nivelul judetului exista in acest moment peste 9.500 persoane care sufera de diabet. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.