Ultima oră

Am fost obligata sa fiu sclava sexuala in Italia

Silvia Vrînceanu Nichita
3 iul 2008 5132 vizualizări
O adolescenta din Focsani, care a abandonat scoala pentru a fugi in Italia, la munca, a ajuns intr-o casa de prostitutie din Pordenone, unde a fost sechestrata mai bine de o luna, alaturi de alte trei tinere u pentru a nu se impotrivi sclaviei sexuale, fetele erau drogate u pentru ca este minora, Dana a reusit sa scape din casa inchiriata de la un maresal al Garzii de Finante, dupa un control al carabinierilor u Dana a trimis zilele trecute o scrisoare redactiei pentru a le cere tinerelor naive sa nu se lase ademenite de falsi binevoitori: nu va lasati inselate cum am facut eu, deschideti ochii pina nu e prea tirziu!

O tinara de 17 ani din Focsani, plecata de acasa in primavara, fara stirea parintilor, a ajuns ilegal in Italia unde s-a trezit "materie prima" pentru o retea de trafic de carne vie, care avea "cartierul general" in casa unui maresal al Garzii de Finante, una dintre cele mai temute institutii din Italia. Dupa ce a lucrat scurt timp ca menajera, fata spune ca a ajuns intr-un orasel din nordul Italiei, Pordenone, acolo unde a constatat stupefiata ca alte trei tinere, dintre care doua din Focsani, sint tinute captive cu ajutorul drogurilor, pentru a oferi placeri sexuale italienilor bogati. Dupa ce a fost sechestrata timp de cinci saptamini, Dana a reusit sa scape ca prin urechile acului dintr-o retea de prostitutie de lux, in care a ajuns printr-un concurs nefericit de imprejurari. In cele din urma, Dana a reusit sa fuga din casa de toleranta, patronata de doi galateni si un marocan, si a cerut ajutorul mamei sale. Culmea este ca femeia habar nu avea ca fiica sa, pe care o stia acasa, se afla de trei luni in Peninsula. Trecuta prin "cel mai negru cosmar" din viata ei, cu mintea cea de pe urma, Dana ne-a trimis o scrisoare la redactie in care atrage atentia tinerelor sa nu se lase furate de mirajul strainatatii, pentru ca ar putea sa pateasca chiar mai rau decit ea. Tinara si-a intitulat epistola "Victima prostitutiei la numai 17 ani". Pentru ca tot mai multe tinere sarace ajung sclave sexuale in Occident, Ziarul de Vrancea publica scrisoarea tinerei care se doreste a fi un semnal de alarma asupra unui fenomen care tinde sa ia aploare, chiar sub nasul autoritatilor. Statisticile Organizatiei Internationale de Migratie (OIM) arata ca in Italia romancele ocupa locul patru pe lista femeilor identificate de Politie in retelele de trafic de persoane, fiind victime ale naivitatii lor.


"Eram cu 3 fete batute, drogate si obligate sa se prostitueze"


"Iata povestea mea: Sint o fata de 17 ani din Vrancea si as dori sa va relatez dura viata pe care am apucat s-o cunosc in Italia. Am plecat in strainatate cu gindul ca acolo imi voi face un viitor. Eram insotita de o prietena, cel putin asta credeam ca-mi este. Am ajuns in Italia, unde am lucrat timp de o luna ca insotitoare la o doamna trecuta de virsta mijlocie. Salariul meu era de 500 euro, asta pina cind am aflat mai tirziu ca in realitate doamna ma platea cu 900 euro, dar diferenta o primea altcineva. Dupa doua luni si jumatate, fata care ma insotise mi-a gasit un alt loc de munca, in alta localitate, o slujba care evident m-a determinat sa accept oferta ei. Trebuia sa am grija de o alta doamna, ceva mai in virsta decit anterioara, dupa spusele ei, dar nu a fost deloc asa. Am ajuns undeva in nordul Italiei, intr-un apartament de prostitutie. Eram acolo cu inca trei fete batute, taiate, drogate si mai ales obligate sa se prostitueze. La inceput mi-au oferit si mie droguri, dar eu nu am vrut sub nici o forma sa consum. Stiam ca nu voi mai fi aceeasi daca voi cadea prada tentatiei si voi consuma si eu. Eram inchise intr-un apartament cu trei camere. Cind venea cite vreun client, usa se deschidea, acesta intra, alegea o fata cu care mergea in camera. Eu am avut un mare noroc... am reusit sa scap din acea lume, datorita faptului ca eram minora si am avut binecuvintare de la Dumnezeu pentru ca o aveam pe mama in Italia si am avut unde sa fug dupa ce am scapat de acolo."


"Nu va lasati inselate cum am facut eu!"


"Tot ce pot sa va zic este ca nu mai plec niciodata singura de acasa, nici macar la magazin ca sa-mi cumpar ceva. In urma mea au ramas trei fete chinuite, batute, obligate sa se drogheze, fortate sa faca bani pentru o portie de mincare, fara o posibilitate de a scapa si daca au incercat in trecut sa fuga, au fost prinse si omorite cu bataia, una dintre ele fiind chiar taiata pe spate de acei nenorociti de oameni. Acolo lumina soarelui o vedeai doar prin geam. Singura mea salvare a fost ca eram minora si daca mama facea sesizare la carabinieri, ma gaseau, iar ei intrau la puscarie. Fetele alea sint pazite de trei indivizi: doi de origine romana din Galati (Serban Gabi si Gheorghe Ionut) - evident, nu sint sigura ca aceste nume sint adevaratele lor identitati - si unul de origine marocana, stabilit in acea localitate (subnumit Byn). Apartamentul in care eram tinute era inchiriat pe numele unui maresal de la Garda de Finante, om influent in acea regiune datorita functiei sale. Daca intimplator se faceau controale sau erau chemati carabinierii in control de catre vecini, totul se acoperea. Am incercat sa le ajut si pe acele fete, dar a fost prea tirziu, ele fiind deja total influentate de puterea drogurilor. Acele fete nu au mai luat legatura cu nimeni din familia lor. Poate ca ele nu sint singurele care trec prin acest cosmar. Pentru toate fetele din tara asta un singur lucru vreau sa va transmit: nu aveti incredere in nimeni, nici macar in umbra voastra, pentru ca si aia va poate trada. Nu va lasati inselate cum am facut eu, deschideti ochii pina nu e prea tirziu! Eu am avut norocul vietii mele si stiti care este acela? Ca inca mai sint in viata! Aviz pentru toate fetele din tara asta! Caz real din primavara anului 2008, relatat de catre una din victimele acestui scenariu pe care tocmai l-ati citit. Victima: Dana A. din municipiul Focsani"


Interviu cu Dana

"Am stat nemincata 5 zile pentru ca am refuzat sa ma prostituez"

  • dupa ce si-a postat epistola pe forumul Ziarul de Vrancea, reporterii nostri au reusit sa o contacteze pe tinara care a ajuns pe mina proxenetilor in Italia


  • Redactia: Sinteti inca in Italia?

    D.: Nu, m-am intors acasa in urma cu o luna.

    R.: Tinerele de care pomeneati in scrisoare sint tot acolo? Aveti informatii despre ele?

    D.: Sint trei fete pe care le-am cunoscut in situatia respectiva. Imi pare foarte rau, dar cunostintele mele din acea regiune m-au informat ca nu mai stiu nimic despre ele. Ieri am aflat ca una dintre ele ar fi venit acasa, dar nu am reusit sa iau legatura cu ea.

    R.: Credeti ca sint in pericol iminent?

    D.: Tinind cont de problema cu drogurile, da. Unele dintre ele sint foarte vulnerabile si risca oricind sa cedeze presiunii luind o supradoza.

    R.: Care sint numele lor?

    D.: Roxana si Larisa. Iar pe cea din Galati, Violeta.

    R.: Numele de familie nu le stiti?

    D.: Nu, nu le cunosc.

    R.: Dar ati stat de vorba cu ele "¦

    D.: Da, dar nu aveam voie sa ne dam prea multe date despre noi. Pentru ca in apartament erau camere de filmat si daca ziceam mai mult decit trebuia era de rau pentru noi.

    R.: Si proxenetii cine sint?

    D.: Sint tigani. Sint extrem de insistenti si daca nu faci ca ei ai mult de pierdut.

    R.: Tu ai fost lovita de acei indivizi?

    D.: Nu, dar am stat nemincata 5 zile pentru ca am refuzat sa fac ca ei, adica sa ma prostituez.

    R.: Ambii sint din Galati?

    D.: Nu pot sa garantez ca sint din acea localitate si ca acele identitati sint cele adevarate. Dar din spusele celorlalte fete asa se pare.

    R.: Dar fetele de unde sint?

    D.: Doua sint din Focsani, una din Galati, au intre 18 si 21 de ani.

    R.: Dar nu le stiti familiile?

    D.: Nu. Nu am avut cum sa iau legatura cu acestea. Eu am mai ramas in Italia doua saptamini dupa ce am putut scapa de acolo si am incercat, dar nu avem cum sa mai dam de ele. Ele au ramas in Sacile, Pordenone.


    "Norocul meu a fost ca sint minora"


    R.: Dar strada unde era apartamentul o stiti?

    D.: Nu-i cunosc numele exact, dar in seara cind am plecat am remarcat un anumit fast-food. Si am inteles ca este unul singur in acel sat.

    R.: Si clientii ce fel de oameni erau?

    D.: Clientii erau sub orice critica. Le ziceam ca sintem tinute cu forta si obligate dar nici macar unul nu a luat nici o masura. Erau italieni, oameni cu gusturi, bogati"¦

    R.: Si cit plateau pentru asta?

    D.: Nu stiu, pentru ca noi nu vedeam nici un ban. Aveam mincare adusa de cei trei indivizi si atit. Drogurile in schimb nu lipseau, ca sa ne ispiteasca, sa nu mai putem sa comentam nimic, sa devenim dependente de ele.

    R.: Si ce droguri consumau fetele?

    D.: De la tigari pina la prafuri, inclusiv pastile. De obicei le aduceau cocaina si heroina. Heroina o consumau cu whisky.

    R.: Cum ati reusit sa fugiti?

    D.: Singurul meu noroc a fost ca eram minora si carabinierii au facut un control. Au lasat usa deschisa si atunci am plecat. Am sunat-o pe mama, am luat trenul si am plecat la Roma.

    R.: Nu si-au dat seama carabienierii ca e casa de prostitutie?

    D.: Ba da, dar acea casa era inchiriata pe numele unui maresal de la Garda de Finante si s-a musamalizat totul.

    R.: Crezi ca maresalul e complice cu acei "pesti"?

    D.: Fetele erau drogate si nu erau constiente de ceea ce le ziceam eu. Politia le-a luat documentele dar cum erau majore nu au avut ce sa le faca. In unele zone din Italia prostitutia este tolerata. Garda de Finante face legea acolo, iar daca ai pe cineva important in spate esti asigurat.


    "Eram ascultata si pazita atunci cind vorbeam la telefon"


    R.: Si cine v-a ispitit sa plecati?

    D.: Am plecat la sfatul unei prietene, care lucreaza in casa unei doamne de virsta medie.

    R.: Crezi ca e in complicitate cu baietii rai?

    D.: Nu stiu sa va zic sigur daca ea a fost cea care a vorbit direct cu ei sau a fost si ea influentata la rindul ei.

    R.: Si acum cu cine stati? Sinteti in siguranta?

    D.: Da, nu sint in Focsani, sint la rudele mamei in alt oras.

    R.: Ati vorbit cu cineva de la Politie?

    D.: Doamna, sa fim seriosi, cine crede o copila de 17 ani, care a plecat in strainatate fara procura, fara stirea parintilor?

    R.: Adica ati plecat ilegal?

    D.: Da. Am platit la vama 50 de euro si am trecut pe pasaportul soferului.

    R.: Acum sinteti dispusa sa stati de vorba cu un politist?

    D.: Si cu ce m-ar ajuta?

    R.: Acele fete ar putea fi salvate.

    D.: Timpul nu-l mai pot da inapoi. Daca nu ar fi fost Politia asa corupta, eu nu as fi trecut prin toate acestea. Daca ar fi fost corecti eu eram retinuta la Vama si nu mi-ar fi acceptat cei 50 de euro ca sa pot trece. Acesta este adevarul!

    R.: Dar mama stia ca o sa plecati in Italia?

    D.: Nu a stiut nimeni din familie. Cind mama a aflat, eu eram deja de o luna in Italia si nu stia nimic nici atunci, daca nu luam eu legatura cu ea. Puteam sa vorbesc acasa o data pe saptamina, dar nu puteam sa le zic nimic pentru ca eram ascultata si pazita atunci cind vorbeam la telefon.

    R.: Si mama cum a reactionat?

    D.: A fost foarte suparata pe mine si inca mai este, dar incearca sa uite si sa ma ajute sa trec peste asta.

    R.: Cum iti vezi viitorul?

    D.: Vreau sa reincep iar scoala, sa ma inscriu din nou. Vreau ca si alte fete sa stie sa evite situatiile de genul asta. Vreau doar ca fetele sa aiba ceva de invatat din ceea ce am trait eu. Nu vreau sa-mi stie nimeni numele sau datele personale deoarece vreau sa-mi termin scoala si nu vreau sa fiu judecata de ceilalti elevi datorita acestei povesti.


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 5

    Adaugă comentariu
    , acum 739390 zile, 2 ore, 36 minute
    Felicitari Danei pentru ca a avut curajul sa vorbeasca deschis despre problema ei care a devenit si problema noastra, a tarii. Chiar este de admirat. Orasele sarace de la noi sunt o sursa inepuizabila citeste integral
    , acum 739390 zile, 2 ore, 36 minute
    comentariu,foarte bine ai facut Dana ca ai reusit sa scapi de acolo...si eu sut in anglia la ora actula aveam servici bun si din cauza unor romani din bacau .pe nume Daniel are 29 ani nu stiu exact a citeste integral
    , acum 739390 zile, 2 ore, 36 minute
    tot eu sunt lili..oameniii le doresc la scirbele de romani c-are vor sa fac rau la oameni si poate nu resesc sa fiu trimis acasa din cauza unor romani ca astia ,care vor sa faca rau la oameni sa fie citeste integral
    , acum 739390 zile, 2 ore, 36 minute
    Asa se intampla cu fetele naive,neglijate de parinti.Cum e posibil ca tutorii ei,in special mama sa nu fi stiut nimic de fiica-sa.Inteleg ca au plecat in Italia pt un trai mai bun,dar sa nu-i citeste integral
    , acum 739390 zile, 2 ore, 36 minute
    daca nu am stiut sa apreciez familia care o am am primit exact ce am meritat,dar asta nu inseamna ca nu regret si ca nu as face chiar si imposibilul sa pot da timpul inapoi,numai sa nu fi trecut prin citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.