Ultima oră

Mame la 12 ani

Ziarul de Vrancea
2 iul 2008 3642 vizualizări
Cazul fetitei din Neamt, insarcinata in urma unui viol, a nascut discutii aprinse despre sarcinile timpurii u medicii de la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" spun ca cea mai tinara mamica din acest an are doar 11 ani u psihologii sint de parere ca lipsa educatiei sexuale este unul dintre motivele pentru care copilele ajung sa aiba copii u un astfel de caz a fost semnalat la Slobozia Bradului, unde o fata de 12 ani isi alapteaza bebelusul si fratele

Un caz socant, care a avut ca protagonista o fetita de 11 ani ramasa insarcinata dupa ce a fost violata, a tinut capul de afis al agendei mass media in ultima saptamina. Cazul a iscat numeroase discutii, pe de o parte despre sarcinile la virsta copilariei, iar pe de alta parte despre baza legala si morala pentru intreruperea acestei sarcini nedorite. Data fiind gravitatea situatiei, o comisie interministeriala, alcatuita din specialisti medici, psihologi, juristi, s-a intrunit pentru a lua o decizie si a face o recomandare parintilor. Acestia au plecat in Anglia, pentru a scapa de rusine, desi Comisia a hotarit ca fetita poate face avort in Romania. Dincolo de toate aceste discutii de fond, un lucru ramine cert: un copil a ramas traumatizat. In Vrancea, mai ales in mediul rural, numarul fetelor care ramin insarcinate este semnificativ, dar cel mai adesea totul este tinut la secret. La nivelul judetului, in 2006, cinci fete sub 15 ani au apelat la serviciile medicilor particulari pentru a face avort, insa nu toate cazurile intra in statistici.


Virsta la care adolescentii isi incep viata sexuala a coborit foarte mult in Romania, motiv pentru care foarte multe fete de nici 15 ani ajung mamici cu acte in regula. Unele fete renunta la copilarie si prefera sa intre in lumea adultilor, chiar daca fizicul si psihicul nu sint destul de dezvoltate pentru a face fata unor asemenea responsabilitati. Cu toate ca la nivelul judetului nu se tine o evidenta privind mamicile minore, medicii de la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani spun ca astfel de cazuri sint la ordinea zilei. In acest an, cea mai tinara copila care a ajuns la maternitatea unitatii pentru ca trebuia sa aduca pe lume un bebelus are doar 11 ani. Specialistii sint de parere ca tinerele care ajung in aceasta situatie sint cu precadere din mediul rural, provin din familii simple ori dezorganizate si duc lipsa afectivitatii. Totodata, medicii spun ca minorele de etnie roma ramin insarcinate la virste foarte fragede din cauza culturii si traditiei etniei. "Majoritatea fetelor sint de origine roma, dar sint si fete din familii de romani. La aceasta virsta, organismul nu este pregatit pentru o nastere. Sarcina se rasfringe asupra starii ei de sanatate, pentru ca bebelusul din pintecele ei nu face decit sa preia din elementele importante care ar trebui sa fie folosite pentru dezvoltarea somatica si hormonala a acestuia", a declarat dr. Marin Popescu, seful sectiei de Obstetrica Ginecologie de la Spitalul Judetean de Urgenta.


Avortul, prima optiune


Anul trecut, la nivel national, peste 2.000 de fete, cu virste cuprinse intre 11 si 15 ani, au devenit mame. Cele mai multe nu au avut nevoie de interventie chirurgicala pentru a naste, pentru ca organismul lor era destul de dezvoltat pentru a supora durerile nasterii. Ginecologul Marin Popescu ne-a spus ca medicul decide daca pacienta trebuie sa faca cezariana in functie de anumite criterii medicale bine stabilite. De asemenea, se pare ca aceste copile au adus pe lume copii sanatosi, care au toate sansele sa creasca armonios. "Majoritatea fetelor au nascut pe cale naturala, pentru ca virsta mamei nu reprezinta o indicatie absoluta pentru operatia de cezariana. Se tine cont de alti parametri precum bazinul osos, partile moi, constructia mamei. Daca nasc la virste mai mici sint sanse mai reduse pentru a da nastere unor copii cu malformatii. Virsta mai periculoasa este peste 35 ani, pentru ca pot aparea anumite deficiente neurologice, somatice", a mai precizat ginecologul Marin Popescu. Numarul mamelor minore ar fi mult mai ridicat, insa sint foarte multe fete care merg la ginecolog in momentul in care afla ca sint insarcinate si solicita intrerupere de sarcina. La nivelul judetului, in 2006, cinci fete sub 15 ani au apelat la serviciile medicilor particulari pentru a face avort. Si 74 de fete cu virste intre 15-19 ani au mers la medic pentru chiuretaj. La nivel national, in 2006 au fost 535 de intreruperi de sarcina la fetite sub 15 ani. Tinerele care ajung in astfel de situatii apeleaza la cabinetele particulare din motive de discretie, chiar daca platesc mai mult decit la spital.


Educatia sexuala, importanta pentru elevi


Chiar daca numarul de fete de etnie roma care ramin insarcinate este unul destul de ridicat, mai sint si fete cu venituri reduse din mediul rural care ajung gravide din greseala. Lipsa informatiilor privind riscurile unei sarcini la virsta frageda si lipsa afectiunii familiei sint principalele motive care duc la aparitia mamelor minore. Psihologul scolar Margareta Modrea spune ca in astfel de cazuri psihologii ar trebuie sa fie solicitati pentru consiliere. "Unele fete isi doresc frati si uneori privesc sarcina ca o posibilitate de a-si indeplini acest vis. Este greu de crezut ca fetele de 11, 12 ani stiu ce inseamna o sarcina, un copil. Nu am stat de vorba niciodata cu o mamica asa de tinara, dar in astfel de situatii este foarte importanta consilierea din partea unui psiholog specializat", este de parere Margareta Modrea. De asemenea, specialistul spune ca lipsa educatiei sexuale si faptul ca parintii nu se implica si nu se ocupa de educatia propriilor copii duc la aparitia acestor cazuri. "Foarte multi copii sint lasati in grija rudelor, care se ocupa mai putin de educatia lor", afirma Margareta Modrea.


«Fetitele insarcinate pina la 14 ani sint exceptii»


Cele mai multe fete minore care ramin insarcinate de la virste fragede sint cele de etnie roma, pentru ca traditia impune logodne si casnicii "premature". Un astfel de caz, petrecut recent in Slobozia Bradului, are ca"protagonista" o fata care a ramas insarcinata la 12 ani, ajungind sa-si alapteze si fiica si fratele, cu o luna mai mic, in acelasi timp. In general, astfel de fetite care devin femei prea devreme renunta la scoala pentru a avea grija de copii. Daca sub 14 ani astfel de situatii sint rare, peste virsta de 16 ani nasc mai multe fete. "Cazurile de fetite insarcinate pina la 14 ani sint exceptii. Cazuistica este complexa si vasta, dar doua dintre serviciile sociale acordate in astfel de cazuri sint sustinerea si reintegrarea mamei si copilului in familie. In cadrul DGASPC functioneaza Centrul Maternal pentru cuplul mama-copil cu risc de abandon", ne-a spus Luminita Liciu, director adjunct al DGASPC Vrancea. Comuna Slobozia Bradului este denumita de ginecologi "fabrica de copii a judetului". Aici traiesc peste 3.700 de persoane de etnie roma, cea mai mare comunitate rurala din Vrancea si a doua ca marime din Romania. Potrivit statisticilor Autoritatii de Sanatate Publica, natalitatea este de 34 "°, comparativ cu cea a unei localitati obisnuite, care nu sare de 4 "°. Mai bine de un sfert dintre femeile care nasc aici sint tinere sub 20 de ani. (Raluca MANOLACHE, Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 9 ore, 24 minute, 24 secunde
Pai or sa ne stapaneasca tiganii, ca romancele nostre nu mai nasc copii, ii dau la gunoi. Si ne dam mari europeni, fandositi, care aparam drepturile cainilor comunitari si strigam :"Nu-l ucideti pe citeste integral
, acum 739392 zile, 9 ore, 24 minute, 24 secunde
I-mi pare rau ca fetele noastre de Rromi devin mame asa de repede, dar it-mi pare bine caci o sa ocupam Romania nu prin scotere afara ci prim numarul puradeilor nostri.
, acum 739392 zile, 9 ore, 24 minute, 24 secunde
cum o sa aiba ungurii autonomie asa o sa stapaniti si voi Romania bre!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.