Ultima oră

Stefan cel Mare si Vrancea

Valentin Muscă
1 iul 2008 1861 vizualizări
Intîlnirea dintre Stefan cel Mare si Tudora Vrîncioaia este mitul fondator al Vrancei Legenda intîlnirii voievodului Stefan cel Mare cu Tudora Vrincioaia este cea mai fascinanta din toate legendele Vrancei arhaice.

Poposirea voievodului in Muntii Vrancei si ajutorul dat acestuia de Baba Vrincioaia este mitul fondator al istoriei Vrancei. De la Vrincioaia si cei sapte fii - Bodea, Spirea, Negrila, Birsan, Spulber, Pavel si Nistor - porneste legenda pe care se bazeaza traditia intemeierii satelor Vrancei istorice. Miine, Biserica Ortodoxa Romana il pomeneste pe Stefan cel Mare si Sfint. Nu stim daca autoritatile vrincene au pregatit vreo comemorare in Dumbrava Birsestilor, asa cum se organiza inainte de 1948 sau chiar in timpul comunistilor. Stim insa ca in Dumbrava, monumentul inchinat voievodului la inceputul secolului XX, ca si "bojdeuca Tudorei Vrincioaia", ridicata in timpul defunctei "Cintari a Romaniei", nu arata deloc a simboluri ale istoriei Vrancei. Tinara generatie are insa nevoie de simboluri si mituri care sa le intretina sentimentul misterios al apartenentei la o istorie in care realul se imbina cu imaginarul. S-ar cuveni ca de ziua Sfintului Stefan cel Mare si Sfint, adica miine, pe 2 iulie, vrincenii de pretutindeni sa se adune in Dumbrava Birsestilor si sa cinsteasca asa cum se cuvine figura domnitorului devenit sfint si amintirea celei mai cunoscute femei din istoria Vrancei arhaice. La Focsani, la statuia domnitorului din zona BancPost va avea loc un Te Deum, incepind cu orele 12.30, la care au fost invitate toate oficialitatile locale. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.