Ultima oră

Grindina a distrus gradinile din Soveja

Ziarul de Vrancea
25 iun 2008 1343 vizualizări
riul Rimnicu Sarat a atins cota de atentie la Chiojdeni, insa aseara era in scadere

O ploaie torentiala, insotita de grindina, s-a abatut asupra comunei Soveja, ieri dupa-amiaza. In jurul orelor 15.30, cerul s-a inegrit in citeva minute si multe dintre gradini au fost distruse, dupa cum ne-au spus localnicii. Grindina a avut un diamentru de 10 milimetri si a facut ravagii timp de 15 minute. "A fost grindina cit oul de pormumbel. A durat 15 minute si a tocat tot din gradina, a distrus culturile toate. Au venit norii negri dinspre Casin. Acum oamenii sint speriati, totul e ingropat in mil, e bagat in pamint", ne-a spus profesorul Constantin Macarie de la Soveja. Lucratorii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta au fost informati aseara despre fenomenele meteo de la Soveja, dar si despre o ploaie torentiala ce a cazut in satul Colacu din comuna Valea Sarii. "Potrivit informatiilor primite, la Soveja au cazut 22 l/mp, iar grindina a ajuns la 10 milimetri. In aceeasi localitate vintul s-a intensificat. La Colacu, cantitatea de apa a ajuns la 18,3 l/mp", a spus slt. Cristina Duta, purtatorul de cuvint al ISU. In mai multe localitati ale judetului au cazut precipitatii abundente in interval de o ora, cantitatile atingind si 45 l/mp pe Rm. Sarat, la statia hidrometrica Tulburea - comuna Chiojdeni. "A plouat timp de un sfert de ora de a inecat pamintul, nu alta! Din fericire la noi nu a cazut grindina", ne-a spus o localnica din comuna Brosteni. Potrivit dispecerului de la Sistemul de Gospodarire a Apelor, la ora 19.00 aici a fost atinsa cota de atentie, riul Rm. Sarat atingind 200 de cm si un debit de 69 metri cubi/secunda. La ora 20.00, insa, nivelul a scazut cu 20 de cm sub cota de atentie, neaparind probleme. Hidrologii vrinceni au ramas insa in alerta, pe unele sectoare fiind instaurat codul galben. Riul Rm. Sarat a fost cel mai "asaltat" de precipitatii, si la Vintileasca fiind inregistrata o cantitate de 38,2 l/mp in intervalul orar 17.00-18.00. Si in afara judetului, la Puiesti, pe Rm. Sarat, au cazut 16,2 l/mp. Aseara, la inchiderea editiei, norii de furtuna s-au abatut si asupra Focsaniului. (D. CHIRIAC, C. STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.