Restaurantele si barurile, risc de munca la negru
15 agenti economici din domeniu au fost verificati de inspectorii de munca, iar cinci chiar au fost descoperiti avind la lucru persoane fara forme legale. Acestia au fost amendati cu sume intre 1.500- 2.000 lei, in total ITM Vrancea aplicind sanctiuni de 13.000 lei, pentru astfel de probleme. Analiza efectuata in urma verificarilor arata si ca angajatorii nu respecta timpul de lucru pentru salariati, tinindu-i peste program, nu organizeaza timpul de lucru, nu le incheie contracte inainte de inceperea lucrului, nu efectueaza instructajul de protectie a muncii la angajare si nici nu evalueaza riscul la care-si supun lucratorii. Pentru incalcarea legislatiei pe linia securitatii si sanatatii in munca, ITM a aplicat 42 de avertismente si 8 amenzi, in valoare de 34.000 lei. Toti cei 15 agenti economici au primit de altfel termene pentru realizarea masurilor dispuse de inspectorii de munca. "Desi se efectueaza controale in mod repetat, patronii persista in incalcarea legislatiei, sustinind ca se confrunta cu lipsa personalului si implicit nu au posibilitatea efecturarii unei selectii a personalului. Se pling de lipsa calificarii si chiar indisciplina lucratorilor, care parasesc locul de munca fara a anunta, angajatorii fiind uneori in imposibilitatea de a-si continua activitatea. Totusi, intrucit in timpul verii activitatea la restaurante si terase este intensa, recomandam patronilor sa faca angajari cu respectarea Codului Muncii si sa respecte in mod special regimul de lucru pentru tineri, care nu au voie sa efectueze ore suplimentare, nu au voie sa lucreze noaptea si sa fie utilizati la munci grele si periculoase", atentioneaza Victoria Diaconu, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Vrancea. (C. STANILA)