Ultima oră

Restaurantele si barurile, risc de munca la negru

Camelia Stănilă
24 iun 2008 841 vizualizări
Patronii au fost atentionati ca tinerii nu pot fi tinuti la ore suplimentare si pusi la munci grele Munca sezoniera in baruri, terase sau restaurante aduce o tentatie in plus pentru patroni, in sensul angajarii "la negru" a lucratorilor pe timpul verii.

15 agenti economici din domeniu au fost verificati de inspectorii de munca, iar cinci chiar au fost descoperiti avind la lucru persoane fara forme legale. Acestia au fost amendati cu sume intre 1.500- 2.000 lei, in total ITM Vrancea aplicind sanctiuni de 13.000 lei, pentru astfel de probleme. Analiza efectuata in urma verificarilor arata si ca angajatorii nu respecta timpul de lucru pentru salariati, tinindu-i peste program, nu organizeaza timpul de lucru, nu le incheie contracte inainte de inceperea lucrului, nu efectueaza instructajul de protectie a muncii la angajare si nici nu evalueaza riscul la care-si supun lucratorii. Pentru incalcarea legislatiei pe linia securitatii si sanatatii in munca, ITM a aplicat 42 de avertismente si 8 amenzi, in valoare de 34.000 lei. Toti cei 15 agenti economici au primit de altfel termene pentru realizarea masurilor dispuse de inspectorii de munca. "Desi se efectueaza controale in mod repetat, patronii persista in incalcarea legislatiei, sustinind ca se confrunta cu lipsa personalului si implicit nu au posibilitatea efecturarii unei selectii a personalului. Se pling de lipsa calificarii si chiar indisciplina lucratorilor, care parasesc locul de munca fara a anunta, angajatorii fiind uneori in imposibilitatea de a-si continua activitatea. Totusi, intrucit in timpul verii activitatea la restaurante si terase este intensa, recomandam patronilor sa faca angajari cu respectarea Codului Muncii si sa respecte in mod special regimul de lucru pentru tineri, care nu au voie sa efectueze ore suplimentare, nu au voie sa lucreze noaptea si sa fie utilizati la munci grele si periculoase", atentioneaza Victoria Diaconu, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Vrancea. (C. STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 9 ore, 52 minute, 54 secunde
Producatorul olandez de bere "AMSTEL" multumeste pe aceasta cale pt reclama gratuita facuta in acest articol. Firma, ce poarta numele raului ce strabate Amsterdam-ul, este incantata de aceasta poza citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.