Ultima oră

Vrancea incepe sa se topeasca

Raluca Manolache
24 iun 2008 1164 vizualizări
Medicii au intrat deja in alerta, odata ce temperaturile au depasit 30 de grade Celsius u vrincenii, indeosebi cei cu probleme de sanatate, au interzis la cafea si plimbari la orele prinzului u in judet s-au stabilit si puncte de distribuire a apei catre populatia incinsa de soare

Temperaturile extrem de ridicate din aceste zile nu au ridicat inca probleme la nivelul judetului, care sa fie semnalate autoritatilor medicale. Ieri a fost prima zi caniculara a acestei veri, temperaturile depasind in aer 30 de grade Celsius. Mercurul termometrelor a urcat si dupa orele 14.00, astfel ca trei ore mai tirziu se ajunse in Focsani la 32,4 grade Celsius. Din fericire, medicii de la Unitatea de Primiri Urgente (UPU) si de la Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) Vrancea nu au avut inca solicitari de la persoane lesinate de caldura. Pentru miine se asteapta calduri cel putin similare, mai ales ca sase judete din sudul tarii chiar au primit avertizare cod galben pentru canicula. In aceste conditii, medicii de la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) le recomanda persoanelor in virsta, bolnave, dar si copiilor sa aiba grija in momentul in care se gindesc sa iasa din casa in perioada de virf a zilei. Indeosebi persoanele cu boli cardio-vasculare si cu tensiune sint sfatuite sa evite iesirile din casa in jurul prinzului, dar si sa foloseasca palarie si sapca, pentru evitarea insolatiei. "Nu au fost probleme deosebite din cauza caldurii, insa trebuie sa ne luam masuri preventive. Vrincenii ar trebui sa evite plimbarile intre orele 11.00-17.00, sa nu consume grasimi si sa se imbrace cu haine deschise la culoare. Persoanele in virsta nu ar trebui sa consume cafea", a declarat dr. Simona Ionescu, de la SAJ Vrancea.


Puncte de distributie a apei, in zone cheie


In aceste zile toride, medicii recomanda consum de lichide de pina la 3 litri, de preferinta lichide cu adaos de saruri minerale, calde sau la temperatura camerei, iar camerele sa fie ventilate corespunzator. "Prin transpiratie se pierd cantitati de apa si de electroliti mai mari decit in mod obisnuit, aparind astfel semnele clinice ale unui sindrom de deshidratare: limba uscata, urina concentrata cantitativ scazut, vene colabate, puls slab, tegumente reci, umede, palide, respiratii frecevente, scaderea brusca a tensiunii arteriale, tulburari nervoase", a declarat medicul Carmen Turcan, consilier ASP. Si Ministerul Sanatatii Publice (MSP) le impune autoritatilor locale sa asigure puncte de acordare a asistentei medicale. Acestea trebuie sa se realizeze in scoli, dispensare, farmacii, institutii publice, sau centre comerciale, in general in zone aglomerate. La nivelul orasului Focsani vor fi realizate mai multe puncte de distributie a apei, la Gara, in Obor, in Piata Moldovei, la Grifon (Piata Sud) si la cinematograful "Balada". Si in Adjud vor fi realizate doua puncte de distributie a apei potabile, in Piata si la Primaria Veche. La Marasesti, trecatorii vor putea merge pentru apa de baut la sediul Primariei si la Casa de Cultura, iar la Odobesti va fi un punct la Primarie, iar la Panciu acesta va fi la unitatea spitaliceasca din oras.


Controalele sint la ordinea zilei


Pentru protejarea sanatatii populatiei, Ministerul Sanatatii recomanda autoritatilor sanitare din teritoriu sa intensifice actiunile de verificare a conditiilor igienico-sanitare din magazine si sa verifice modul de pastrare, depozitare si comercializare a produselor alimentare si a bauturilor racoritoare. Si patronii trebuie sa respecte anumite conditii. Acestia trebuie sa reduca intensitatea activitatilor fizice pentru salariati, sa asigure ventilatia la locul de munca, sa le acorde angajatilor cite 2-4 litri de apa/persoana si, pe cit posibil, sa puna la dispozitie dusuri. (Raluca MANOLACHE)


Semnificatia codurilor


La nivelul tarii exista patru nivele de alerta, inclusiv pentru canicula, in functie de codurile meteorologice valabile pentru intervalul orar 11.00- 17.00: codul verde ( 40 grade C) - se instituie masurile de mobilizare maxima. Daca in cazul codurilor verde si galben autoritatile trebuie sa evalueze modul de pregatire a sistemului sanitar, sa formuleze recomandari specifice pe grupe de virsta si pe patologii, dupa caz, sa sustina dotarea spitalelor pentru indeplinirea conditiilor de autorizare, in cazul codurilor rosu si portocaliu acestea au mai mult de munca. De exemplu in cazul codului portocaliu se va activa linia telefonica gratuita, in reteaua de telefonie fixa, intre orele 10.00 - 17.00, cu recomandari pentru canicula adresate populatiei - 0800800187, se vor distribui medicamente si materiale sanitare din rezerva de urgenta a Ministerului Sanatatii Publice, se asigura dotarea punctelor de prim-ajutor cu resurse materiale si umane si se intervine in procesul de dirijare a personalului la nivel local, pentru acoperirea necesitatilor crescute de la nivelul serviciilor de ambulanta sau al camerelor de garda. Odata ce intra in vigoare codul rosu, autoritatile trebuie sa mobilizeze toate resursele umane si financiare pentru asigurarea asistentei medicale, sa asigure diseminarea de mesaje speciale, adecvate situatiei de risc major pentru populatia generala si pentru categoriile vulnerabile, sa recomande modificarea sau intreruperea programului de lucru pentru angajati. (Raluca MANOLACHE)


Atentie la capuse!


u cinci persoane au ajuns la medic dupa ce au fost muscate de capuse


Medicii de la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Vrancea atrag atentia ca, in perioada calduroasa, tot mai multe persoane risca sa fie muscate de capuse daca nu sint atente pe unde umbla. In ultimele luni cinci vrinceni au ajuns la mina medicilor de la sectia de Infecto-Contagioase din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani dupa ce au fost muscate de aceste insecte. Doua dintre aceste persoane au fost supuse analizelor pentru a se vedea daca au nevoie de tratament medical corespunzator. Cadrele de la Institutul Cantacuzino au constatat ca intr-un sigur caz se poate vorbi de infectie cu borrelia, agent care provoaca boala Lyme. "Capusa este un vector foarte important prin germenii pe care ii vehiculeaza, ce provoaca boli foarte grave, uneori mortale. In perioada mai-septembrie a fiecarui an, zeci de persoane din toata Europa sint intepate de capuse. Saliva lor iritanta, anticoagulanta si plina de toxine poate produce «paralizia de capusa», iar daca sint afectati muschii respiratori se poate produce moartea, dar cele mai multe cazuri se vindeca fara urmari", a declarat medicul Carmen Turcan, consilier ASP. Capusele pot fi luate din iarba sau de la animale, iar in cazul in care o persoana este muscata nu trebuie sa smulga corpul. O metoda simpla si eficienta este aplicarea pe corpul ei a unei cozi de lingura de lemn incalzita pentru ca insecta sa se desprinda integral. "Mai este indicat ca aceasta sa fie pusa intr-o cutiuta si sa fie adusa in cel mai scurt timp la ASP pentru a se vedea riscul pentru sanatatea publica", mai spune Carmen Turcan. In cazul in care in urma muscaturii de capusa apar dureri de cap, febra, frisoane trebuie sa va prezentati imediat la medic. Afectiunile transmise de capusa sint boala Lyme, encefalita de capusa, febra hemoragica de Crimea-Congo, febra butunoasa sau febra Q. (Raluca MANOLACHE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.