Ultima oră

Boala limbii albastre alerteaza autoritatile veterinare

Mihaela Beșleagă
23 iun 2008 1381 vizualizări
"Vrancea a avut importuri de animale, dar nu au fost probleme, este indemn la boala", spun reprezentantii DSVSA Vrancea u denumita si "bluetongue", aceasta nu prezinta niciun pericol pentru sanatatea oamenilor, dar poate duce la pierderi economice importante

Autoritatile sanitar-veterinare romane au intrat in alerta dupa ce in mai multe tari europene a fost depistata boala limbii albastre, cunoscuta si ca "bluetongue". Pentru a evita patrunderea bolii in Romania, Autoritatea Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a decis aplicarea unor masuri tranzitorii privind circulatia pe teritoriul tarii a bovinelor, ovinelor si caprinelor provenind din tarile unde s-a depistat bluetongue, precum si sacrificarea bovinelor pozitive la testele serologice, provenite din comert intracomunitar. începind cu data de 2 iunie, pentru prevenirea aparitiei bolii, se restrictioneaza importul de bovine, ovine si caprine provenite din tari in care s-a confirmat boala, respectiv Italia, Franta, Cipru, Belgia, Cehia, Germania, Spania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Anglia, Malta, Portugalia, Elvetia si Danemarca. Si in Vrancea au existat importuri de animale din tarile mentionate, insa, conform reprezentantilor Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), nu s-au depistat probleme. "Boala limbii albastre, pentru care Romania este indemna, nu duce la moartea animalului, dar se inregistreaza pierderi economice importante. Vrancea a avut importuri de animale, dar nu au fost probleme, este indemna la boala. Comertul este in continuare liber, insa exista o anumita restrictie, in sensul ca animalele sint examinate mult mai atent", ne-a declarat dr. Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al DSVSA Vrancea, care a adaugat ca in tara ar fi aparut animale cu suspiciuni de bluetongue. Pentru a preintimpina declansarea bolii este permisa numai miscarea animalelor mai tinere de 90 zile, pentru care testul sa confirme ca au fost tinute de la nastere pina in momentul plecarii in conditii de protectie totala fata de atacul insectelor. De asemenea, testele de laborator care atesta starea de sanatate a animalelor trebuie sa fi fost efectuate cu maximum sapte zile inainte de data miscarii. "Pe linga pagubele directe generate de numarul mare de imbolnaviri (pina la 100%) si mortalitate, aparitia si difuzarea bolii in Romania poate avea consecinte economice importante privind comertul intracomunitar si exportul romanesc de rumegatoare, in special ovine, cit si interzicerea activitatii celor 164 de centre de colectare autorizate sanitar veterinar", atrag atentia oficialii ANSVSA.


Ce este bluetongue?


Boala limbii albastre este o viroza necontagioasa care se transmite prin intepaturile insectelor hematofage, atacind de obicei oile si mai rar caprinele sau bovinele. Nu prezinta niciun pericol pentru sanatatea oamenilor, asadar carnea si produsele lactate pot fi consumate fara restrictii in cazul aparitiei bolii in ferma. Vectorul principal al bolii este tintarul. Virusul se multiplica in corpul acestei insecte, apoi prin inteparea animalelor sanatoase boala este transmisa de la un animal la altul. Sezonul de virf pentru aparitia acestei boli este mijlocul verii si inceputul toamnei, in special in zonele mlastinoase. Semnele clinice pot fi diferite la animalele contaminate, iar culoarea albastra a limbii este aspectul care a dat si denumirea bolii. In cazurile tipice, animalele manifesta forme clinice acute dupa 7-10 zile de la infectie, semnele clasice fiind febra de peste 41,5 grade Celsius, apatie si somnolenta. Apoi apare o roseata si un edem al mucoasei bucale si nazale, iar animalele saliveaza abundent facind "spume la gura". Apar si schiopaturi din cauza durerilor cauzate de inflamatia silonului coronar al copitei. Boala nu are tratament, iar vaccinarea specifica prezinta o serie de dezavantaje, de aceea programele de eradicare se bazeaza pe exterminarea insectelor. Mortalitatea cuprinde peste 30% din efectiv in primele saptamini de boala. Animalele care supravietuiesc sint slabite si se refac dupa o lunga perioada de timp. (Mihaela BESLEAGA)


50 de pasapoarte pentru ciini si pisici "europene"


Daca vrincenii pot calatori in tarile Uniunii Europene doar cu cartea de identitate, animalele de companie au nevoie de pasaport. Astfel, daca doriti sa va luati catelul sau pisica in voiaj prin Europa, trebuie sa treceti mai intii pe la medicul veterinar, care va va elibera documentul tip pasaport, urmind ca acesta sa fie autentificat de Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA). "Circulatia carnasierelor, in principal animalele de companie, pe teritoriul Uniunii Europene, se face pe baza de pasaport. De asemenea, animalul trebuie vaccinat antirabic", ne-a spus dr. Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al DSVSA Vrancea. Pina in prezent au fost eliberate aproximativ 50 de pasapoarte pentru ciini si pisici "europene". (M. BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.