Ultima oră

Mosii de vara

Valentin Muscă
14 iun 2008 1451 vizualizări
Astazi este simbata mortilor, numita si Mosii de vara . In aceasta zi, in bisericile ortodoxe din Romania exista un adevarat pelerinaj, crestinii aducind prinoase pentru pomenirea celor plecati.

Pentru "Mosii de vara" mai exista inca sarbatori populare, tirguri de unde crestinii cumparau vase de lut pe care le impodobeau cu cirese sau capsuni. Acolo unde nu aveau fructe se legau de tortile canilor flori de tei si covrigi. Din pacate, modernitatea a inlocuit canile de lut cele de plastic si covrigii cu napolitanele. Traditiile se mai pastreaza insa si in zona de munte a judetului Vrancea. Nici "Tirgurile Mosi" nu mai exista astazi si cu atit mai putin pelerinajele la mormintele celor plecati. Originea acestor pomeniri ale mortilor se pierde departe in cultul mortilor din perioada precrestina. De-a lungul anului bisericesc exista mai multe zile dedicate pomenirii mortilor, iar fiecare simbata este o zi in care se face pomenirea mortilor. (V. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.