Ultima oră

Domiciliul schimbat intre 1-15 iunie anuleaza dreptul la vot

Ana-Maria Cantia
13 iun 2008 557 vizualizări
Persoanele care si-au schimbat domiciliul in perioada dintre cele doua tururi de scrutin nu pot vota pe 15 iunie, potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central (BEC).

Asociatia "Pro Democratia" atrage atentia ca prin aceasta hotarire persoanele pot fi private de dreptul de a vota. "APD isi exprima ingrijorarea fata de adoptarea, de catre BEC a hotaririi nr. 149/9 iunie a.c., prin care termenul de «domiciliu» din art. 3, alin. 3 al Legii 67/2004 este definit in sens limitativ si anume «domiciliul stabilit inainte de 1 iunie 2008, data la care a avut loc turul I al alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale»", spun reprezentantii APD intr-un comunicat remis redactiei. Aceasta decizie a fost luata pentru a se evita posibilele fraude puse la cale de cei care voteaza pe liste suplimentare cu vize de resedinta obtinute la "foc fortat". "Supervizorii" APD considera salutar demersul BEC de a cauta solutii pentru a stopa "turismul electoral" si pentru a elimina posibilitatea de aparitie a acestei categorii de alegatori. Cu toate acestea, Asociatia Pro Democratia considera ca, prin Hotarirea nr. 149, BEC a creat o situatie fara precedent, in care cetatenilor care si-au mutat domiciliul in alta localitate in perioada 1 - 15 iunie a.c. le va fi imposibil, din punct de vedere legal, sa isi exprime votul la turul II al alegerilor locale. "Hotarirea BEC nu reuseste sa diferentieze intre situatiile de abuz si cele de perfecta legalitate in conformitate cu prevederea alin. 3 al articolului 3 din Legea 67/2004 si va afecta cetatenii de buna credinta care, din motive intemeiate, au fost nevoiti sa isi schimbe domiciliul dupa 1 iunie", arata APD. (A. M. CANTIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.