Ultima oră

Tribunalul, in pericol de prabusire

Ziarul de Vrancea
12 iun 2008 980 vizualizări
Cladirea, veche de un secol, se poate prabusi la un cutremur mai puternic, potrivit unei expertize realizate in luna mai u in fiecare zi, la Tribunal vin in jur de 600 de persoane, la care se aduga cei peste 100 de angajati ai institutiei u acestia isi risca viata avind in vedere starea cladirii, care ar trebui evacuata urgent u expertiza a aratat ca principala problema a Tribunalului este terenul nisipos si imbibat cu apa pe care a fost construit u presedintele Adrian Toni Neacsu considera ca este necesara o noua constructie, intrucit sediul actual nu mai corespunde nevoilor instantei, chiar daca ar fi reparat

Tribunalul Vrancea este un pericol public pentru angajatii institutiei si pentru cele aproximativ 600 de persoane care vin in fiecare zi in instanta. Cladirea a fost terminata in anul 1912 si dupa ultimele cutremure mari nu s-au efectuat lucrari serioase pentru consolidarea ei. In aceste conditii, presedintele Adrian Toni Neacsu a cerut efectuarea unei expertize, care a aratat ceea ce toata lumea stia: cladirea nu prezinta siguranta pentru cei aflati in interiorul ei si risca sa se prabuseasca la un cutremur mai serios, in jurul a 7 grade pe scara Richter. Pina acum, situatia a fost cosmetizata de conducerile anterioare ale instantei pentru a nu "incarca" Ministerul Justitiei cu o problema atit de grava. Expertiza realizata in luna mai a fost efectuata de firma Interconstruct Tim SRL Bucuresti, care a lucrat si la Palatul de Justitie. Potrivit concluziilor expertizei, "constructia se incadreaza in clasa de risc seismic (Rs) I, corespunzator constructiilor cu risc ridicat de prabusire la cutremure avind intensitatile corespunzatoare zonelor seismice de calcul, nu atit din punct de vedere al suprastructurii, cit datorita conditiilor defectuoase de interactiune teren de fundare - infrastructura". Cladirea de pe strada Cuza Voda reprezinta, practic, un pericol public, deoarece cuprinde spatii publice cu alta destinatie decit aceea de locuinta, este amplasata intr-o zona intens circulata si cu aglomerari de persoane, este inventariata in patrimoniul national si adaposteste o mare valoare materiala si de patrimoniu cultural, respectiv arhiva dosarelor de judecata incepind inca din 1902. "S-a dispus informarea si avertizarea tuturor autoritatilor locale si de resort, precum si a proprietarului, Ministerul Justitiei, urmind ca publicul sa fie informat asupra masurilor ce se vor lua in continuare", se arata in comunicatul semnat de presedintele Tribunalului. Nu este prima data cind oficialii instantei atrag atentia asupra starii cladirii, in speranta atragerii de fonduri pentru construirea unui nou sediu. Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului pentru Fizica Pamintului, ne-a declarat ca ar fi indicat, avind in vedere vechimea cladirii, sa se construiasca un sediu nou pentru instanta. "Daca are 100 de ani si a fost afectata in 1977, atunci e clar ca este o problema si ar trebui sa se faca demersuri pentru obtinerea de fonduri in vederea construirii unui sediu nou", ne-a declarat Marmureanu.


Tribunalul are nevoie de un nou sediu


Tribunalul are doua probleme legate de rezistenta sa. Pe de o parte, cladirea se afla intr-o situatie dezastruoasa, iar pe de alta parte aceasta este construita pe un teren nesigur. "Expertiza a scos in evidenta faptul ca Tribunalul are mari probleme la structura de rezistenta, dislocari de ziduri, crapaturi in plansee si in ziduri. Ceea ce se recomanda este evacuarea cladirii si efectuarea unor lucrari de consolidare extrem de costisitoare si complexe", ne-a declarat Adrian Toni Neacsu, presedintele Tribunalului. Desi cladirea ar putea sa reziste inca la un cutremur mai puternic, in ciuda problemelor pe care le are, aceasta nu are sanse prea mari sa ramina in picioare pentru ca si terenul pe care este construita este nesigur. Practic, jumatate din Tribunal se afla pe un teren nisipos, imbibat cu apa, iar jumatate pe un teren solid, ceea ce face ca imobilul sa fie "spart" in doua bucati, lucru evidentiat de o crapatura care strabate "sala pasilor pierduti". La o prima evaluare, lucrarile de consolidare a cladirii sint estimate la peste 700.000 de euro, iar realizarea acestora ar putea dura doi - trei ani. Poate ca demersurile pentru repararea cladirii ar fi inceput mai demult, insa precedentul raport de expertiza privind riscul seismic, realizat in anul 2004, a luat in considerare numai imobilul propriu - zis nu si terenul pe care aceasta a fost construit, ceea ce ar fi schimbat cu totul datele problemei. "In momentul de fata, decizia nu mai este la mine. Eu am solicitat Ministerului Justitiei si autoritatilor locale gasirea unei solutii, pentru ca sediul Tribunalului nu mai poate fi folosit in conditii de siguranta. Pentru noi, solutia ar fi mutatea intr-un spatiu provizoriu, dotat cu toate facilitatile necesare, pina la constructia unui nou palat de justitie", spune judecatorul Adrian Neacsu. Acesta considera ca actualul sediu nu mai este potrivit pentru efectuarea actului de justitie pentru ca nu corespunde nevoilor din prezent ale instantei, avind in vedere ca a fost construit in urma cu aproape un veac. Astfel, in Tribunal nu exista posibilitatea aducerii in conditii de siguranta a arestatilor in salile de judecata, birourile sint supraaglomerate deoarece numarul lor este insuficient si nu exista suficiente spatii de parcare. Consiliul Judetean a adoptat in urma cu citeva luni o hotarire prin care se solicita Ministerului Justitiei ca sediul Tribunalului sa treaca in domeniul public al judetului, in schimbul unui teren pe care sa fie construit un nou palat de justitie. Deocamdata, Ministerul nu a dat nici un raspuns, intrucit trebuie mai intii sa-si asume concluziile expertizei. Nici de la autoritatile locale nu se asteapta prea curind un raspuns privind gasirea unui sediu provizoriu, deoarece alegerile nu s-au terminat, iar Consiliul Local Focsani si Consiliul Judetean nu s-au constituit inca. (Doina GANEA, Cristi IRIMIA)


Tribunalul a fost construit la "chetrele de moara"


Focsaniul are o lunga traditie in realizarea actului de justitie. In anul 1832, in orasul de pe Milcov a fost infiintata Judecatoria Tinutului Putna. Pe 24 ianuarie 1861, in Focsani s-a infiintat Curtea de Casatie si Justitie, care a deservit la inceput si Moldova si Muntenia. "In 1909, pe locul numit "chetrele de moara", a inceput constructia actualei cladiri a Tribunalului Vrancea, care va fi inaugurata la 2 aprilie 1912. Constructia este din zid masiv, cladirea fiind acoperita cu tigla si fiind sustinuta pe un soclu de piatra. Ea are 38 de incaperi, structurate la subsol, parter si etaj, iar insarcinat cu buna intretinere a acestei cladiri a fost intendentul Palatului Justitiei", se arata in prezentarea de pe site-ul Tribunalului. Cladirea este incadrata in rindul monumentelor istorice din Focsani, iar din acest motiv lucrarile se pot efectua numai cu avizul Ministerului Culturii. La fel ca la Prefectura Veche, cladirea este prevazuta cu un ceas de dimensiuni mari, care nu mai functioneaza insa de ani buni din cauza sensibilitatii la traficul rutier intens care se desfasoara pe strada Cuza Voda.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 15 ore, 6 minute, 53 secunde
Articolul e scris de finu lu Neacsu? Adica de Bou de Boicu? O.K.! Ati dat limbi destul. Mergeti si la Portofel, el o poate rezolva!
, acum 739371 zile, 15 ore, 6 minute, 53 secunde
salvati bunurile orasului ,sunt opere de arta care au fost construite cu truda,dati orasului imaginea de care are nevoie
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.