Ultima oră

Doar 53% din absolventii de liceu vor sa se angajeze

Ana-Maria Cantia
12 iun 2008 625 vizualizări
Studiile arata ca tinerii nu prea sint interesati sa profeseze in invatamint u doar 18% din liceeni vor sa se angajeze in domeniul absolvit

Doar 53% dintre absolventii de liceu vor sa se angajeze imediat dupa terminarea studiilor, potrivit unui sondaj realizat in acest an de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) in scolile din Vrancea. Studiul privind optiunile adolescentilor a fost realizat pe un numar de 1.329 de tineri din 35 de unitati de invatamint, comparativ pentru anii 2007-2008. Cifrele au scazut considerabil la mai multe categorii, pe anul in curs. Pe 2007, nu mai putin de 70% dintre subiecti isi exprimasera intentia de a lucra dupa finalizarea liceului. Cele 17 procente cistigate in 2008 par sa fie in favoarea invatamintului, potrivit inspectorului general Iordache Bostan. "E un salt pozitiv in ceea ce ma priveste, ceea ce inseamna ca Inspectoratul Scolar si-a facut treaba si a facut educatie", a precizat Iordache Bostan. Acesta mai crede ca procentul in scadere se datoreaza faptului ca absolventii intentioneaza sa urmeze cursurile universitatilor in loc sa se angajeze imediat. Ingrijorator este faptul ca in 2007 doar 18% din tineri si-au exprimat dorinta de a gasi un job in domeniul absolvit. Cit de invatamint, acesta pare prea putin atractiv pentru tineri, neregasindu-se printre domeniile solicitate dupa absolvire. De asta nici nu e de mirare de ce avem de a face cu un intreg "arsenal" de suplinitori necalificati. Cele mai solicitate joburi in 2008, par sa fie cele legate de comert - 40%, constructii - 16%, servicii - 12%, sistemul bancar - 8%, protectia mediului, politie si armata, confectii textile - 6%, protectia consumatorului - 4%, sanatate - 1%. In 2007, pe de alta parte, tinerii isi exprimasera intentia de a lucra in constructii - 20%, armata - 9%, coafor - 8%, arhitectura - 5%, iar 52% erau nehotariti. Liceenii intervievati cred ca, pentru a reusi la un interviu, esential este sa fie convingator, sa stie sa comunice, sa aiba experienta, sa fie prezentabil. Surprinzator, 61% din tineri (2007), repectiv 57% (2008) considerau ca aspectul fizic e foarte important pentru un tinar care isi cauta de lucru. Cit despre motivele care i-ar determina pe patroni sa concedieze angajatii tineri, 42% din cei intervievati in 2007 au considerat "secretul de serviciu", 27% "intirzierile la program" si 13% "nerealizarea sarcinilor de serviciu", in timp ce, in 2008, 37% din tineri considera ca motiv intemeiat "nerespectarea programului", 25% "comportamentul necorespunzator" si 23% "comunicarea deficitara". (Ana-Maria CANTIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.