Ultima oră

Protest pentru salarii la Ecoforest Marasesti

Ana-Maria Cantia
10 iun 2008 2333 vizualizări
Angajatii de la firma Ecoforest au protestat ieri pentru ca nu si-au primit salariile din aprilie u oamenii se tem pentru locurile lor de munca, caci de citeva zile nu mai produc nimic u inspectorii ITM spun ca nu se ia in calcul o concediere in masa odata cu schimbarea patronului israelian

Patruzeci de angajati ai firmei Ecoforest Interantional SRL Marasesti au protestat ieri pe motiv ca nu si-au primit lefurile din luna aprilie. Angajatii micii fabrici de panouri pentru parchet sint nemultumiti si spun ca de cind s-a schimbat patronatul nu stiu la ce sa se astepte. Mai mult de atit, acestia se tem ca trebuie sa isi caute un alt loc de munca. Fabrica a fost infiintata de un cetatean israelian si asa a functionat pina in aprilie 2008. Din 2003, de cind a fost deschisa, nu a avut profit, spun oamenii. In aceste conditii, patronul Sahar Eliahu a vindut actiunile unui anume Ion Nicolau din Buzau. Si cum trecerea de la un administrator la altul nu e intodeauna usoara, acest lucru s-a resimtit si in rindul angajatilor. Acestia se tem ca fabrica ar putea fi inchisa, iar ei vor fi nevoiti sa isi caute un loc de munca intr-un oras mort din punct de vedere ecomomic. "Patronul nu da nici un semn de viata, nu ne da nici materie prima pentru a putea lucra. Avem dreptul la somaj, sa ne zica ce avem de facut, nu mai putem trai cu ignoranta lor. Nu ne-am primit salariile din aprilie, cit despre bonuri de masa, nici acestea nu mai exista", ne-a declarat Valentin Caldararu, unul dintre nemultumiti. Tot Caldararu ne-a mai spus ca patronul nu prea vine prin fabrica, iar cind vine nu sta de vorba cu ei pentru a incerca sa gaseasca impreuna solutii, pentru desfasurarea unei bune activitati in fabrica. "Nu avem director, nu vorbeste nimeni nimic cu noi. Patronul vine doar in lipsa noastra. Iar cind vine si ne nimerim pe aici spune ca nu vorbeste decit cu sefii. Cei de la Politie vin mereu si ne intreaba de atestate, iar cind ii spunem patronului ne zice sa le spunem sa ii dea lui amenda", mai spune Valentin Caldararu. Salariatii de la Ecoforest sint nelinistiti si din cauza faptului ca de citeva zile nu mai au materie prima. "Ce bine ar fi fost ca noi sa ne asteptam salariile muncind si stiind concret ce se intimpla, se desfiinteaza sau nu aceasta fabrica... Ce incredere sa mai avem intr-un om care nu ne-a dat nici salariile din aprilie?", spune si Aurel Olteanu. Oamenii asteapta cu sufletul la gura sa vada care le este soarta in aceasta fabricuta. "Ni s-a promis materie prima, dar nu ne-au adus nimic. Sa declare odata falimentul, ca sa stim si noi ce facem. Din 100 de oameni am mai ramas 41", ne-a povestit si Vasile Bangaci. Acesta ne-a spus ca patronul ar fi venit doar vineri, cind a trebuit sa incaseze banii de pe un transport. Muncitorii mai sint revoltati si pe faptul ca nu au fost lasati sa se organizeze intr-un sindicat, care sa le apere drepturile legale.


"Nu se pune in discutie o concediere colectiva"


Cu toate ca unii dintre angajati muncesc la Ecoforest inca de la infiintare, in caz de inbolnavire sint nevoiti sa suporte din buzunar cheltuielile de spitalizare pentru ca, spun ei, au informatii ca nu li s-a mai virat cotizatia catre fondul de sanatate. "Nu avem platite darile catre stat, desi noua ni se retin bani din salariu. Eu am copilul internat in spital si cind m-am dus cu adeverinta de salariat mi s-a spus ca nu o pot lua in calcul, pentru ca angajatorul nu a mai platit de un an la Casa de Asigurari de Sanatate. Muncesc de doi ani de zile si sa ma trezesc acum ca nu am nici salariu si mai trebuie sa platesc si spitalizare."¦ Asta chiar e bataie de joc", ne-a spus dezamagit Vasile Palade. Supararea oamenilor de la Marasesti este cunoscuta si de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Vrancea, care s-a deplasat la fata locului de mai multe ori de la inceputul conflictului de munca. "Am fost prezenti de trei sau patru ori anul acesta la aceasta societate. La unul dintre controalele noastre au primit o parte din salarii, pe 16 aprilie. Acolo e o problema de organizare. Ei si-au schimbat acum administratorul, dar chiar daca e un alt patron contractul colectiv de munca ramine acelasi si trebuie respectat. Din discutiile pe care le-am avut cu noua conducere am inteles ca nu se pune in discutie o concediere colectiva a personalului. Au fost intirzieri de plata, dar asta nu inseamna ca fabrica se va desfiinta. Este o fabrica frumoasa si mie, personal, mi-ar parea rau sa dispara. Infiintarea ei a fost un lucru bun pentru Marasesti. Muncitorii trebuie sa inteleaga ca noi nu putem baga mina in contul omului, noi nu putem decit sa ii spunem sa respecte Codul Muncii", ne-a declarat Victoria Diaconu, inspectorul sef al ITM. De partea cealalta a baricadei, patronul de la "Ecoforest" nu a vrut sa vorbeasca cu reprezentantii presei. "Scrieti ce vreti si iesiti cit mai repede afara, ca sa nu va dau un par in cap", a fost "explicatia" patronului pentru reprezentantii mass-media aflati la fata locului. (Ana-Maria CANTIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.