Ultima oră

Votul norocos care l-a facut pe Balescu primar de Balesti

Silvia Vrînceanu Nichita
6 iun 2008 3146 vizualizări
Un vot. Cu atit a obtinut liberalul Stancu Balescu mandatul de primar la Balesti, din primul tur de scrutin. alegerile locale de duminica au demonstrat, înca o data, cit de important este fiecare vot

Cel mai norocos candidat vrincean de la alegerile locale este de departe liberalul Stancu Balescu, care a obtinut postul de primar in comuna Balesti din primul tur de scrutin gratie unui vot care l-a trecut peste pragul de 50 % necesar obtinerii mandatului. Primarul in exercitiu, social-democratul Nita Stancu, a contestat votul la Biroul Electoral Judetean, argumentind ca jumatate^1 din voturile valabil exprimate inseamna 492,5, iar un vot nu poate fi impartit la doi. Dupa un nou calcul cu legea in fata, membrii BEJ i-au dat dreptate liberalului, care a iesit primar cu un scor de 50,05 %. La Balesti, din cele 983 de voturi valabil exprimate pentru primar, 492 i-au revenit candidatului PNL, multe buletine fiind anulate din pricina faptului ca satenii ii vroiau si pe pesedist si pe liberal in fotoliul de primar. La final, liberalul Stancu Balescu a reusit sa il "detroneze" cu 130 de voturi diferenta pe primarul PSD in functie, Nita Stancu, care se afla deja la al treilea mandat.


"Un vot care m-a facut un primar fericit"


"Cind eram la scoala, uneori cea mai frumoasa nota a mea era 5. Tot asa, acum am trecut pragul cu un singur vot, care m-a facut un primar fericit. Au incercat sa-l ascunda, dar l-am gasit, apoi au vrut sa-l anuleze prin distrugere, dar in cele din urma, la 6 dimineata, sansa a fost de partea mea", ne-a povestit inginerul Stancu Balescu, primarul ales la Balesti. "Liberalii au facut o campanie urita, cu goarne, cu claxoane si cu chiuit zi de zi, pe cind noi am facut o campanie decenta. Oamenii traitori in sat imi zic ca o sa ma plinga ca pe Ceausescu ca am pierdut cu o jumatate de vot. Atit a avut primarul ales din primul tur, o jumatate de vot in plus peste 50 %! Dar daca legea prevede asa, nu e nici o suparare. Imi ajung trei mandate, si cu unul pe vremea lui Ceausescu", ne-a spus cu dezamagire in glas primarul in exercitiu, Nita Stancu, care va preda cheile primariei peste citeva zile. Dupa ce a trait o viata in Bucuresti, unde si-a dezvoltat o afacere, primarul ales Stancu Balescu, de 51 de ani, se intoarce in satul natal ca primar. Spune ca a intrat in politica de numai trei luni. El a reusit sa obtina voturile balestenilor cu sloganul "Lege si dreptate", dar recunoaste ca a recurs si la flori pentru doamne si ca a baut cu consatenii cite o bere la birt. "De 8 Martie am inceput campania cu flori si felicitari pentru doamne. O batrinica mi-a spus cu ochii in lacrimi ca e prima floare pe care o primeste in viata ei. Atunci mi-am zis ca trebuie sa trag tare si sa schimb ceva in satul meu. Pesedistii au zis ca sint un golan venit de la Bucuresti, dar o sa le arat ca voi fi un primar gospodar, care schimba comuna in bine. Nici cei de la PNL nu credeau ca o sa reusesc. I-am spus domnului Nini Sapunaru ca o sa cistig din primul tur si asa s-a intimplat. Am primit telefoane din Nigeria, Italia, de la prieteni plecati din Balesti, care m-au felicitat pentru acest rezultat", ne-a spus bucuros Stancu Balescu.


Cu cine au votat orbii


Pe listele electorale din comuna Balesti sint 1.800 de alegatori. 60 % dintre acestia s-au prezentat la urne duminica. "Cei mai multi traiesc din sapa! Muncesc mult si traiesc prost", spune primarul ales. Oamenii stiau ieri ca vor avea un nou primar, insa nu si ca diferenta a fost facuta de un singur vot. Mai multi localnici cu care am stat de vorba ne-au spus ca nici nu stiu bine cu cine au votat, pentru ca in sectia de votare era cam intuneric, iar multi dintre ei sint in virsta si nu prea vad bine. "N-au avut becuri bune in sectie, in cabina era intuneric si nici nu stiu pe cine am votat, ca sint batrin si nu prea vad. S-a ales primarul cam pe intuneric. Asta e, cine a iesit a iesit, doar sa aiba comuna conducere", ne-a spus Ion Vasile, un localnic de 80 de ani. Si vecina sa Ancuta Ionita, de 60 de ani, sustine ca nu stie cu cine a votat: "Noi sintem cu prasila, nu cu primaria. Eu nici nu am vazut in ce patratel am pus stampila ca nu vad bine si mi-am uitat ochelarii acasa". Concluzia o trage Constantin Tudorie: "Sint baieti buni amindoi, si Nita Stancu si Stancu Balescu, dar votul asta a fost norocul domnului Balescu. Acum sa se tie de promisiuni, sa ne faca drumurile, ca asfaltul se opreste in poarta Consiliului Popular, de nici Salvarea nu poate sa intre in multe locuri. Camin Cultural nu exista, lumina pe ulite nu, apa potabila nu, teren de sport nu, la scoala e dezastru, nu e apa curenta, canalizare, sintem ca vai de noi! Toti sintem gospodari in comuna, cumsecade, oameni de socoteala si meritam o viata mai buna". (Silvia VRINCEANU, Mihaela BESLEAGA)


Votul care poate schimba istoria


In 1645, cu un singur vot diferenta, Oliver Cromwell a preluat controlul Angliei.

In 1776, cu un singur vot diferenta, limba oficiala in America a devenit engleza, in loc de germana.

In 1868, cu un singur vot diferenta, Rutherford Hayes a devenit presedintele SUA.

In 1876, cu un singur vot diferenta, Franta a trecut de la monarhie la republica.

In 1923, cu un singur vot diferenta, Adolph Hitler a preluat controlul Partidului Nazist si a schimbat cursul istoriei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.