Ultima oră

24 de ani de la o performanta istorica a sportului vrincean

Dan Chiriac
6 iun 2008 1436 vizualizări
Echipa Milcovul Focsani promova in 1984 in prima liga de rugby dupa un turneu de baraj u focsanenii au jucat pe prima scena si au intilnit adversari de peste hotare

Astazi se implinesc 24 de ani de la una dintre cele mai mari performante ale sportului vrincean. Echipa de rugby Milcovul Focsani a fost prima din istoria judetului care a promovat in prima divizie. Performanta rugbistilor vrinceni nu a fost egalata pina acum decit de echipa de futsal CSM Focsani, care a jucat timp de un an in prima liga a tarii. Echipa Milcovul s-a transformat in Hidrotehnica Focsani si a jucat noua ani in primul esalon.


Pe 6 iunie 1984, echipa de rugby Milcovul Focsani termina la egalitate, 14-14, partida cu CFR Constanta si isi asigura promovarea in Divizia A. Focsanenii au terminat pe locul doi turneul de baraj, dupa Gloria Bucuresti, acumulind 10 puncte. In turneul de baraj, Milcovul a invins jucatorii de la Petrochimistul Pitesti si CFR Brasov si a terminat la egalitate cu Gloria Bucuresti si CFR Constanta. Lotul focsanenilor era format la ora respectiva din urmatorii jucatori: Raileanu, Olaru, Duta, Sapunaru, Miloaie, Andrei, Petrila - capitan, Arosculesei, Timofte, Coman, Mihaila, Matei, Vacaru, Birladeanu, Rusu, Ifteme, V. Ion, Botez, Capra, Lazar, Dascalu, Caitatu, Damian, Toporan, Andrei. Antrenor era Dorinel Mihaila. "A fost o performanta deosebita pentru sportul vrincean. Am intrat in prima liga si am jucat acasa, pe stadionul din Bariera Marasesti cu 4-5.000 de oameni in tribuna. Am stat zece ani in primul esalon, cu o intrerupere de un an, cind am retrogradat si am promovat din nou. Din pacate, totul s-a terminat in 1997, cind, din cauza banilor, echipa s-a desfiintat", spune Romica Arosculesei, unul dintre componentii acelei echipe.


Au jucat in Anglia


In rindurile echipei focsanene, care dupa promovare si-a schimbat denumirea in Hidrotehnica Focsani, evolua si actualul antrenor al echipei de rugby LPS Focsani, Viorel Ion. Presedintele formatiei focsanene era, ca si in prezent, omul de afaceri Victor Istrate. In decursul celor zece ani de activitate in prima liga, focsanenii s-au batut cu fortele rugby-ului romanesc, obtinind rezultate deosebite si apreciate de public. De asemenea, in aceasta perioada, Hidrotehnica Focsani a jucat cu adversari internationali. "Am jucat cu echipe din Tara Galilor, Anglia, Polonia, Germania, Rusia sau Bulgaria. Am avut si deplasari externe, cea mai frumoasa fiind in Anglia, una din puterile rugby-ul mondial. In aprilie 1991, la Southampton, am jucat cu echipa politiei locale", isi aminteste cu satisfactie Romica Arosculesei. Toti componentii acelei echipe isi aduc aminte de acele vremuri frumoase si rememoreaza clipele traite. "A fost un vis realizat, ne amintim si azi de acea performanta, dar cel mai important este faptul ca toti sintem in viata si putem rememora acele momente", mai spune Arosculesei. Visul jucatorilor din acea vreme este ca Focsaniul sa aiba din nou echipa de seniori, asa cum intentioneaza sa faca presedintele Victor Istrate si antrenorul Viorel Ion, care de altfel au ramas si buni prieteni. (Dan CHIRIAC)



Au batut, dar au sanse mici la semifinale


u CSS Adjud - LPS Vaslui 35 - 24, in al doilea meci al turneului final al juniorilor II


Echipa de handbal juniori II de la CSS Adjud a cistigat meciul al doilea din cadrul turneului final al campionatului national, competitie ce se disputa in orasul Sighisoara. In prima partida, adjudenii au pierdut la un gol in fata echipei gazde, care a profitat din plin de avantajul terenului propriu. In meciul al doilea, CSS Adjud s-a distrat cu LPS Vaslui de care a trecut la o diferenta care nu lasa loc la comentarii. Din pacate, rezultatul partidei dintre CSS Sighisoara si Rom Cri Brasov, 24- 24 incheie aproape definitiv lupta pentru semifinale. Cele doua echipe au acumulat trei puncte, in timp ce elevii lui Emil Dumitru au doar doua. Pentru a se califica, adjudenii nu aveau decit varianta victoriei in partida disputata aseara, dupa inchiderea editiei noastre, cu brasovenii. Daca nu au invins, adjudenii vor juca azi in finala pentru locurile 5-6. Daca s-au calificat in semifinale, CSS Adjud urmeaza sa joace miine cu Extrem Baia Mare. (Dan CHIRIAC)


Rezultate


Etapa I


LPS Buzau - Extrem Baia Mare 21 - 28 (12 - 14)

LPS Suceava - LPS Tg. Jiu 26 - 36 (14 - 17)

LPS Vaslui - HC Rom-Cri Brasov 24 - 32 (10 - 17)

CSS Adjud -CSS Sighisoara 29 - 30 (12 - 16)


Etapa a II-a


Extrem Baia Mare - LPS Tg. Jiu 31-19 (15 - 8)

LPS Buzau - LPS Suceava 20 - 23 (12 - 13)

HC Rom-Cri Brasov - CSS Sighisoara 24 - 24 (10 - 13)

LPS Vaslui - CSS Adjud 24 - 35 (12- 17)


Aseara s-au jucat partidele:


14:00 LPS Suceava - Extrem Baia Mare

15:30 LPS Tg. Jiu - LPS Buzau

17:00 CSS Adjud - HC Rom-Cri Brasov

18:30 CSS Sighisoara - LPS Vaslui



Azi, de la orele 10.00 si 11.30 au loc finalele pentru locurile 7 - 8 si 5 - 6.



Doi focsaneni in nationala Romaniei


Doi rugbisti focsaneni, care fac parte din generatii diferite, au fost convocati in nationala Romaniei, care va juca in Cupa Natiunilor IRB. Competitia se va desfasura pe stadionul Arcul de Triumf din capitala. Costica Mersoiu si Stefan Ciuntu, ambii formati de profesorul Viorel Ion, la LPS Focsani, vor juca in nationala. Gugesteanul Costica Mersoiu, cel mai virstnic jucator al echipei nationale, este si capitanul acesteia. Mersoiu a obtinut la finalul acestui campionat si titlul national cu Dinamo. Acesta a jucat la cele doua puteri ale rugby-ului romanesc, Steaua si Dinamo, si in prezent este cel mai experimentat jucator al nationalei. Stefan Ciuntu evolueaza in prezent la prim-divizionara Universitatea Cluj si a debutat in echipa reprezentativa la mondialul din Franta, in meciul cu Noua Zeelanda. (Dan CHIRIAC)



Trei medalii la Cupa Petrom


Judoka vrinceni au obtinut trei medalii la Cupa Petrom, care s-a desfasurat la Ploiesti. Alexandru Munteanu, la categoria 55 kg, si Bogdan Badiu, la ^ 90 de kilograme, au urcat pe treapta a doua a podiumului. George Neagu, la 73 de kilograme, a obtinut bronzul. Toti sint componenti ai echipei LPS Focsani si sint antrenati de profesorii Stanica Grosu, Marinel Palade si Dumitru Zisu. La Constanta a avut loc la sfirsitul saptaminii trecute si faza finala a campionatului national U 15. Delegatia vrinceana s-a intors cu cinci medalii pretioase. Albert Florea - CS Unirea Focsani, a obtinut aurul la ^55 kg, Florin Marin - 34 kg si Ginu Vlase - 46 kg, ambii de la LPS Focsani, au cucerit medalii de argint. Ilie Nicoleta - 36 kg - LPS si Daniel Marcu - 38 - CSS Adjud au urcat pe locul trei al ierarhiei finale. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.