Ultima oră

Fosta Alianta PNL-PD detine majoritatea in jumatate de judet

Ziarul de Vrancea
4 iun 2008 953 vizualizări
consiliile locale din Vrancea au mai multi consilieri PNL si PD-L decit PSD. in 39 de localitati fosta Alianta are majoritate, in timp ce PSD-ul dicteaza in 35. micile Parlamente locale au 436 de consilieri PSD, 273 PNL si 184 PD-L. citeva fotolii de ales local sint ocupate de conservatori, oamenii lui Vadim, ai lui Becali, dar si ecologisti, socialisti sau independenti. in functie de interesele locale acestia vor "roi" pe linga cele trei forte politice. Vrancea are 954 de consilieri locali si 32 judeteni.

Fosta Alianta dintre liberali si democrati detine in Vrancea mai mult de jumatate din Consiliile Locale de la orase si comune. In ciuda faptului ca pesedistii si-au anuntat victoriile la cirma a 30 de primarii inca din primul tur si il au la judet pe eternul si deloc fascinantul Marian Oprisan, acestia nu detin peste tot puterea in Forumurile executive. Calculind ponderea de alesi locali din localitati se observa ca in anumite comune pastorite de primari PSD, puterea de decizie poate apartine consilierilor locali liberali si democrati, aflati in majoritate. Este cazul a mai mult de jumatate dintre localitati, precum Birsesti, Boghesti, Cimpuri, Cotesti, Fitionesti, Jaristea, Naruja ori Urechesti. In cazul in care promisiunile de colaborare post-electorale rostite atit de liberalii lui Nini Sapunaru, dar si de democratii lui Jan Vraciu se vor adeveri, consilierii PNL si PD-L vor avea friiele in 39 de localitati, in timp ce PSD va detine majoritatea in restul de 34 de orase si comune. In urma alegerilor locale de la 1 iunie Marian Oprisan dispune de 436 de consilieri locali, iar fosta Alianta formata din PNL si PD-L are in total 457 de consilieri, 184 ai democratilor si 273 ai liberalilor. In total, vrincenii au ales 954 de consilieri locali si 32 judeteni. Pe linga cele trei mari formatiuni politice, in Consiliile Locale din Vrancea au mai reusit performanta de a se strecura si 15 alesi de la conservatori, 12 de la PNG-ul lui Becali, 8 de la PRM-ul lui Vadim, dar si cite trei de la PIN si PER, ori 2 reprezentanti de la Partida Romilor Pro Europa. Partidele mici pot juca rolul de "buturuga mica" si pot decide soarta unor proiecte de hotarire locale. De asemenea, de miza conducerii unei localitati se vor interesa si un reprezentant al Uniunii Populare Social Crestine, partidul lui Talpes, si un politician de la Alianta Socialista.


Independentii inclina balanta


In treburile politicienilor de dreapta, centru si stinga se vor baga si patru independenti. De mentionat ca micile Parlamente locale sint mai colorate, din punct de vedere al prezentei partidelor, in mediul rural decit in cel urban. Daca la Focsani, Odobesti, Panciu, Marasesti sau Adjud fotoliile se impart doar in trei (PSD, PNL si PD-L), in unele comune partidele mici, gen PC, PRM, PNG, ca sa nu mai spunem de PIN ori PER, au reusit sa ia o bucatica din "cascavalul" celor mari. Reprezentantii acestor partide "bebelus" vor fi intilniti la Boghesti, Cimpineanca, Dumbraveni sau Fitionesti. La Nistoresti, CL-ul va avea si un reprezentant de la PNT-CD, partid care la Focsani, spre exemplu, a luat mai putine voturi decit cei doi candidati independenti. Partidele neparlamentare au reprezentanti in localitati destul de indepartate de mediul urban, acolo unde nici nu te gindesti ca ar prinde mesajele lui Cozmin Gusa sau George Becali. Este cazul camunelor Tanasoaia, Homocea sau Paltin ori Pufesti. Aliantele politice in judet vor depinde din aceasta luna si de modul de "joc" politic al independentilor. Patru comune din Vrancea au cite un consilier apolitic. Este vorba de Vasile Paraschiv la Cimpineanca, Dumitru Macovei la Fitionesti, Vasile Necula la Ruginesti si de Nicolae Potop la Vintileasca. Scena politica vrinceana face loc din acest mandat si minoritatilor etnice, la Slobozia Bradului intrind in Consiliul Local majoritar PNL si 2 reprezentanti ai Partidei Romilor Pro Europa. Interesant este faptul ca, desi localitati cu numar mare de romi, Marasestiul, Homocea sau Sihlea nu au consilieri din aceasta etnie.


Becali, uitat la vot de vultureni


In ciuda faptului ca latifundiarul din Pipera s-ar fi asteptat ca partidul sau sa fie votat macar la Vulturu, acolo unde dupa inundatiile din 2005 George Becali a ridicat 200 de case pentru sinistrati, patronul stelist nu i-a convins pe foarte multi sa puna stampila pe PNG-CD. Partidul sau a reusit un singur mandat de consilier local prin Florica Patrascu din Botirlau, care a candidat si la primarie. Penegistii s-au increzut in puterea de convingere a unui loc de casa si a unei biserici si au inscris pe liste 19 candidati pentru numai 15 locuri de ales comunal. Vulturelii au dat numai 175 de voturi pentru Becali, adica mai putin de un vot de fiecare casa construita. Aflind rezultatele din "satul Becali", latifundiarul a izbucnit nervos si i-a jignit pe taranii de la Vulturu. Turul doi pentru desemnarea primarilor va fi organizat in 30 de comune si orase din judet. In Paulesti, primarul Vasile Bratosin (PSD) a cistigat detasat din primul tur, desi luni se vorbea de un posibil tur doi in comuna. La Sihlea, liberalul Ene Stoica (1166 voturi) se va duela cu democrat-liberalul Valeriu Coman (606 voturi) si nu cu candidatul PSD, Costica Gurbet. (D. GANEA, I. CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.