Ultima oră

14 arii protejate in Vrancea

Iulia Crețu
4 iun 2008 920 vizualizări
Zonele protejate se intind de-a lungul Culoarului Siretului si la Magura Odobestilor Judetul Vrancea este al doilea areal din tara ca densitate a carnivorelor mari, lup, ris si urs, padurile montane compacte si inaccesibile fiind habitate ideale pentru aceste animale.

Programul LIFE Nature finanteaza o serie de proiecte de conservare in situ pentru animale si plante, Uniunea Europeana acordindu-le un interes prioritar. Judetul nostru se poate lauda cu regiunile Magura Odobestilor si Lunca Siretului, areale de mare insemnatate pentru avifauna. In total, in Vrancea sint 14 habitate de interes comunitar, din care unul prioritar pentru conservare, si a unor specii printre care se numara capra neagra, vidra, pisica salbatica, papucul doamnei si tisa. "Infiintarea recenta a unui Parc Natural in Vrancea se inscrie in eforturile Romaniei de a proteja o suprafata cit mai mare din habitatele si speciile de interes conservativ, asumate prin transpunerea Directivei Habitate si Pasari din UE, dar si prin legislatia interna. Pentru judetul Vrancea, Compartimentul Protectia Naturii Arii Protejate, din cadrul APM, a propus un total de 15 situri pentru Reteaua Europeana de Arii Protejate Natura 2000. La nivelul judetului au fost desemnate 12 situri de importanta comunitara care ocupa o suprafata de 41.392,3 ha", se arata intr-un comunicat de presa al Agentiei pentru Protectia Mediului. Cele trei arii de protectie speciala avifaunistica se regasesc pe axa principala de migratie nord sud, din lungul culoarului Siretului, incluzind si zona de refugiu Magura Odobesti, si ocupa o suprafata de 109.949,9 ha. Inspectorii de la Mediu amintesc faptul ca aceste zone sint conectate prin pasaje de legatura si sint integrate in reteaua ecologica locala de protectie a carnivorelor mari. (I. CRETU)



5 iunie, Ziua Mondiala a Mediului


Agentia pentru Protectia Mediului va organiza minie, de Ziua Mondiala a Mediului, o serie de activitati care incearca sa sensibilizeze comunitatea vrinceana cu privire la importanta protejarii mediului. Astfel, pe 5 iunie, in mai multe unitati de invatamint din municipiu se vor derula diferite proiecte eco. Incepind cu ora 10.00, la Colegiul Economic va avea loc intilnirea "Educatia ecologica - factor determinant al dezvoltarii durabile", iar de la ora 14.00, la Ateneul Popular se va desfasura seminarul "Un aer mai curat pentru fiecare!", la care vor lua parte elevi de la Economic, Agricol si "G.G. Longinescu". Tinerii din Focsani vor imparti cu aceasta ocazie pliante la trecatori, in timp ce la Soveja se vor acorda premii pentru concursul "Ce schimbam ca sa protejam carnivorele mari?", in cadrul proiectului LIFE Natura. Ziua Mondiala a Mediului va prilejui lansarea actiunii de estimare a spatiilor verzi din municipiu, campanie derulata de Grupul Scolar "G. G. Longinescu", in colaborare cu Agentia pentru Protectia Mediului. "Si tu poti contribui la celebrarea acestei sarbatori prin participare si sustinere. Pentru producerea unei tone de hirtie este nevoie de 45 de arbori, care ar putea produce oxigenul necesar pentru 320 oameni. Recicleaza!", indeamna reprezentantii APM. (I. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.