Ultima oră

Satele au fost fruncea

Ziarul de Vrancea
2 iun 2008 1129 vizualizări
Alegerile de la tara, speranta pentru asfalt si un bec pe ulita Satele au fost fruntea la alegerile locale din Vrancea u in multe comune, inca de dimineata se formasera cozi interminabile in fata sectiilor de votare u incidentele nu au lipsit: stampile disparute, acuzatii de mita electorala, mai multe persoane in cabinele de vot sau incercari de fraudare cu urna mobila u in unele comune din judet, cu toate ca afisajul electoral la sectii a fost interzis, candidatii zimbeau mototoliti din santurile din fata incintelor

Primul tur al alegerilor locale a demonstrat ca vrincenii isi pierd, cu fiecare campanie electorala, interesul pentru politicieni si politica. Indiferent de promisiuni, duminica votului s-a transformat in mediul urban in duminica absenteismului. In ciuda faptului ca actorii scenei politice din Vrancea au vrut sa dea un exemplu si au mers la vot inca de la primele ore, focsanenii nu i-au urmat in numar prea mare. Cei mai multi si-au petrecut ziua de 1 iunie, Ziua Internationala a Copilului, la petrecerea de la SUD, dar si la iarba verde, in apropierea municipiului. Spre deosebire de orase, la sate lucrurile au decurs cu totul altfel, prezenta in unele localitati fiind si de 100%. Pentru cei mai multi dintre satenii Vrancei, alegerile de ieri au reprezentat o necunoscuta din multe punctele de vedere. Chiar daca partidele s-au dat de ceasul mortii sa-si lanseze candidatii, in mitinguri, cu baloane si conffetti sau cum or mai stii ei, oamenii simpli s-au aflat in deriva totala in privinta programelor electorale sau a proiectelor de campanie prezentate de candidatii la Primarie, ca sa nu mai vorbim de Consiliul Judetean. Pina la urma, a fost pusa in discutie si legitimitatea celor pe care-i trimit in consiliile locale sau la primarii, de vreme ce alegatorii nu cunosc intodeauna, intentiile candidatilor, dar nici atributiile acestora. Cei mai multi habar nu au avut de introducerea votului uninominal la CJ. Taranii nici nu dau prea mare importanta votului, mai ales ca, zic ei, oricum ar vota, tot nu se va schimba nimic. La sate, presiunile asupra alegatorilor indecisi au fost extraordinar de mari, cumpararea voturilor fiind o metoda electorala uzuala. Grupurile de presiune si de mobilizare pe care administratia locala, in general primarii, le controleaza au fost prezente in ziua alegerilor. Pe ulitele satelor, alegerile locale, care s-au incheiat ieri, par o alta poveste. Oamenii spera la asfalt si iluminat public. Altceva... nu prea stiu ce si-ar dori.


Un vot pentru ulita satului


La Garoafa primii votanti si-au facut aparitia cu jumatate de ora inainte de deschiderea sectiei de votare. Patru batrini si trei femei asteptau sa se deschida sectia. In miini aveau papornite goale. "Vreau sa ma duc la Focsani sa tirguiesc cite ceva si mi-am zis sa trec acu"â„¢ de dimineata sa votez, ca mai tirziu poate nu mai pot", ne-a declarat Zamfir Marascu. Oamenii stiu pentru ce voteaza si nu prea. "Pentru mai bine, maica. Pentru ce sa votez? Ca pensia ii tare mica, nu poti sa-ti iei nici o pastila. Sa mergem cu aista mai departe. Poate ca asa va fi mai bine", ne-a declarat o femeie care astepta pe marginea drumului deschiderea sectiei de votare. La sapte fix, presedintele comisiei de vot a dechis usile, a iesit in curtea Caminului Cultural si i-a chemat pe oameni de la poarta: "Puteti intra! Haideti la vot!". In sectiile de votare de la sate atmosfera era agitata, membrii comisiilor stau cu ochii pe stampile, pe urne, pe buletine si cabine. Sint transpirati sI, cu toate ca e abia miezul zilei, sint praf de oboseala. Afara alegatori stau si pe doua siruri asteptindu-si rindul la urne. Din cind in cind presedintii sectiilor raporteaza la BEJ sau CJ situatia prin telefoanele mobile puse la dispozitie de Prefectura. Cite un primar sau viceprimar, ori vreun candidat isi fac de treaba prin sectiile de votare, stingind zimbitori miinile alegatorilor. Ba sa aduca niste copii dupa liste, ba dupa procesele verbale, ba sa vada daca membrii sectiilor au tot ce le trebuie. Pe treptele sectiilor ei mai schimba doua-trei vorbe cu localnicii care intra in sectie, isi string miinile si zimbesc complice, dupa care pleaca grabiti. Plictisiti sau rontaind cite o prajitura stau in preajma sectiilor si politistii sau jandarmii. Sub ochii lor, la mai putin de 500 m distanta de sectie, fac bezele de pe afise candidatii sau oamenii stau la birturi, beau bere si fac politica. Unii cred ca va iesi "Vasile", altii dimpotriva cred ca "Ion" are mai multe sanse. Concluzia unei zile de sondare a opiniei de la sate este trasa de un taran, iesit la poarta pentru a lua pulsul satului: "Cine-o iesi sa iasa! Numai bine sa hie!".


La Mera un vot "bun"#30 RON


Dupa slujba de la Biserica, satenii au mers cird spre sectiile de votare. Dimineata si la prinz, in majoritatea comunelor si satelor din Vrancea, electorii stateau la cozi interminabile pentru a pune stampila pe favoritii lor. Unii nu au mai tinut cont de imbulzeala, caldura si asteptare. Au declarat ca "votul trebuie exprimat" si ca isi doresc sa le fie mai bine. In unele localitati din Vrancea procentul prezentei la vot s-a apropiat de 80-90%. Ce i-a motivat pe sateni sa se trezeasca dimineata pentru a vota? Pe unii promisiunea unei beri gratis la crisma din sat, poate cei 50 RON garantati la iesirea de la urne de unii candidati, pe altii visul la un drum asfaltat. Cei mai multi au declarat ca isi doresc o schimbare in bine, plecind multumiti si increzatori de la sectiile de votare. "Eu am venit de la Dumbrava, e cam un sfert de ora de mers pe jos. L-am ales pe cel care merita. Trebuie multe facute in comuna. Acum drumul nostru va merge pentru a fi asfaltat. In 8 ani s-au facut ceva lucruri, am votat pentru a continua", ne-a spus un satean din comuna Poiana Cristei. La Brosteni sau Reghiu procesul de votare a mers fara incidente majore, sectiile de votare fiind cele mai cautate puncte din comuna dupa terase si baruri. Membrii sectiilor de votare au declarat ca lumea si-a inteles dreptul la vot, pentru a-si desemna reprezentantii pentru Primarii, Consilii Locale, dar si pentru presedintele de Consiliu Judetean si pentru membrii CJ, si a venit in numar mare la cabine. La Mera, Politia a avut de furca cu un satean care s-a autodenuntat dupa vot, acesta sustinind ca Gheorghe Sararu, candidatul PSD, i-ar fi promis 50 RON in schimbul unei stampile prietenoase. Barbatul a fost nemultumit ca dupa exercitarea dreptului constitutional, pesedistul nu i-ar fi dat decit 30 RON, ceea ce l-a determinat sa anunte Politia pentru o presupusa mita electorala. Daca se dovedeste adevarat acest incident, candidatul PSD din Mera risca pina la 7 ani de inchisoare. De altfel, Gheorghe Sararu a stat pironit ieri in fata Sectiei nr. 1 Mera pentru a observa cum sta procesul de votare in circumscriptia prezidata de o prietena de-a sa, cea care i-a fost aproape primarului penal in momentele delicate de la Tribunalul Vrancea.


Afise mototolite in fata sectiei


Cu toate ca legea electorala interzice afisajul linga sectiile de vot, in unele comune posterele candidatilor, dupa ce au fost dezlipite de pe panouri si stilpi, au ajuns mototolite, dar vizibile si lizibile, in santurile din fata sectiilor de votare. Un astfel de caz a fost reperat de mass-media la Sectia nr. 2 Cotesti, dovezile fiind "sterse" subtil de reprezentantii Politiei. De asemenea, in anumite incinte unde s-au organizat sectii de votare, luminozitatea la cabine era destul de redusa. Lucru constat pe viu de cei mai in virsta, care au declarat membrilor comisiilor ca nu vad pe ce pun stampila. Daca in unele localitati lucrurile s-au rezolvat cu un bec si un prelungitor, in altele copiii au "luminat" votul batrinilor cu ledurile de la brichete. Incidente s-au petrecut si in comuna Naruja. Aici, la o sectie de votare, un membru al sectiei de votare a plecat la toaleta cu o stampila de vot. Neglijenta sa l-a costat excluderea din comisie. Mediul rural a adus la vot majoritatea satenilor, in unele comune stampila "Votat" fiind pusa de 80-90% din populatie. Cei care nu au trecut sa isi aleaga primarii, consilierii locali, dar si presedintele de CJ ori alesii judeteni au fost cei plecati peste hotare. Printre localitatile fruntase in ceea ce priveste prezenta la urne se numara Obrejita, acolo unde, potrivit declaratiilor membrilor sectiei de votare, mai toata lumea votase pina la orele 19.00. De altfel, in prima ora de la deschiderea sectiilor venisera sa isi aleaga reprezentantii peste 100 de persoane, iar la ora 19.00, din 1228 de persoane cu drept de vot, pe buletinele a peste 900 era lipit semnul "votat". Hotarirea 41/2008 a BEC, privind predarea la intrarea in cabina de vot cu telefoanele mobile cu camera sau cu aparate foto, a trecut neobservata printre supraveghetorii de la sate, multi motivind ca taranii nu dispun de asemenea obiecte sofisticate. (Iulia CRETU, Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.