Ultima oră

Vrincenii au astazi puterea in stampila

Ziarul de Vrancea
31 mai 2008 2237 vizualizări
6.380 de vrinceni, mai exact 1,9% din cei 319.000 de cetateni cu drept de vot, candideaza pentru alegerile locale de astazi, pentru a ocupa fotolii de primari, consilieri locali sau judeteni u cei mai harnici au fost candidatii la functiile de primar al municipiului Focsani si de presedinte al Consiliului Judetean, care au dorit sa dea un exemplu alegatorilor u cele mai multe incidente s-au inregistrat in mediul rural u pina la ora 14.00, 26,65 % dintre vrinceni au venit la urne. Ziarul de Vrancea va va tine la curent cu noutatile zilei de azi, 1 iunie 2008.

Jan Vraciu, cel mai matinal candidat


Primul candidat care si-a exprimat dreptul la vot astazi a fost senatorul Jan Vraciu, care si-a depus candidatura pentru fotoliul de presedinte al Consiliului Judetean. La ora 8.00, insotit de sotia si de fiica sa, acesta a votat la sectia nr. 30, de la Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu". "Am votat pentru ca Vrancea, Focsanii, sa fie in rindul comunitatilor europene. Am votat pentru o schimbare in bine", a declarat liderul PDL Vrancea, dupa ce a introdus cele patru buletine in urnele de vot. Sectia nr. 30, care la alegerile anterioare era amplasata in incinta Ateneului Popular "Mr. Gh. Pastia", s-a mutat in acest an in cladirea salii de lectura a Bibliotecii Judetene, din cauza lucrarilor care se desfasoara in Piata Unirii. (M. BESLEAGA)


Oprisan a intrat in vorba cu alegatorii


Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, care candideaza pentru un nou mandat din partea PSD, si-a exercitat dreptul la vot la sectia nr. 9 din incinta Colegiului Economic "Mihail Kogalniceanu", la ora 10.00. Acesta a fost insotit de fiica sa si de senatorul PSD Angel Tilvar, care, desi a votat la o alta sectie, a tinut sa fie alaturi de seful sau politic. "Vrancea este casa noastra. Si Vrancea are un viitor foarte bun. Astazi am votat pentru familiile oamenilor din Vrancea si pentru copiii lor. Doamne ajuta!", a declarat Marian Oprisan la iesirea de la urne, unde il asteptau mai multi jurnalisti din presa locala si centrala. Afisind un zimbet fortat, acesta nu a ratat ocazia de a saluta si a intra in vorba cu focsanenii care se indreptau spre cele doua sectii de votare amenajate in sala de sport a Colegiului Economic "Mihail Kogalniceanu" Focsani. (M. BESLEAGA)



Sapunaru: "Am votat pentru schimbare!"


Deputatul liberal Nini Sapunaru, care se afla pe lista candidatilor pentru presedintia CJ Vrancea, a votat, insotit de sotia sa Camelia, la sectia nr. 32, amplasata in incinta Policlinicii nr. 2, la ora 11.30. "Am votat pentru schimbare, am votat pentru democratie, am votat ca sa eliberam Vrancea", a afirmat Nini Sapunaru, dupa ce si-a exercitat dreptul la vot. (M. B.)


6.380 de vrinceni cer astazi un vot


6.380 de vrinceni, mai exact 1,9% din cei 319.000 de cetateni cu drept de vot, candideaza pentru alegerile locale de astazi, pentru a ocupa fotolii de primari, consilieri locali sau judeteni. Numarul candidatilor pentru primariile comunale ajung la aproximativ 420 de persoane. Cei mai multi candideaza pe liste de partid, dar exista si 40 de independenti, cei mai multi preoti. Pentru primariile oraselor si municipiilor sint 37 de candidati in cursa electorala. Municipiul Focsani, unde exista 10 candidati care rivnesc la fotoliul de primar, a fost devansat de comuna Urechesti unde numarul aspirantilor de prim gospodar a ajuns la 11, iar cel al candidatilor independenti pentru un loc in consiliul local este sase. La Cimpineanca sint 9 candidati pentru functia de primar sI 11 candidati independenti care isi doresc un loc in consiliul local. De asemenea, la Garoafa sapte persoane aspira la fotoliul de primar, in timp ce alti cinci independenti s-au inscris in cursa pentru un loc in consiliul local. Numarul candidatilor pentru functia de consilier municipal sau orasenesc depaseste 1000, in timp ce numarul celor care aspira la un fotoliu de consilier judetean bate binisor spre 800. Aceasta inseamna ca la exista cel putin un candidat la 25 de alegatori. în ceea ce priveste partidele politice, in cursa electorala s-au inscris 13 partide, dintre care doar PNL, PD-L si PSD au depus liste de candidati in toate localitatile. Un calcul simplu arata ca exista in jur de un candidat la 25 de alegatori.


La prinz, 26,65% dintre vrinceni au trecut pe la urne



Vrincenii au venit in numar mai mare la vot la orele dupa-amiezei, astfel incit la ora 14.00 situatia centralizata de BEJ arata ca 26,65% dintre cetatenii cu drept de vot isi exprimasera deja optiunea. Din nou, cei mai multi votanti sint in mediul rural, unde s-au prezentat pina la prinz 31,22% dintre locuitori, in timp ce la orase procentul scade la 19,40%. Judetul Vrancea ocupa locul 10 din punct de vedere al prezentei la urne, cu putin peste media pe tara, care era la ora 14.00 de 23,26%. (M. BESLEAGA)


Alegeri noi, nereguli vechi


  • Sesizarile curg din mediul rural


  • Asociatia Pro Democratia a sesizat deja numeroasde nereguli in sectiile de votare din judet, de la alegatori care au votat pe mai multe buletine si pina la incercari de influentare a votului. La sectia 1 din Rastoaca, membrii comisiei au dat un buletin de vot in plus unei persoane, iar aceasta l-a introdus deja in urma cind s-a observat. Si primarul din localiatte, candidat pentru inca un mandat, a insotit mai multe persoane in cabina de vot, sustinind ca acestea nu pot vota singure. La sectia 1 din Gagesti, in cabina de vot au intrat doua persoane, nejustificat, obervatorul APD semnalind sase astfel de cazuri pina la orele 11.00. La sectia nr. 2 din Milcovul mai multe persoane au fost descoperite facind propaganda electorala in fata sectiei de vot. Presedintele sectiei, sesizat de observatorul APD, a cerut cetatenilor sa paraseasca zona, dar fara succes. La Modruzeni- Marasesti au fost gasite bannere PSD la 3 metri de sectia nr. 2, iar in semn de protest un microbuz cu insemnle PD-L a fost adus pentru a stationa in fata sectiei. Si la Vinatori, la sectia de votare nr. 1, nu s-a afisat hotarirea BEC 41 cu interzicerea accesului in cabina cu mijloace de inregistrare imagini. (C. S.)


    "Insotitorii de profesie" - o noua ocupatie electorala


    Votul la alegerile locale din 1 iunie pare sa fi contribuit la aparitia unei noi ocupatii electorale,

    aceea de "insoÃitor de profesie" care, prin activitatea pe care o desfasoara, depaseste

    limitele legislaÃiei electorale.

    Va prezentam citeva dintre sesizarile zilei:


    O sesizare a observatorilor AsociaÃiei Pro Democratia din judeÃul Vrancea (sectia de votare

    nr. 1 din localitatea Maicanesti) confirma, inca o dată, continuarea folosirii metodei de

    fraudare "de tip suveică" (cetăÃenii primesc un buletin de vot deja votat cand intră in secÃia de

    votare ºi dau unul nevotat cand ies, metodă posibilă cu sprijinul unui membru al BESV care

    sustrage cel puÃin un buletin de vot din inventarul secÃiei de votare).

    Maicanesti, Sectia 1

    Situatie constatata: Intreruperea procesului de votare, pentru ca asupra unui alegator au fost

    descoperite mai multe buletine de vot. In plus, alegatorul nu prezentase actul de identitate. Proces

    verbal: anularea buletinelor de vot, suspendarea din biroul sectiei de votare a membrului

    (reprezentant PD-L) care a furnizat buletinele de vot.


    Influentarea cetatenilor sa voteze cu un anumit candidat

    judet: Vrancea, localitate: Milcovul, Sectia 2

    Mai multe persoane fac propaganda electorala in fata sectiei de vot. Presedintele a fost sesizat de

    observator, a cerut cetatenilor sa paraseasca zona, dar fara succes.


    Mijloace de publicitate electorala in vecinatatea sectiilor de votare

    judet: Vrancea, localitate: Marasesti - Modruzeni, Sectia 2

    Bannere cu PSD la 3 m de sectie. In semn de protest un microbuz cu insemnele electorale ale PD-L

    este adus si stationeaza in fata sectiei.


    Cereri suspecte pentru urna mobila


    La Cotesti a fost sesizat faptul ca un membru al unui partid politic a intocmit aproximativ 100 de cereri tipizate in numele a diferiti cetateni din comuna, pe care le-a depus la Dispensarul medical Cotesti. "Prin aceste cereri se solicita eliberarea de adeverinte medicale care sa ateste ca persoanele respective sint bolnave si nu se pot deplasa la sectiile de votare pentru a-si exercita dreptul de vot. Membrii Biroului Electoral de Circumscriptie s-au deplasat la unitatea medicala si au constatat ca cererile respective se aflau pe masa medicului din localitate iar membrul de partid astepta eliberarea lor", se arata intr-un comunicat al Institutiei Prefectului, unde functioneaza Centrul de Comunicare Judetean Vrancea.


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 8

    Adaugă comentariu
    , acum 739391 zile, 23 ore, 54 minute, 22 secunde
    Cum se poate observa din poza cu domnul Oprisan buletinul de vot este transparent si se poate observa cu cine a votat domnul Oprisan. Cum remarca cineva mai inainte buletinele pentru Primar si citeste integral
    , acum 739391 zile, 23 ore, 54 minute, 22 secunde
    Doriti sa faceti ceva bani in plus in 10 minute? Te-ai gandit cum ai putea sa faci rost de bani fara sa investesti nici un leu? Solutia e foarte simpla. Din publicitate. Sunt multe site-uri care citeste integral
    , acum 739391 zile, 23 ore, 54 minute, 22 secunde
    care sunt exit pollurile?
    , acum 739391 zile, 23 ore, 54 minute, 22 secunde
    nu stiu care sunt, dar intuitia imi spune ca tot Oprisan e la consiliul judetean dar primaria a luat-o Trasculescu. In turul doi pentru primarie intra Trasculescu si Bacinschi.
    , acum 739391 zile, 23 ore, 54 minute, 22 secunde
    primele rezultate arata ca nini sapunaru l-a luat pe oprisan, iar bacinschi e in turul doi cu trasculescu
    , acum 739391 zile, 23 ore, 54 minute, 22 secunde
    primele rezultate arata ca nini sapunaru l-a luat pe oprisan, iar bacinschi e in turul doi cu trasculescu
    , acum 739391 zile, 23 ore, 54 minute, 22 secunde
    Ion Petre si PSD au luat tot la Panciu.
    , acum 739391 zile, 23 ore, 54 minute, 22 secunde
    ....ce pot sa mai spun cand am citit ca primarul din rastoaca a intrat cu oamenii in cabina pentru ca nu vedeau..ma intreb unde era doamna presedinte care in unul din articolele anterioare se lauda ca citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.