Ultima oră

Generatia Revolutiei va pune prima stampila

Camelia Stănilă
31 mai 2008 1378 vizualizări
Tinerii care s-au nascut liberi sint idealisti si vor sa schimbe tara si orasul in care traim u sapte tineri vrinceni vor vota pentru prima data chiar de majorat u oameni cu viziune , asa ii doresc adolescentii pe cei care ii punem in fruntea administratiilor locale si judetene u desi sint generatia pe umerii careia cad cele mai mari sperante, multi dintre adolescenti n-ar lasa messenger-ul pentru politica

Prima generatie de copii nascuti dupa Revolutie a ajuns la virsta majoratului, cind isi pot decide soarta, cind pot pune prima stampila pe buletinul de vot si pot contribui efectiv la evolutia societatii. Sint primii adulti "necontaminati" de comunism, sint "copiii revolutiei" in care toti ne punem sperantele. Desi au preocuparile adolescentilor din ziua de azi, vorbesc pe messenger, se dau cu rolele ascultind muzica la iPod si se imbraca trandy, acum sint in centrul atentiei. Pentru ca sint un simbol al schimbarii, al depasirii tarelor comunismului, al unei alte mentalitati. Unii sint idealisti si spun ca pot schimba societatea de azi, ca votind pot aduce oameni noi, cu idei noi, care se pot si pune in practica. Cei mai multi din tinerii care merg miine pentru prima data la urne nu sint insa interesati in mod deosebit de politica si nu cunosc mare lucru despre ideologia vreunui partid sau altul. Au lucruri mai importante de facut decit sa-si bata capul cu filosofii si promisiuni desarte. Ziarul de Vrancea a descoperit insa si tineri implicati, care vor sa faca diferenta chiar si cu acest prim vot.


La 18 ani de la Revolutie, clasa politica va fi "judecata" si de o alta generatie, de tinerii nascuti liberi, care vor ca si oamenii de rind sa simta cu adevarat un trai mai bun. Tineri idealisti, dar si critici totodata. Sapte tineri vrinceni vor vota pentru prima data chiar de Majorat, fiind nascuti pe 1 iunie 1990. Ziarul de Vrancea i-a cautat pentru a vedea ce parere au despre clasa politica, despre cum ar trebui sa fie viitorul primar al orasului, in incercarea de a schita si un "portret robot" al politicianului care ar face fata cerintelor noii generatii. Cuzista Liliana Roinita este unul din tinerii care a spus "Da" din prima exercitarii dreptului la vot. "A vota inseamna a face ce trebuie, mai ales in aceasta zi speciala in care implinesc 18 ani. Mi-as dori sa rasturnam actualul sistem. Viitorul primar ar trebui sa fie inteligent, tinar, prezentabil, capabil sa lupte alaturi de cetateni pentru o viata mai buna. Nu depinde de aspectul fizic viitorul comunitatii. Avem nevoie de mai multe locuri de distractie pentru tineri, mai multe locuri de munca pentru cei cu studii superioare", ne-a spus Liliana Roinita, eleva la Colegiul National "Al. I. Cuza". Colegul ei, Stefan Nastase, are insa o alta parere, considerind ca un primar are nevoie si de experienta in administratie. Cu toate acestea, adolescentul marturiseste ca nu este foarte interesat de ceea ce se intimpla pe scena politica. "Nu cred ca ma duc la vot, nici nu cunosc prea bine candidatii si ce idee au sa faca pentru oameni. In primul rind mi-as dori ca actiunile celor care ne conduc sa devina mai transparente. Alesii ar trebui sa aiba un CV mai solid. Promisiunile nu cred ca mai impresioneaza pe nimeni. Mi-as dori ca viitorul primar sa se inteleaga cu oamenii de rind, sa stie sa fie alaturi de ei", ne-a marturisit si Stefan.


Primar cu serios si corect"¦


Un alt tinar nascut pe 1 iunie, Ionut Oproiu, considera ca alesii, cei pusi sa ne reprezinte, "trebuie sa fie corecti, sa nu ne fure, pentru ca fondurile se dau pentru investitii, nu pentru a intra in buzunarele lor". "Viitorul primar trebuie sa investeasca banii in proiecte cit mai solide, sa ia un exemplu bun de la toate tarile din UE care sint mult mai dezvoltate. Trebuie sa remedieze strazile, trotuarele si spatiile verzi. Viitorul primar nu trebuie sa arate intr-un anume fel, daca are minte este bun. Desi inca nu m-am decis daca merg la vot, cred ca ne putem implica mai mult pentru a schimba lucrurile", spune Ionut Oproiu, elev in clasa a XI-a la Grupul Scolar de Constructii Montaj. "Este prima oara cind votez, asa ca o sa ma duc. M-am mai consultat si cu parintii, prietenii pentru a sti ce trebuie sa fac. Din punctul meu de vedere, as vrea ca viitorul primar sa-si doreasca sa faca mai multe pentru noi. Sa fie un om serios, de treaba. Nu conteaza fizicul, atita timp cit gindeste", spune si Mirabela Alexandru, eleva la Liceul Teoretic " Duiliu Zamfirescu" Odobesti.


"Sa rupa legatura cu trecutul"¦"


Tinerii care vor pune stampila pentru prima data isi doresc oameni noi, care sa nu fie influentati de mentalitatea comunista. "Sint de parere ca prezentii candidati trebuie sa rupa orice legaturi cu trecutul deloc democratic al tarii noastre. Sa faca din evolutia oraselor si a tarii o prioritate. La noi in tara o problema o reprezinta politicienii care au facut din politica romaneasca o adevarata batalie a intereselor lor. Nu mai vrem candidati care au fost partasi ai comunismului. Avem nevoie de oameni cinstiti care inteleg problemele celor tineri si batrini deopotriva, care vor sa lupte impotriva coruptiei clasei politice de astazi. Oameni cu viziune, deschisi valorilor europene, si dornici sa pastreze traditiile, dispusi sa faca sacrificii inspre binele societatii. Alegerile sint singura cale de a alege cine ne reprezinta si de a-i pedepsi pe cei care nu isi fac datoria. Voi merge la vot fiindca este dreptul si responsabilitatea mea. Sint de condamnat cei care critica sistemul actual, dar care nu fac nimic sa-l schimbe", spune si focsaneanul Paul Tataru, elev la Colegiul Economic.


Un primar pentru tineri, un primar pentru oameni


"Noi, tinerii care avem onoarea sa votam pentru prima data, vrem un primar pentru oameni si nu pentru primarie", isi incepe argumentarea si eleva Nicoleta Lazar, de la Colegiul National Unirea. Adolescenta spune insa ca nu exista un primar ideal, caci nimeni "nu reuseste sa rezolve in scurt timp cele mai grave probleme ale Focsaniului, cum ar fi traficul, parcarile, reconditionarea cladirilor vechi cu fatade ce trebuiesc curatate, hidoasele publicitati care obtureaza blocuri intregi si dau un aspect de lumea a treia orasului nostru, ciinii vagabonzi s.a.m.d." "Tinerii vor un primar cu viziune, sa stie de la bun inceput cum vrea sa arate Focsaniul peste 4 ani, sa stie sa-si aleaga doar oameni competenti pentru a-si duce la bun sfirsit proiectele. Sa nu se apuce de o mie de lucruri in acelasi timp si sa nu termine nici unul. Vrem sa-si intocmeasca o lista de prioritati clare si, cu putina perseverenta, ar putea rezolva problemele. Si chiar nu ne intereseaza din ce partid este. Un primar cu viziune este un primar destept si inteligent, care stie perfect limba romana. Si nici putin umor nu strica. Daca e destept si inteligent, din planurile lui va face parte si cultura neaparat, ceea ce pentru focsaneni este foarte important. Fireste, trebuie sa fie cinstit, dezinteresat, eventual destul de bogat pentru a nu vedea in primarie o adevarata mina cu aur. Si un om inzestrat cu o mare autoritate", spune unirista Nicoleta Lazar, adaugind ca un candidat cu bune perspective de a fi ales sau reales se recunoaste prin proiecte modeste. "Proiectele prea grandioase sint din start suspecte a fi influentate de poftele unor investitori nesatui", considera tinara.


"Ar trebui sa semene cu Bill Gates""¦dar fara "Mertzane"


Multi dintre tineri fie nu cunosc clasa politica de pe plan local, fie sint dezamagiti pentru ca nu au dintre cine alege pe cel mai bun. "Nu cred ca votul meu este cel mai important, dar voi vota. Pentru a schimba ceva in tara aceasta mai trebuie sa treaca citeva generatii, pentru ca in continuare este condusa de cei care erau la putere si inainte de 1989. Ma amuza cind vad politicienii care se contrazic si acuza unii pe altii. Un fel de cearta intre copii. Observ, revoltat, ca functia tinerilor in politica este cea de a lipi afise, de a imparti fluturasi"¦ Nu au un cuvint de spus, nu sint lasati sa isi exprime punctul de vedere. Nu cred ca virsta ar trebui sa fie un impediment pentru a te afirma. Politicianul ideal pentru mine ar trebui sa fie unul ceva mai tinar, fara aspiratii la «Mertzane», Audi si alte masini scumpe. Politica nu ar trebui sa fie o modalitate de imbogatire... mai ales peste noapte. Un politician adevarat, dupa parerea mea, cred ca ar trebui sa semene cu Bill Gates. Desi a fost cel mai bogat om din lume pina acum putin timp, scopul lui nu a fost sa faca bani, ci sa ajute, sa se afirme prin inteligenta lui", considera si elevul Cosmin Buzaianu.


"Sa aiba mereu un plan""¦


Tinerii cred in implicare, chiar daca nu cred in candidatii actuali. "Daca nu voi merge la vot, oricum un candidat va fi ales, iar atunci imi va parea rau ca nu mi-am exprimat opinia. Nu prea ma intereseaza votul, caci in toate listele existente nu pot gasi un candidat vrednic. Sint indivizi cu vechime ce ne-au dovedit deja in anii precedenti cit de mult pot fura, cite case isi pot construi si cite masini de lux isi pot permite. Tinerii trebuie sa se implice cit mai mult in viata comunitatii pentru ca ei sint singurii ce au idei de dezvoltare, sint singurii ce pot face ceva cu adevarat benefic. Calitatile fizice ale unui politician nu sint de o reala importanta pentru noi, in schimb trebuie sa dea dovada de un intelect dezvoltat, de o foarte buna putere de comunicare si de originalitate, bun-simt, toleranta, simt autocritic si, nu in ultimul rind, sa fie energic si intotdeauna pregatit, mereu sa aiba un plan", spune si Cosmin Meraoiu, elev la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau".


"Sa luptam cu cei care vor sa ne supuna"


"Din punctul meu de vedere, nici un candidat nu pare a fi ceea ce imi doresc, toti vor doar sa fure si sa-si bata joc de populatie. Afiseaza niste fete blinde si zimbete, dar in spatele lor se afla ginduri pline de rautate. Nici nu cred ca o sa merg la vot. As vrea ca aceia care candideaza pentru diferite functii sa nu doreasca doar binele lor, sa se gindeasca si la oamenii care ii voteaza, sa incerce sa rezolve din problemele existente, nu sa creeze altele. Din moment ce candideaza se presupune ca sint competenti pentru postul respectiv, insa nu e asa decit in putine cazuri. Si as prefera sa existe candidati tineri, care au o mentalitate noua, sa scapam de fosilele politicii, care au in continuare implementata o mentalitate comunista si isi doresc sa fie stapini absoluti. Mi-as dori sa dispara teama din rindul oamenilor, pentru ca multora le este frica inca de sistem, de sefi. Ar trebui ca noi alegatorii sa luptam pentru drepturile noastre, sa ne luptam cu candidatii acestia care nu ne doresc binele, ci din contra vor sa ne supuna", a comentat Carmen Calin, eleva in clasa a XII-a la Colegiul Economic.


"Meritam un oras mai bun"


Un alt tinar care voteaza pentru prima oara in viata, Marius Alexandru Marin, spune ca va merge la vot mai mult din curiozitate, la fel ca si majoritatea colegilor sai. "Drept sa spun, nu m-am gindit inca la acest lucru. Cred ca voi merge totusi, impreuna cu parintii. Oricum, nu mai conteaza asa de mult alegerile pentru mai nimeni. Viitorul primar trebuie sa fie un om destept, care sa faca din Focsani un oras mai bun, asa cum meritam. Fiecare candidat are un proiect, noi putem doar sa speram ca isi va respecta promisiunile", marturiseste Marius, elev la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" din Focsani. Nehotarirea unora din tineri este insa speculata chiar si de parinti, care incearca sa-si impuna optiunile politice sau sa inoculeze ideea ca sintem datori fata de cei care ne-au condus pina acum. Desi ei sint pusi acolo sa ne ajute. Ionut este unul din tinerii care recunoaste ca familia sa va vota cu un anumit partid pentru ca locuiste la ANL. "Noua tinerilor ne este greu sa ne dam cu parerea. Nu cunoastem toate ascunzisurile", spune Ionut. Dar asta nu ii impiedica pe tineri sa spere. Si de ce nu, sa se implice, ba chiar sa devina viitorii politicieni pe care si-i doresc acum. (Camelia STANILA)


Mohamad Hadad: "Sa aiba proiecte pentru tineri"


Si adolescentii din Consiliul Local al Tinerilor par putin interesati de scrutinul de duminica pentru desemnarea alesilor locali. "Sincer, nu stiu sigur daca voi merge la vot, din motive personale mai mult. In plus, duminica sintem ocupati cu manifestarile organizate de Ziua Copilului, la care vom fi prezenti toata ziua", ne-a spus Mohamad Hadad, primarul tinerilor din Focsani. Cit priveste viitorul primar al urbei de pe Milcov, acesta trebuie sa fie, in viziunea edilului generatiei tinere, "un om cu o platforma electorala care sa cuprinda proiecte pentru tineri, care sa ne sprijine initiativele". (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 11

Adaugă comentariu
, acum 737262 zile, 3 ore, 17 minute, 59 secunde
Sper sa fie generatia care sa ne scape de baroni si care sa creeze un Focsani modern care sa intre in randul lumii civilizate.
, acum 737262 zile, 3 ore, 17 minute, 59 secunde
Fiecare noua generatie ascunde o anumita doza de protest fata de cea a parintilor.Sper ca dorintele lor sa se inscrie in linia tinerilor care au participat la revolutie sau in piata citeste integral
, acum 737262 zile, 3 ore, 17 minute, 59 secunde
Deci tinerii nici macar nu sunt siguri ca merg la vot si vorbesc prin vocea primarului lor. In acelasi timp vor de la viitorul primar proiecte pentru tineri dar fara sa numeasca aceste proiecte.Pe citeste integral
, acum 737262 zile, 3 ore, 17 minute, 59 secunde
defineste te rog "idei socialiste"
, acum 737262 zile, 3 ore, 17 minute, 59 secunde
Draga PAUL ... mai bine intreaba cum e cu OPORTUNISMUL in politica , lucru la care e specialist un anumit user cu initiale ! Poate nu stii, insa din cel mai mare sustinator al lui OPRISAN a ajuns sa citeste integral
, acum 737262 zile, 3 ore, 17 minute, 59 secunde
In conceptia mea ideile socialiste sunt acelea care neaga dreptul legitim al omului de a-si dori o viata mai buna. Si astfel de idei se pare ca isi gasesc locul si in gandirea tinerilor, cum ar fi cel citeste integral
, acum 737262 zile, 3 ore, 17 minute, 59 secunde
Nu ti-e ma rusine sa faci campanie in zua de alegeri ?
, acum 737262 zile, 3 ore, 17 minute, 59 secunde
DB, asa este, dar tot ce vad tinerii astazi in politica sunt oameni cu Mertzane si ce mai zice-ai tu acolo. Am crescut vazand numai oameni din acestia in politica. Si daca tot vb de Romania, nu-i citeste integral
, acum 737262 zile, 3 ore, 17 minute, 59 secunde
Nu ai sa gasesti pe nimeni care sa se sacrifice pentru binele societatii. Dar pentru ca o administratie sa functioneze este suficient sa gasesti oameni pregatiti care pentru un salariu adecvat sa-si citeste integral
, acum 737262 zile, 3 ore, 17 minute, 59 secunde
In Biblie scrie foarte clar : "Omul nu se va indrepta dupa litera legii, ci dupa cuvantul lui Dumnezeu" Asadar, nu este NIMENI care sa propovaduiasca cuvantul lui Dumnezeu. Toti isi dau in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.