Ultima oră

2 ani şi 10 luni închisoare cu suspendare, soluția definitivă pentru polițista Monica Gogu

Ziarul de Vrancea
5 oct 2018 13098 vizualizări

Judecătorii Curții de Apel Galați au pronunțat joi, 04.10.2018, soluția definitivă în dosarul polițistei Monica Gogu, cea care în urmă cu 4 ani, la volanul unui BMW, a spulberat chioșcul de la stația de autobuze de la Capelă, din centrul Focșaniului, cu tot cu vânzătoarea care era în interior. După ce a scăpat de acuzația conducerii cu alcoolemie în 2017, polițista Monica Gogu a fost condamnată de judecători doar pentru infracţiunile de vătămare corporală din culpă și de părăsirea locului accidentului, ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia. Soluția definitivă a magistraților de la Galați prevede dispoziţiile privind suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pentru termenul de supraveghere de 3 ani. ​

Reamintim că trei oameni ai legii, dintre care unul fost polițișt, pensionat între timp, se aflau în mașina care, în noaptea de 17 octombrie 2014, făcea praf o stație de autobuz și un chioșc aflat pe B-dul Unirii, vis-a-vis de Capelă. În chioșc se afla la acel moment o tânără care a scăpat cu viață ca prin minune, după ce șocul impactului a aruncat-o prin ușă iar echipajele medicale au ajuns cu promptitudine la fața locului. Victima, Elena Haliciu, a trecut însă prin multiple operații și a stat luni întregi prin spitale pentru a se recupera. La volanul mașinii se afla polițișta Monica Paula Gogu care, rugată fiind de colegul său de la acel moment, Cornel Vizitiu, acceptase să conducă autoturismul aparținând celui de-al treilea, fost polițișt, Costel Badiu. Polițișta a acceptat să urce la volan chiar dacă, așa cum s-a stabilit, consumase alcool. Cât alcool însă, va rămâne un mister.

Iată soluția definitivă pronunțată joi 04.10.2018 de Judecătorii Curții de Apel Galați în dosarul polițistei Monica Gogu, conform portaljust.ro:

”Solutia pe scurt: DECIZIA PEALĂ NR. 984/A/04.10.2018 Admite apelul declarat de partea civilă Haliciu (fostă Barbălată) Elena. Desfiinţează în parte sentinţa penală nr. 423/05.04.2018 a Judecătoriei Focşani, şi în rejudecare: Descontopeşte pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare aplicată inculpatei Gogu Monica Paula în pedepsele componente. Majorează pedeapsa aplicată inculpatei Gogu Monica Paula pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă, prevăzută de art. 196 al. 3 Cod penal, de la 6 luni închisoare la 1 an închisoare. În baza art. 38 al. 1, art. 39 al. 1, lit. b Cod penal contopeşte pedeapsa de 1 an închisoare mai sus arătată cu pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare aplicată inculpatei pentru infracţiunea de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia, prevăzută de art. 338 al. 1 Cod penal, aplicând pedeapsa cea mai grea, de 2 ani şi 6 luni închisoare, la care adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă (1/3 din 1 an = 4 luni), astfel că pedeapsa principală rezultantă va fi de 2 ani şi 10 luni închisoare. Men?ine dispoziţiile privind suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pentru termenul de supraveghere de 3 ani stabilit de instanţa de fond. Majorează cuantumul sumelor la care a fost obligată partea responsabilă civilmente Euroins România Asigurare Reasigurare S.A. către partea civilă Haliciu (fostă Barbălată) Elena astfel: - de la 80.000 lei la 100.000 lei, cu titlu de daune morale, - de la 1.000 lei la 5.000 lei, cu titlu de daune materiale. Majorează cuantumul sumei la care a fost obligată prin hotărârea apelată partea responsabilă civilmente Euroins România Asigurare Reasigurare S.A. către partea civilă Haliciu (fostă Barbălată) Elena cu titlu de cheltuieli judiciare, conform art. 276 Cod procedură penală, de la 6.000 lei la 7.860 lei. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate. Respinge ca nefondat apelul declarate de inculpata Gogu Monica Paula, împotriva sentinţei penale nr. 423/05.04.2018 a Judecătoriei Focşani. În baza art. 276 al. 6 Cod pr. penală obligă pe inculpata Gogu Monica Paula la plata sumei 2.000 lei către partea civilă Haliciu (fostă Barbălată) Elena, cu titlu de cheltuieli judiciare în apel (onorariu avocat ales). Conform art. 275 al. 2 Cod pr. penală obligă pe apelanta inculpată Gogu Monica Paula la plata sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat la judecata în apel. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi 04.10.2018.

Document: Hotarâre  984/2018  04.10.2018”

Cum a scăpat polițistei Monica Gogu de acuzațiile de conducere sub influența băuturilor alcoolice

Ultima decizie luată în acest sens a fost pronunțată la finalul anului 2017, de către Judecătoria Focșani. După ce procurorii au decis să claseze dosarul în care polițista Gogu fusese cercetată pentru comiterea infracțiunii de conducere a unui autovehicul cu o îmbibație alcoolică de peste 0,80 grame la mie alcool în sânge, Elena Haliciu a mers în instanță. Pentru că accidentul a avut loc în jurul orei 4 dimineața, iar prima testare, cea cu aparatul etilotest, s-a făcut la aproape trei ore după, respectiv la 6.45, în cursul urmăririi penale s-a dispus recalcularea alcoolemiei la momentul producerii evenimentului rutier. Conform raportului de expertiză nr. 8539 din 23.04.2015, a Institutului de Medicină Legală Iași ”inculpata (n.r.- Paula Monica Gogu) ar fi putut avea, la momentul producerii accidentului, o alcoolemie de 0,50 grame 0/00 alcool” valoare care, fiind inferioară sub cea stabilită de lege de 0,80 grame0/00 alcool în sânge, a dus la clasarea cauzei sub aspectul comiterii acestei infracțiuni.

O lungă luptă pentru stabilirea unei alcoolemii

După ce procurorii au decis clasarea cauzei pentru infracțiunea de conducere sub influența alcoolului, Elena Haliciu a susținut prin avocat faptul că polițista a dat declarații diferite privind cantitățile și tipul de băuturi alcoolice consumate. Motiv pentru care, raportul de expertiză din aprilie 2015 nu a ținut cont decât de o declarație a polițiștei, diferită de cele inițiale și a cerut instanței să infirme soluția procurorului cu privire la clasare. În decembrie 2015, pe rolul Judecătoriei Focșani era înregistrată plângerea împotriva rezoluției de clasare privitoare la conducerea sub influența alcoolului. Pe 13 mai, instanța o admitea. ”Respinge excepţia privind inadmisibilitatea plângerii invocată de intimata Gogu Monica Paula prin apărător ales, ca neîntemeiată. (...)admite plângerea înregistrată la nr.15091/231/2015 formulată de petenta Haliciu(Barbălată) Elena în contradictoriu cu intimata Gogu Monica Paula. Desfiinţează dispoziţia din rechizitoriul emis la data de 6 octombrie 2015 în dosarul nr.595/P/2014 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi privind clasarea cauzei pentru infracţiunea de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, (...) şi trimite cauza procurorului pentru completarea urmăririi penale. (...) Definitivă”, este soluția dispusă de instanța focșăneană.

Conform acesteia, dosarul de urmărire penală s-a întors la procuror. Acesta a dispus efectuarea unei noi expertize. Conform testării alcooltest din dimineața accidentului, la ora 6.45, polițista avea o alcoolemie în aerul expirat de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, condusă fiind pentru recoltarea probelor biologice, avea o alcoolemie de 1 grame0/00 alcool la ora 7.10 și de 0,85 grame0/00 alcool la ora 8.10. La prima expertiză de recalculare retroactivă a alcoolemiei, IML Iași indică faptul că ”conform buletinului de examinare clinică, numita (n.r.- polițista) are greutatea corporală de 63 kg și înălțimea de 1,70 m. Din declarație (n.r.- a aceleeași polițiște) rezultă că în noaptea respectivă, între orele 3.00- 4.00, la un restaurant din Focșani a mâncat o ciorbă de văcuță, o friptură de piept de pui cu cartofi prăjiți, o salată și a băut 200 ml de whisky” ceea ce a condus la concluzia că la ora 4.15, când a avut loc accidentul, alcoolemia teoretică ar fi fost de aproximativ 0,50 grame 0/00 alcool.

Trei declarații diferite privind alcoolul consumat în noaptea accidentului

Polițișta Monica Paula Gogu a avut, cu privire la alcoolul consumat în noaptea accidentului, mai multe declarații. Prima dintre ele datează din 17 octombrie 2014, în procesul verbal de cercetare de la fața locului. Conform acestei declarații, ”în jurul orei 2.30, a ciocnit un pahar de șampanie din care a luat o înghițitură. Nu se declară că s-ar fi consumat produse alimentare”. Ulterior, în cursul aceleiași dimineți, în procesul verbal de recoltare a probelor biologice de la ora 7.10 (momentul recoltării primei probe biologice), suspecta declara că a consumat ”300 grame de șampanie și 50 ml de tequila”. În cadrul aceluiași proces verbal, polițișta spunea că a consumat respectivele băuturi alcoolice în intervalul 23.00 a zilei de 16.10.2014- ora 2.00 a zilei de 17.10.2014. Referitor la consumul de produse alimentare, polițista declara la acel moment că a servit o friptură înainte de ora 23. În cea de a treia declarație, respectiv cea de la IML Iași, lucrurile sunt complet schimbate, cu o consistentă masă între orele 3 și 4 dimineața și cu 200 ml de whisky, în acelați interval orar. Aceste neconcordanțe au fost sesizate și de instanța care a dispus admiterea plângerii împotriva soluției de clasare a procurorului de la Galați.

Deși a avut două alcoolemii diferite, procurorul a ales-o pe cea mai mică

După decizia judecătorilor focșăneni din 13 mai 2015, dosarul a ajuns la procuror care a dispus efectuare unei noi expertize, pe baza întregului probatoriu. Chiar procurorul menționează în ultima soluție de clasare a cauzei precizarea făcută de instanță, respectiv faptul că raportul din aprilie 2015 de la IML Iași ”s-a bazat doar pe declarația inculpatei în fața procurorului, fără a ține seama de celelalte declarații de consum de alcool și alimente pe care suspecta le făcuse”. Conform dispozițiilor instanței, la data de 14.12.2016, IML Iași face un nou calcul retroactiv al alcoolemiei, pe baza declarațiilor inițiale din ziua de 17.10.2014.

Și surpriză! Pe baza acestor probe, calculul retroactiv al alcoolemiei la momentul producerii accidentului se modifică de la 0,50 grame 0/00 alcool la 1,40 grame 0/00 alcool. Reaudiată în fața procurorului, polițista își menține declarația din martie 2015 dată aceluiași organ de urmărire penală și infirmă declarațiile anterioare, aducând în acest sens trei martori. Procurorul admite mărturiile celor trei persoane, după care decide, în mod oare surprinzător oare!!!??? să mențină în stabilirea alcoolemiei, același raport, respectiv primul, care indica o valoare de 0,50 grame 0/00 alcool. Și dispune din nou, clasare cauzei, cu privire la comiterea infracțiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice cu o alcolemie de peste 0,80 grame 0/00 alcool în sânge.

Clasare definitivă!

După această nouă ordonanță de clasare privitoare la conducerea sub influența alcoolului, din martie 2017, victima accidentului a solicitat instanței să infirme din nou soluția Parchetului. Decizia finală vine în luna decembrie a anului trecut când plângerea este respinsă ca nefondată. ”respinge ca nefondată plângerea formulată de petenta Haliciu (Barbalata) Elena. Menţine ca fiind legale şi temeinice ordonanţele pronunţate în dosarul de urmărire penală nr. 595/P/2014, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi(...) Definitivă”, este soluția Judecătoriei Focșani din 27 decembrie 2017. Familia Elenei Haliciu așteaptă motivarea acestei soluții, având în vedere faptul că, deși aceeași instanță a dispus infirmarea soluției de clasare, procurorul nu a ținut cont de cel de-al doilea raport de expertiză medico-legală, menținându-și inițiala soluție. (Text preluat din articolul Polițista Monica Gogu scapă de acuzația conducerii cu alcoolemie- publicat în Ziarulu de Vrancea pe 15 ianuarie 2018)

Citiți și:S-a dat soluția primei instanțe de judecată în dosarul polițistei Monica Gogu;

Polițista Monica Gogu scapă de acuzația conducerii cu alcoolemie;

Dosarul accidentului celor trei poliţişti- pe masa procurorilor gălăţeni;

O poliţistă de la Economica dăramat staţia de vis avis de capelă din Focșani cu un BMW X 5;

 

VIDEO!!! BMW-ul distrus în accidentul de vineri costă cat o garsonieră;

Mărturii contradictorii în dosarul accidentului poliţiştei Gogu;

O nouă rundă de audieri în dosarul accidentului de la Capelă​;

Poliţista care a produs accidentul de la Capelă va fi reaudiată;

Poliţista Gogu, autoarea accidentului de la Capelă, a scăpat parţial de acuzaţii;

1,05 este alcoolemia poliţistei care a dărâmat staţia de autobuz de la Capelă;

Ce spune şeful Poliţiei vrâncene despre oamenii legii care au fugit de la locul accidentului de vineri


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.