Ultima oră

Recrutat la Galati, specializat la Focsani

Cristi Irimia
29 mai 2008 1896 vizualizări
Marian Oprisan a devenit "Renato" la Liceul de Marina din Galati Odiseea dosarului de retea al presedintelui Consiliului Judetean, Marian Oprisan, continua, la trei zile dupa ce CNSAS a dezvaluit faptul ca presedintele PSD Vrancea a fost recrutat ca informator in perioada 1980 - 1985.

Astfel, dupa ce Oprisan a declarat ca toata clasa din care facea parte a fost recrutata, fostul diriginte al baronului, profesorul Florin Iamandei, a declarat pentru "Cotidianul" ca nu crede ca racolarile se faceau la grup: "Imi este greu sa cred ca a fost racolat impreuna cu toata clasa. Cred ca este o aberatie a lui. Personal, la vremea respectiva nu am avut senzatia ca Oprisan ar turna la Securitate. Eu am avut niste necazuri pe atunci, dar stiu cine m-a turnat, un profesor, coleg de-al meu. Nu stiu ce sa zic daca Oprisan turna sau nu. Stiu doar ca, desi nu ii placea sa invete, era un elev inteligent. Mai stiu ca atunci cind au inceput sa vina in Focsani polonezii, cu tigari si alte maruntisuri, el cumpara de la ei si revindea mai scump. Sa-l fi bagat la inaintare cei de la Securitate ca sa le dea informatii despre polonezi? El statea foarte mult in zona in care isi parcau acestia masinile. Se poate presupune, dar eu, unul, nu am nici o informatie in acest sens", a spus Iamandei. Directorul de la Grupul Scolar Agricol "Valeriu D. Cotea" s-a referit la activitatea desfasurata de Oprisan la Focsani, in contextul in care recrutarea la care s-a referit CNSAS avusese loc la Galati. Marian Oprisan a inceput Liceul de Marina din Galati insa n-a terminat clasa a IX-a in orasul de pe Dunare deoarece a avut probleme comportamentale si a revenit la Focsani, transferat disciplinar. A terminat clasa a IX-a la Liceul de Constructii Montaj din Focsani, unde a facut si clasa a X-a. Nici aici nu a facut multi purici deoarece a fost transferat de mama sa, Lucia Gherarde, la Liceul Agricol, pentru a fi mai usor de supravegheat. Elev cu probleme, si-a atras reprosurile multor profesori, care-l considerau arogant si obraznic. A terminat Liceul Agricol, unul din examenele de final avind legatura cu tractoarele. Ziarul de Vrancea anticipa inca de acum citeva luni ca solicitarile societatii civile privind deconspirarea fostilor securisti si a colaboratorilor ii vor da batai de cap si lui Marian Oprisan. Chiar daca a primit adeverinta de necolaborare, "din lipsa de note informative" (n. r. "" arse sau ascunse conform supozitiilor fostului ofiter de Securitate Doru Lungu), Oprisan s-a ales cu eticheta de recrutat, avind dosar de retea si nume conspirativ "Renato". Presedintele PSD a mintit opinia publica in mai multe rinduri, spunind ca n-a avut nici o legatura cu Securitatea, lucru infirmat chiar de catre CNSAS. Nu este exclus ca in lunile urmatoare sa apara si notele informative pe care se banuieste ca le-a scris Oprisan, mai ales ca Doru Lungu a spus despre el ca "turna cu greseli gramaticale". (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.