Ultima oră

Grindina a facut ravagii in culturile Vrancei

Mihaela Beșleagă
26 mai 2008 1236 vizualizări
Peste 350 de hectare de culturi au fost avariate in comuna Milcovul u grindina cit oul de prepelita a cazut si la Rastoaca si Slobozia Bradului, iar gheata marunta la Martinesti, Mircesti, Garoafa si Focsani u ploile au creat probleme in mai multe localitati, in comuna Slobozia Bradului 6 case si 20 de curti si anexe fiind inundate

Grindina a dat iama prin culturile din Milcovul, unde au avariat serios 350 de hectare de culturi agricole. Desi rasuflasera usurati dupa grindina cazuta acum citeva zile, localnicii se vaitau ieri ca n-au scapat de furia lui Dumnezeu. Rafalele de ploaie cu gheata, care a atins un diametru de 5 cm la Milcovul, au "batut" timp de minute bune, afectind 210 ha de culturi agricole, 110 ha de gradini de zarzavat, 5 ha de pomi fructiferi si 25 ha de vita de vie, potrivit centralizarii facute pina ieri dupa-amiaza de Institutia Prefectului. Si Rastoaca s-a confruntat cu probleme, oamenii spunind ca aici au fost patru rafale de "piatra", ultima creind cele mai mari probleme culturilor. "Pe la ora 15.00 a inceput piatra mai curata, cu mai putina ploaie. Era cit galbenusul de ou. Cind cadea de pe casa se rupea in bucati. S-a albit curtea si gradina. Aproape 100% ne-au stricat gradina, n-au mai ramas decit frunzele", s-a plins Ion Marioara, o localnica din Rastoaca. Primarul comunei, Vasile Dima, ne-a precizat ca au fost avariate culturile in proportie de 10-15% maxim. "A fost ca oul de porumbel, dar s-a topit repede. Au fost afectate culturile de legume, via, pomii", a precizat edilul din Rastoaca. "Grindina de azi a afectat si 240 h culturi de cimp in localitatea Slobozia Bradului. Inca mai evaluam pagubele, avem oameni in teritoriu, insa este destul de greu deoarece inca mai ploua", ne-a spus in jurul orelor 19.00 Cerasela Apostu, purtatorul de cuvint al Prefecturii.


Trafic ingreunat de rafalele cu gheata


Legumicultorii din Garoafa au scapat ca prin urechile acului de furia naturii, neinregistrindu-se pagube la culturi. "Grindina a batut mai mult la jumatatea drumului spre Focsani si a fost marunta, cu multa ploaie. Nu au fost pagube", ne-a spus si primarul din Garoafa, Gheorghe Maghiaru. Pe E85 insa, soferii au fost nevoiti sa traga pe dreapta timp de citeva minute, din cauza rafalelor cu gheata care au redus vizibilitatea. Ieri s-a mai semnalat grindina la Martinesti, comuna Tataranu, unde au cazut 21 l/mp de precipitatii doar in intervalul 15.50 "" 16.25. Boabele de gheata au avut insa doar 2-3 mm diametru, necreind pagube, dupa cum a precizat dispecerul Sistemului de Gospodarire a Apelor. 3 mm a avut si grindina cazuta la Mircesti, comuna Vinatori, in intervalul 14.40 "" 14.45. La Focsani, timp de patru minute, de la ora 15.02, a cazut grindina ceva mai mare, cu diametrul de 7 mm. Precipitatii, fara a cauza pagube, s-au mai inregistrat la Botirlau "" 12 l/mp sau Suraia "" 7,5 l/mp.


Inundatii la Slobozia Bradului si Fitionesti


Nu doar grindina de ieri a creat pagube vrincenilor, ci si ploaia de simbata, indeosebi in comuna Slobozia. Potrivit Prefecturii, in satul Olareni, apa a intrat in 6 case, iar un dig de pamint care mentinea apa scursa de pe versanti a fost distrus. La Coroteni, apa a intrat in 4 case, in timp ce la Slobozia Bradului aproximativ 20 de gospodarii (curti si anexe) au fost afectate. "Sint aceleasi gospodarii in care a intrat apa si in urma cu 3 zile. Atunci li s-a scos apa din curti, insa dupa ploaia de simbata au fost inundate din nou", a mai spus Cerasela Apostu. De asemenea, acoperisurile in majoritate din carton si materiale usoare au fost dezvelite in urma vintului puternic. Afectate au fost 80 de case, 40 la Valea Beciului si 40 la Cornetu si Liesti. Si lucratorii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta au fost chemati ieri sa taie un nuc care a fost scos din radacini de vint, in Focsani, pe strada Revolutiei. Cinci familii din catunul Ghibicesti, comuna Fitionesti, au avut grav de suferit in urma unei averse puternice de ploaie, simbata, la prinz. In urma potopului au fost inundate cinci case, dar si mai multe curti, anexe si gradinile locuitorilor din zona, fintinile au fost colmatate si mai multe pasari domestice au murit innecate. "Aflat intr-o depresiune, ca o albie, satul este afectat de fiecare data cind ploua mai puternic. Toate aluviunile aduse de piraie de pe versanti s-au strins in vale si au acoperit curtile si gradinile oamenilor. Unul dintre cei afectati este o femeie bolnava de cancer de colon, am gasit-o pina la jumatate in apa", relateaza primarul din Fitionesti, Gheorghe Diaconu. Se pare ca principala cauza a nenorocirii a fost un canal, distrus si colmatat in urma ploii puternice, ducind, in final, la inundarea caselor ce se aflau in apropiere. Si la Timboiesti o familie a avut de suferit de pe urma inundatiei, care a dus la darimarea unui perete din casa. Oamenii urmeaza sa primeasca in urmatoarele zile de la Prefectura, pina la repararea locuintei, un modul de locuit. Si pompierii din Adjud au fost solicitati de localnicul Gheorghe Tutu sa-i scoata apa din pivnita casei. Autoritatile judetene asteptau aseara raportari cu privire la eventuale pagube si din alte localitati. (Camelia STANILA, Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.