Ultima oră

Furia naturii a avariat iarasi gospodarii si drumuri

Dan Chiriac
23 mai 2008 829 vizualizări
La Slobozia Bradului au fost inundate 20 gospodarii, doua locuinte si un magazin, iar la Cornetu trei case u doua drumuri au fost blocate de copaci doboriti de vint la Vînatori si Odobesti u 100 de locuitori din Gologanu au ramas pe intuneric, iar in mai multe sate s-au inregistrat deranjamente colective u avertizarile de cod galben se mentin

Furtuna, aversele de ploaie si vintul cu aspect de vijelie care s-au abatut asupra judetului miercuri noapte si ieri dimineata au lasat in urma gospodarii inundate, drumuri blocate de copacii doboriti de vint si zeci de vrinceni pe intuneric. La 45 de minute dupa miezul noptii de miercuri, focsanenii au fost surprinsi de furia naturii, vintul puternic, ploaia si grindina abatindu-se cu putere timp de citeva minute, parca din toate directiile. La nivelul judetului, pe parcursul noptii s-au semnalat precipitatii ce au cumulat un maxim de 38 l/mp la Gura Calitei. De altfel, in aceasta localitate s-au cumulat 25,4 l/mp doar intre orele 7.40 - 9.10, ieri dimineata. Pina la orele 7.00, maxima fusese inregistrata la Timboiesti, 21 l/mp. S-au mai cumulat 20,2 l/mp la Mircesti pe Putna, 15, 8 l/mp la Golesti pe Milcov, 12,8 l/mp la Adjudu Vechi, 10,4 l/mp la Jiliste, pe Rimna sau 9,4 l/mp la Fitionesti, pe Zabrauti. Ca urmare a precipitatiilor abundente, la Slobozia Bradului au fost inundate 20 gospodarii, doua locuinte si un magazin, iar in satul Cornetu trei case. In zona au fost afectate si patru drumuri comunale. Si vintul puternic a pus probleme serioase. Astfel, doua drumuri au fost blocate de copaci doboriti de vint: DJ 204D la Vinatori si DN 2M la Odobesti. "Institutia Prefectului a avertizat toate comitetele locale pentru situatii de urgenta pentru a lua masuri urgente in punctele critice, favorabile formarii de torenti si pentru indepartarea eventualelor cantitati de masa lemnoasa si a altor resturi vegetale care pot bloca sectiunile de scurgere a apelor", mentioneaza prefectul Dragos Mircea. Ieri, avertizarea meteorologica s-a transformat iar in cod galben, fiind valabila pina astazi, la ora 21.00. Inca mai sint asteptate averse de 25-40 l/mp, iar izolat peste 45-60 l/mp. Desi ieri riurile urcasera doar cu 1-2 cm, o avertizare hidrologica cod galben pentru risc de scurgeri de pe versanti, viituri, torenti si posibile depasiri ale cotelor a fost data pina simbata, 24 mai, ora 18.00.


Fara apa potabila, la Obrejita


In urma ploilor abundente si o parte din locuitorii comunei Obrejita au avut de suferit. Unul dintre localnici, din zona Cimitirul Vechi, ne-a sesizat ca in zona ar fi fost inundate patru case, anexele si gradinile, dar si ca oamenii nu mai au apa potabila, dupa ce fintinile au fost inundate. "Patru-cinci case sint inundate, apa a intrat in case, in gradini, peste tot. Nu este apa de baut in zona. Mereu cind ploua mai abundent avem probleme. Am sesizat la Primarie, dar au spus ca pe ei nu-i intereseaza", ne-a spus Sandu Ciuchina, unul dintre cei afectati. Primarul a negat ca in zona ar fi case inundate. "Unul dintre cei care spune ca este inundat nu a avut tubul la fintina, apa s-a revarsat si astfel a fost inundat. Eu o sa-l ajut cu o motopompa sa scoata apa. In rest nu e adevarat, nu sint case inundate", a declarat edilul din Obrejita, Nicu Pardos.


100 de oameni din Gologanu, pe intuneric


Ca urmare a furtunii si a caderilor de grindina, in comuna Gologanu a fost avariat un punct de transformare de medie tensiune de linga stadionul din localitate. "In urma furtunii, un plop a cazut peste postul de transformare, a rupt conductoarele, 100 de consumatori raminind fara curent electric. Se actioneaza cu o echipa de interventie pentru remedierea situatiei si speram ca in jurul orei 15.00 (ieri - n.r.) sa fie reconectati", ne-a declarat Maria Matei, noul purtator de cuvint al Sucursalei de Distributie a Energiei Electrice. De asemenea, ca urmare a intensificarii vintului si a averselor puternice, mai multe deranjamente colective in reteaua de joasa tensiune s-au inregistrat in Burca, Vidra, Modruzeni, Padureni, Frecatei, Dumbraveni, Sihlea, Gugesti, Cirligele, Garoafa, Dumitresti, Urechesti. Electrica actioneaza in teritoriu cu 16 echipe operative. (Mihaela BESLEAGA)


CASETA


Crengile si tencuiala au facut victime


Doua masini au fost avariate in urma furtunii de ieri dimineata, in Focsani. Crengile au cazut peste autoturisme si le-au provocat stricaciuni. "In jurul orei 09.40, s-a actionat pentru degajarea crengilor unui copac, doborite de vint pe doua autoturisme parcate pe strada Emil Racovita. Evenimentul s-a soldat cu avarierea partiala a celor doua masini, respectiv a plafonului si a capotei acestora", spune slt. Cristina Enache, de la ISU. La aproximativ 30 minute, un echipaj de descarcerare a fost solicitat pe strada Stefan cel Mare unde s-au desprins bucati din tencuiala de pe fatada blocului nr 65, accidentind un barbat. Costica Angheluta, 64 ani, a fost preluat de Ambulanta si dus la spital. Ploile torentiale au afectat si traficul pe E 85. Timp de aproape o ora, soferii au condus cu viteza redusa intre Marasesti si Focsani, din cauza vizibilitatii reduse. Probleme au fost si in noaptea de miercuri spre joi. "Pompierii au intervenit pentru degajarea a doi copaci doboriti de vint pe carosabil pe raza localitatilor Suraia si Odobesti", mai spune slt. Cristina Enache. Ploaia a inundat si mai multe strazi din cauza canalizarilor infundate. (Dan CHIRIAC)


Circulatia oprita intre Buzau si Vrancea


Si podul din localitatea Topliceni, judetul Buzau, care face legatura intre localitatile vrincene Jitia, Neculele de Rimnicu Sarat si Podgoria a fost distrus partial si colmatat ieri seara in urma unei viituri. Pentru reluarea circulatiei pe drumul care face legatura intre localitatile din Buzau si Vrancea au intervenit peste 100 cadre ISU, 20 de jandarmi si 12 politisti. Din primele constatari se pare ca peste 200 gospodarii au fost afectate, in special prin distrugerea culturilor agricole.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.