Ultima oră

Socul cutremurului din China, propagat pina in Vrancea

Silvia Vrînceanu Nichita
22 mai 2008 1267 vizualizări
Cifrele zguduitoare, 41.000 de morti si milioane de sinistrati la zece zile dupa producerea seismului din China, au stirnit panica si printre vrinceni, care se tem de un posibil seism u «nu vom avea un cutremur devastator in Vrancea pina in 2012», ne-a linistit Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamintului

Cutremurul devastator din China, care a ingrozit intreaga planeta prin numarul mare de morti, disparuti si sinistrati, a creat panica si in Vrancea. Conform celui mai recent bilant oficial, seismul din 12 mai s-a soldat cu 41.000 de morti, 220.109 de raniti si milioane de sinistrati. Cutremurul a stirnit ingrijorare si in Romania dat fiind ca Vrancea este cea mai activa zona seismica a tarii care nu s-a mai cutremurat major de peste 30 de ani. Dupa cum se stie, marile cutremure se produc o data la aproximativ 30 "" 40 de ani, asa ca specialistii se asteapta la o miscare tectonica de aproximativ 6 "" 7 grade pe scara Richter in urmatorii ani. Specialistii de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamintului spun ca in placa tectonica din Vrancea nu s-au acumulat suficiente tensiuni care sa declanseze un cataclism major pe termen scurt. "Nu are nici o legatura ce s-a intimplat in China cu zona seismica Vrancea, pentru ca nu sintem pe aceeasi falie. Ba chiar, pot sa spun ca, din contra, e bine ca s-a descarcat tensiunea din zona aceea", ne-a declarat seismologul Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National pentru Fizica Pamintului. Gheorghe Marmureanu sustine ca seismul de 8 grade pe scara Richter din provincia Sichuan nu este cel mai devastator care a lovit China. Specialistul spune ca in anul 1565 zona a fost zguduita de un cutremur care a facut 830.000 de morti, iar in 1920 o alta miscare terestra de 8,6 grade a ucis 180.000 de oameni. "Pina in anul 2012 nu discutam de cutremure catastrofale in Romania, implicit in Vrancea. Asta nu inseamna ca fac o predictie, ci controlez un sistem de monitorizare din Pacific si pina in Florida si stim in fiecare zi ce se intimpla in lume. Pe baza acestor informatii putem face anumite analize", ne-a spus Gheorghe Marmureanu.


Ultimul cutremur mediu, pe 11 februarie


Ultimul cutremur notabil, de 4,2 grade pe scara Richter, a avut loc in Vrancea pe 11 februarie. De altfel, februarie a fost o luna activa din punct de vedere seismic. In opt zile, intre 4 si 11 februarie, au avut loc peste 40 de seisme mici. Specialistii in fizica pamintului studiaza variatia cimpului electromagnetic si pot afla cu zile si chiar saptamini inainte semnele unui cutremur devastator. Recent, in muntii Vrancei a venit o delegatie de specialisti occidentali pentru a vedea sistemul de avertizare seismica implementat in satul Plostina din Vrincioaia si despre care Gheorghe Marmureanu spune ca este un exemplu de buna practica. Sistemul de avertizare in timp real, unic in Europa, amplasat la Statia Seismologica "Dr. Cornelius Radu", poate anunta un cutremur major cu aproximativ 25 de secunde inainte ca acesta sa se produca, suficient timp cit sa se ia unele masuri, cum ar fi blocarea unor obiective care ar putea produce pagube si victime omenesti. Acesta a fost posibil ca urmare a faptului ca in Vrancea se produc cutremure la mare adincime. Directorul Institutului National pentru Fizica Pamintului spune ca, teoretic, autoritatile ar avea timp pina in 2012 sa reabiliteze cladirile cu risc seismic si sa ia masuri in vederea reducerii numarului de victime. Haosul din constructii ar putea iesi la iveala abia in urma unui cutremur devastator, similar cu cel care a lovit Romania in martie 1977. La ora actuala, controlul statului in domeniul constructiilor este minimal, in special din cauza lipsei de personal calificat. (Silvia VRINCEANU)


Vrincenii doneaza pentru victimele din China


In sprijinul sinistratilor asiatici au venit si romanii, inclusiv vrincenii, care au posibilitatea sa doneze bunuri si bani pentru a ajuta miile de victime ale tragediei. Printre primii vrinceni care au donat bani se numara si veteranul Ion Chichiur din Nereju, care a dat din pensia sa suma de 1.000 lei. "Chiar daca am fost luptator anticomunist, am vrut sa ajut China comunista grea incercata in aceste zile. Consider ca suferinta umana nu are granite in functie de regimul politic. Chiar as vrea sa incurajez si pe alti vrinceni sa faca donatii in sprijinul chinezilor", ne-a spus Ion Chiuchiur, de 84 de ani. Crucea Rosie Romana a anuntat deja ca initiaza o campanie nationala de stringere de fonduri pentru ajutorarea victimelor, deschizind la BRD doua conturi speciale in acest sens. De asemenea, a fost deschisa o linie telefonica Romtelecom (0 900 900 002), unde se pot face donatii de 2 euro/apel. In retelele de telefonie mobila Vodafone, Orange si Cosmote va fi alocat un numar comun de SMS, la care se pot face donatii de 2 euro/sms. In Vrancea vor fi amplasate corturi in Focsani, Panciu, Odobesti, Marasesti si Adjud, unde se pot face donatii. (M. BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.