Ultima oră

Adio Cosmina!

Ziarul de Vrancea
15 mai 2008 3997 vizualizări
Cosmina Alexandra Dimofte, unica victima din «acceleratul groazei», si-a luat ieri la revedere de la lume, pe o vreme insorita si intr-o mare de lacrimi

Lacrimi, durere si multe flori au insotit-o ieri pe ultimul drum pe Cosmina Alexandra Dimofte, tinara de aproape 17 ani ucisa de sina de tren, dupa deraierea acceleratului 1661 in apropierea haltei Valea Calugareasca. De la primele ore ale diminetii, in fata Bisericii "Sf. Nicolae" s-au adunat colegi de la Grupul Scolar Agricol, prieteni, rude sau simpli trecatori impresionati de drama familiei Dimofte. Mai multi lucratori de la CFR au venit sa fie aproape de colegul lor, Pavel Dimofte, la despartirea definitiva de fata lui. Soarele a stralucit incontinuu, luminind pentru ultima data chipul tinerei imbracata in rochie de mireasa. La orele 11.00, patru preoti au oficiat slujba, timp in care familia fetei a stat lipita de capul Cosminei, implorind-o sa se trezeasca.

Mam, tatal si sora Cosminei au parcurs cu greu drumul spre cimitir. Oana Dimofte a plins incontinuu si se intreba tot timpul : "Ce ma fac eu fara sora mea? Unde te duci tu? De ce te-am lasat sa pleci de la mine?". Peste o mie de oameni s-au alaturat cortegiului, traficul rutier fiind deviat. Primul popas a fost facut in fata Grupului Scolar Agricol, acolo unde colegii si profesorii au vorbit despre ce a insemnat Cosmina pentru ei. "Era o fata deosebita, linistita, care nu merita asa ceva! Fusesem seful clasei inaintea sa si i-am predat stafeta inainte de vacanta. Nu am stiut nimic, pina luni dimineata, dar m-am ingrozit cind am venit la scoala si am vazut poza sa si doliu pe usa liceului. E nedrept ce s-a intimplat", a spus Vasile Cirjan, colegul de clasa al Cosminei. In fata blocului de pe strada Cuza Voda, acolo unde tinara a locuit pina simbata, vecinii au iesit pe strada pentru a-i aduce un ultim omagiu. Toti vorbeau de cruntul ghinion. "Te gindesti sa nu mergi cu masina, avionul sau microbuzul ca se pot intimpla atitea. Te duci cu trenul si mori!", spuneau colegii. Si diriginta fetei a tinut sa spuna citeva cuvinte in numele elevilor si cadrelor didactice. "Te-am admirat si te-am pretuit, Cosmina! Ai fost odor neasemuit pentru parinti, giuvaer de pret pentru sora, imbold si pavaza pentru colegi ca sefa de clasa si model de eleva pentru profesori. Dragostea si respectul tuturor pentru tine te faceau si mai frumoasa, mai plina de viata si mai rabdatoare cu noi, cind poate te necajeam. Ne cerem iertare pentru micile noastre rautati si ne rugam bunului Dumnezeu sa te primeasca in imparatia Lui cu toata sfintenia pe care o are. Nu-ti spunem adio, Cosmina, pentru ca tu vei ramine linga noi, cu chipul tau radiind de bunatate, intelepciune sinceritate si noblete in gest si-ti promitem ca-ti vom pastra vesnic un loc in inimile noastre", a spus inlacrimata profesoara Daniela Neacsu. Momentul coboririi sicriului in groapa a adus familia in pragul disperarii. "Cosmina, vino inapoi! E rece si urit acolo! Unde te duci, vrem sa mergem si noi cu tine!". Cosmina a devenit inger la doar 16 ani si jumatate. (Dan CHIRIAC)


«S-a intimplat ceva cu macazul»


Comisia mixta care ancheteaza accidentul de la Valea Calugareasca nu a stabilit inca care au fost cauzele acestuia. «Este evident ca s-a intimplat ceva cu macazul», a declarat insa directorul CFR Calatori, Alexandru Noaptes. Acesta a precizat ca macazul a fost intredeschis, ceea ce inseamna ca persoana care opereaza macazul «a avut semnal ca acesta s-a cuplat, dar in realitate nu se cuplase». Comisia de ancheta este formata din reprezentanti ai Autoritatii Feroviare, Politia TF, Parchet, CFR Infrastructura, un reprezentant al sigurantei circulatiei si CFR Calatori. Membrii comisiei au facut simulari si probe la locomotive si vagoane, urmind sa intocmeasca un raport. In urmatoarele zile, comisia va ancheta toate persoanele implicate, adica personalul statiei, mecanicul de locomotiva si personalul pentru intretinerea instalatiilor si a liniilor. Cristian Ungureanu, director Regionala de Cai Ferate Bucuresti, a declarat ca starea aparatelor de pe teren, a macazelor si a liniilor de cale ferata a fost verificata vizual de revizorul de cale chiar simbata. Medicul legist a stabilit ca tinara din Focsani a fost lovita in cap de un cupon de sina care i-a zdrobit cutia craniana. Practic, nu a avut nici o sansa sa scape cu viata. (M. B.)


«Cosmina, ai lasat in urma lacrimi ca pe timp de razboi»


Doi cititori ai Ziarului de Vrancea au compus in zilele trecute o poezie pentru Cosmina. Ziarul de Vrancea a decis sa publice aceste versuri in memoria Cosminei Alexandra Dimofte.


Dumnezeu te asteapta in raiul lui

Mai vrei sa spui ceva, mai vrei, dar nu ai cum,

Sufletul tau inapoi nu mai vine

Iar noi acum toti plingem dupa tine!

Doamne, Doamne, de ce tocmai pe ea?

Daca am fi stiut, Doamne, ce se va-ntimpla!!

Petale de trandafir pe mormintul tau

Nu mai esti incononjurata de atita rau.

Sincer, ne pare rau de ce s-a intimplat

Sa-mi mai spuna cineva ca nu-i adevarat.

Trezeste-ma, Doamne, la realitate

Caci nu mai suport atita rautate.

COSMINA, ai plecat, nu mai esti printre noi

Ai lasat in urma lacrimi ca pe timp de razboi.

Un razboi al sufletelor adormite

Vezi in jurul tau atitea minti pornite,

Pornite sa vina, sa vina dupa tine,

Nimeni nu mai poate de atitea suspine.

Cind noi toti in groapa te vom vedea,

Sincer, iti spun ca nimeni nu te va uita,

40 de zile vei mai sta pe lumea nostra,

Apoi te vei ridica la cer ca o pasare maiastra.

Acum esti unul din ingerii lui Dumnezeu,

O sa ai locul tau in rai si ai ajuns la apogeu.

Cuvinte-ar fi destule, dar nu cred ca-s deajuns

Sa exprimam durerea care in suflet ne-a ajuns.

Te-am condus si lumea de durere zace

COSMINA odihneste-te in pace.


Dira si Fitzy - Odobesti


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.