Ultima oră

Vagonul morții a dus-o pe Cosmina Dimofte la ceruri

Ziarul de Vrancea
15 mai 2008 7297 vizualizări

Acceleratul 1661, București - Iași, a deraiat la Valea Călugărească, făcând o singură victimă: o elevă de la Grupul Școlar Agricol Focșani. Tânăra de 16 ani se afla în primul vagon și a fost lovită mortal de o bucată de șină ce a străpuns podeaua compartimentului în care aceasta avea loc. Din cauza ploii, fata s-a întors mai repede de la București, unde își vizitase sora studentă.Întâmplarea face ca tatăl Cosminei să fie șeful unei echipe de întreținere a liniilor de cale ferată, la Putna Seacă.”Era cea mai veselă ființă din lume”, ne-a spus îndurerat Pavel Dimofte. Cosmina Alexandra Dimofte era una dintre cele mai bune eleve din clasa ei. Era șefa clasei și visa să devină inginer constructor.

Un vagon care a deraiat de pe șine sâmbătă, în apropiere de Valea Călugărească, a curmat destinul unei tinere din Focșani, care la cei 16 ani avea numeroase vise și planuri de pus în practica. Alexandra Cosmina Dimofte a fost singura victimă a trenului accelerat 1661 București - Iași, care a ieșit de pe șine. Tânăra, elevă în clasa a X-a la Grupul Școlar Agricol "Valeriu D. Cotea" Focșani se întorcea de la sora sa, studentă în anul I la Politehnică în București. Cosmina a avut ghinionul să se afle chiar în primul vagon al garniturii. O bucată de șină care a străpuns podeaua vagonului a lovit-o în cap, curmându-i instantaneu viața.Ca o completare a tragediei tatăl fetei este șeful unei echipe de întreținere a liniilor de cale ferată. Îndurerat de tragica veste, el a plecat imediat la Ploiești, pentru a vedea ce s-a întâmplat. Și mama fetei, care era plecată de doi ani în Italia pentru a întregi veniturile familiei, s-a întors de urgență în țară pentru a-și plânge fiica cea mica.


Trenul accelerat 1661 a plecat sâmbătă după-amiază, la orele 16:00, din Gara de Nord, București cu circa 150 de persoane. În jurul orelor 17:00, în imediata apropiere a stației Valea Călugărească, garnitura de tren a deraiat, se pare din cauza unui macaz. Incidentul a făcut ca locomotiva și primele două vagoane să iasă de pe șine. Acestea nu s-au răsturnat, doar primul vagon fiind ușor înclinat. A fost însă suficient pentru ca o șină să străpungă podeaua vagonului, în compartimentul doi și să curme viața Cosminei Dimofte, care avea doar 16 ani. Alte opt persoane au fost rănite, patru dintre acestea fiind transportate la spital. Toate victimele se află însă în afara oricărui pericol. Directorul CFR Infrastructură, George Marcu, a spus pentru presa centrală ca deraierea s-ar fi putut produce din motive tehnice sau din cauza unei miini criminale. "Acest lucru va fi stabilit numai după ce vagoanele vor fi ridicate de pe șine și vor fi măsurate boghiurile", a spus Marcu. Deși nu este exclusă și varianta erorii umane, călătorii spun că trenul cirula cu viteză mică, astfel încât aceasta ipoteza este puțin probabilă. Imediat după accident, oamenii au fost coborâți din tren și au fost nevoiți să parcurgă pe jos distanța până în halta Valea Călugărească. Aici, aceștia au așteptat câteva ore pentru a fi preluați de un alt tren suplimentar. Trenurile dinspre București au avut însă întârzieri de sute de minute, în Gara Focșani ajungând la 130 de minute mai târziu față de orarul inițial. Circulația a revenit la normal abia ieri la orele 12:00. Focșănenii aflați în trenul deraiat au sosit în jurul orelor 22:00 cu trenul suplimentar. Aceștia au povestit că în momentul accidentului s-a auzit doar o bubuitură puternica. La fața locului a ajuns și ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, care a declarat că a existat o problemă la macazul numărul 9. Adevărul despre cauzele accidentului va ieși la suprafață doar după o anchetă amanunțită.


” Vroia să urmeze facultatea de construcții”


țVestea morții elevei de la Grupul Școlar Agricol a căzut ca un trăsnet peste familia acesteia, dar și peste conducerea și cadrele didactice de la liceu. Alexandra Cosmina Dimofte fusese la București, la sora sa, care e studentă în anul I la Politehnică. Deși trebuia să se întoarcă duminică, fata a ales să se urce în trenul ucigaș. Mai mult, cu jumătate de oră înainte de producerea accidentului, Cosmina a vorbit la telefon cu colega sa de banca. "Nu știu de ce s-a suit în blestematul ală de tren. Am vorbit cu ea la 16:30. Spunea că este nerăbdătoare să ajungă acasă. A mers în vizită la sora ei, Oana, așa cum făcea adesea în week-end. Își admira mult sora, era un exemplu pentru ea. Tocmai de aceea vroia să urmeze facultatea de construcții, la fel ca și ea", a spus Cristina Badea, colega de bancă a Cosminei. Tânăra ne-a spus că prietena ei era o fată distractivă, căreia nu-i plăcea să stea în casă. ”Era o fata foarte de treabă, sociabilă, înțelegătoare, dacă aveai o problemă mereu te ajuta, era deosebită și responsabilă. De asta am ales-o și șefa clasei”, ne-a mai spus Cristina Badea.


A plecat mai devreme din cauza ploii


Două din colegele de clasă ale Cosminei au mers ieri dimineață la ușa familiei Dimofte, pe strada Cuza Vodă. Cele doua colege au pus doliu și au lipit o poza cu chipul fetei. Au sunat și la uță în speranța că totul este doar un vis urât. Nimeni însă nu le-a răspuns. Tatăl fetei plecase de sâmbătă la locul accidentului, fiind și primul care a aflat tragica veste. Pavel Dimofte este șeful unei echipe de întreținere a liniilor de cale ferată, în halta CFR Putna Seacă, dintre Focșani și Mărășești și se ocupa tocmai de siguranța circulației. Îi va fi greu să se întoarcă la linii și spune că a resimțit accidentul ca și cum Dumnezeu i-a dat ”un pumn în față”. El a fost primul care a aflat tragica veste și a plecat imediat înspre Valea Călugărească. Pavel Dimofte a fost sunat și de ministrul Ludovic Orban, care și-a oferit tot sprijinul. "A fost liberă să plece și să vina când vroia. S-a întors sâmbătă, pentru că în București a plouat și nu mai avea ce să facă. M-a sunat, mi-a spus că totul e bine, iar apoi s-a întâmplat tragedia...", ne-a povestit îndurerat tatăl Cosminei, adăugând apoi că fiica sa era ”cea mai veselă ființă din lume”. Mama fetei, Elena Dimofte, este plecată de doi ani în Italia. Ea s-a întors de urgență în țaăa, pentru a-și plânge fiica. Familia tinerei este de loc din Vadu Roșca. În timpul inundațiilor din vara anului 2005, ei și-au pierdut o rudă care a fost luată de ape. Este vorba despre Nichifor Dimofte, 75 de ani, fost călugăr la Mănăstirea Ciolanu.


Doliu la Grupul Școlar Agricol Focșani


Confirmarea morții tinerei de la Grupul Școlar Agricol Focșani a venit târziu, sâmbătă seară. Directorul Florin Iamandei a sperat până în ultimul moment că este doar o potrivire de nume. Cosmina Alexandra era una dintre cele mai bune eleve din clasa ei, de la profilul construcții și instalații. "Am vorbit cu tatăl fetei, care lucrează la CFR și mi-a confirmat că aceasta este decedată. Era șefa clasei, învăța bine și nu avea corigențe sau absențe. Era un copil orientat și știa ce vrea să facă în viațăa. Este o pierdere foarte mare pentru noi. Am mai pierdut copii, dar niciodată în urma unui așa de teribil accident", ne-a spus Florin Iamandei. Ieri dimineață, Iamandei și diriginta clasei, Daniela Neacșu se uitau pe pozele făcute săptămâna trecută elelvelor. Cea a Alexandrei Dimofte trebuia pusă în această săptămână pe legitimația de elev. Colegele fetei spun că azi vor pune doliu și pe banca unde Cosmina Dimofte nu va mai lua loc niciodată. Un moment de reculegere se va ține la toate clasele. Trupul tinerei va fi adus azi la Focșani și colegii spun că o vor aștepta cu trandafiri, florile ei preferate. (Silvia VRÂNCEANU, Dan CHIRIAC)


A pierdut trenul din cauza unei întârzieri


Accidentul de tren de la Valea Călugărească a dovedit încă o dată ca o veche vorbă - "Ce ți-e scris, în frunte ți-e pus!" - își regăsește mereu corespondent în viața de zi cu zi. Din păcate, pentru unii tragedia de lângă Ploiești a adus nefericire în câteva familii. Pe de altă parte, însă, altele au respirat ușurate deoarece au trecut și ele pe lângă nenorocire. Cotidianul nostru a aflat că un tren care făcea legătura între Brașov și București a întârziat aproximativ 40 de minute înainte să ajungă în Ploiești și astfel, mai multe persoane care doreau să meargă în Moldova n-au mai prins "acceleratul groazei". Printre persoanele care au pierdut trenul care a deraiat se află și o altă tânără focșăneancă, Ana Maria Martinescu. Culmea, aceasta avea loc rezervat exact în vagonul nr. 1, în care a murit Cosmina ăi în care au fost rănite grav alte persoane. Tatăl Anei Maria, Adrian Martinescu, ne-a declarat că fiica sa l-a sunat să-l anunțe că a pierdut trenul: "Ana Maria mi-a telefonat spunându-mi că din cauza întârzierii trenului ce venea de la Brașov n-a mai prins legătura spre Focșani. Apoi, a adaugat că a auzit că trenul pentru care avea rezervare la vagonul nr. 1 a deraiat. Am luat-o cu mașina din Ploiești. A avut mare noroc și ne bucurăm că nu s-a aflat în acel tren", ne-a declarat Martinescu, care este și observator de joc în Liga a IV-a fotbalistică. Tragedia de la Valea Călugărească a avut ecou și rândul voleibalistelor de la LPS Focșani, care au trăit o experiență similară în urmă cu câțiva ani. Echipa antrenată de profesoara Veta Mihalache se întorcea de la meci de campionat la Botoșani, când vagonul în care se aflau a deraiat, iar sportivele au tras o sperietură soră cu moartea. Sportivele au ajuns cu bine acasă, însă noaptea târziu, după ore bune petrecute în câmp. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 29

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 14 ore, 16 minute, 41 secunde
Nu o cunosteam personal, dar la schimbul de ture ne intalneam si era o fiinta care iti atragea atentia prin simpla ei prezenta. degaja bucurie. Ca simplu coleg de liceu deja simt ca maine nu mai am ce citeste integral
, acum 739371 zile, 14 ore, 16 minute, 41 secunde
Un copil foarte educat...cu foarte mult bun simt...REGRETE!!! Condoleante familiei! O sa iti ducem dorul, draga noastra!!!
, acum 739371 zile, 14 ore, 16 minute, 41 secunde
De ce doamne ai mai luat un copil?Trist! se pare ca sirul tragediilor nu se mai sfarseste! dumnezeu sa o odihneasca in pace, sa aiba grija de sufletul ei, iar familiei sincere condoleante si multa citeste integral
, acum 739371 zile, 14 ore, 16 minute, 41 secunde
Condoleante familiei, prietenilor, colegilor, profesorilor si sa le dea Dumnezeu putere de a trece peste acest moment. R.I.P.
, acum 739371 zile, 14 ore, 16 minute, 41 secunde
Inca un copil...inca un suflet de om care prea devreme a plecat dintre noi.Sincere condoleante familiei...desi aceste cuvinte nu le pot alina durerea pe care ei o pot simti.Dumnezeu s-o ierte!
, acum 739371 zile, 14 ore, 16 minute, 41 secunde
Domnezeu sa o ierte.Sincere condoleante familiei!
, acum 739371 zile, 14 ore, 16 minute, 41 secunde
dak viata mi`ar putea oferi ink o data sansa de a regasi, clipele ce au fost si s`au risipit si tot ceea ce impreuna am cladit... port in gand mereu doar privirea ta... realitatea nu o pot accepta ... citeste integral
, acum 739371 zile, 14 ore, 16 minute, 41 secunde
Ddumnezeu sa o ierte!Sincere condoleante familiei indoliate.Suntem alaturi de tine Pavele si de familia ta in aceste grele momete!
, acum 739371 zile, 14 ore, 16 minute, 41 secunde
Condoleante familiei si celor care o cunosc! Dumnezeu sa o ierte!
, acum 739371 zile, 14 ore, 16 minute, 41 secunde
nu o cunosc pe alexandra cosmina, dar sunt foarte socata de acest accident pe care l-a avut. am tot sperat sa citesc sau sa aud stiri cum k nu ar fi murit... sa fi fost in moarte citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.