Ultima oră

Terenurile din Soveja, la mina «baietilor destepti»

Silvia Vrînceanu Nichita
8 mai 2008 2429 vizualizări
Obstenii din Soveja pling de sapte ani pe la usile mai marilor din judet in speranta ca-si vor recupera cele 1.150 de hectare de islaz confiscate de comunisti u in timp ce Comisia Judeteana de stabilire a dreptului de proprietate privata asupra terenurilor se misca cu viteza melcului in dosarul lor, Primaria Soveja instraineaza teren dupa teren u ultimul teren revendicat a plecat cu titlu gratuit catre ANL pentru un cartier de vile u procuratorul Maricel Cosor a obtinut deja o hotarire in justitie pentru a primi 70 de hectare in compensare, de la plopul de la Marasesti la coniferele de la Soveja

«De cind tot tac, de cind tot tac, sint cu o padure mai sarac". Versurile poetului Dumitru Pricop au ajuns sursa de inspiratie pentru obstenii din Soveja, care pling de ani de zile pe la usa Comisiei Judeteane de stabilire a dreptului de proprietate pentru a-si primi cele 1.150 de hectare de teren nationalizate in 1948. In tot acest timp, rasfatatii tranzitiei ridica zeci de vile in fosta «perla a Vrancei», cu ajutorul primariei care cedeaza cu generozitate din terenurile lor. Ultima instrainare a fost catre ANL, care a primit cu titlu gratuit peste 10 hectare de teren in punctul «Dealul bisericii», pentru un cartier de vile. Intre timp, si procuratorii de paduri au pus ochii pe padurile de conifere, dat fiind ca repararea drumului a dus la o explozie a pretului la terenuri in zona Sovejei.


Asfaltarea DN2L Tisita - Soveja, finalizata in urma lobby-ului facut de fostul consilier prezidential Claudiu Saftoiu pe linga Ministerul Transporturilor, condus la acea vreme de democratul Radu Berceanu, a ascutit lupta pentru terenuri la Soveja. Primarul Costel Plesa spune ca metrul patrat se vinde acum cu 25 - 30 de euro, fata de 1-2 euro in 2005. Terenurile nationalizate sint adminstrate de primarie, insa 400 de sateni au infiintat Obstea Devalmasa si cer inapoi «trupurile de pasune» pe care le-au stapinit in comun. Dupa reforma agrara, muntenii care s-au asezat aici din judetul Arges, in calitate de poslujnici ai Manastirii Soveja, au fost improprietariti. "De ani buni, primarul instraineaza terenuri revendicate de noi in raport cu interesele sale, fara sa ceara asentimentul lumii. Pentru tot ce a vindut, ar trebui sa primim renta, dar sint interese neocomuniste care se opun demersului nostru. Daca nu ni se rezolva cererea in timp rezonabil, ne adresam forurilor europene», ne-a declarat dr. Ion Fatu, profesor universitar din Iasi, de loc din Soveja.


Asteptare, dar pina cind?


La ultima intrevedere cu prefectul Dragos Mircea, obstenii au aflat ca au nevoie de noi acte care sa ateste ca obstea a existat intr-o forma juridica si inainte de nationalizare, chiar daca documentele probeaza ca terenurile le-au apartinut. Raspunsul a venit dupa 4 ani de asteptare. «Noi am detinut pasunea in devalmasie de 300 de ani, de cind ne-am mutat aici din Arges, pe vremea domnitorului Matei Basarab. Prin anii "Ëœ30, am rupt din fineata, din cosire, cum se zice la noi, si am facut un islaz linga comuna. Daca eu am avut doua hectare de fineata, am cedat un hectar de islaz pentru obste. La nationalizare, pe vremea primarului Radu Celmare, primaria a preluat pasunile in administrare si nicidecum in stapinire definitiva. Trebuie sa le scoatem inapoi, dar primarasul asta, care nici nu era nascut cind noi am suferit si care a trecut de la un partid la altul, nu are interes sa ne dea inapoi avutul. Unge pe unul si pe altul cu terenurile noastre», spune obsteanul Calaita Balan, de 77 de ani, cel care a condus delegatia la Prefectura.


Nu s-a putut nici cu Oprea, nici cu Mircea


Initial, obstenii il acuzau pe prefectul Ion Oprea ca se opune retrocedarii, dat fiind ca a devenit si el proprietar in zona, dar nici actualul prefect, Dragos Mircea, nu a actionat cu mai multa rapiditate: "Dosarul este in analiza la Comisia Judeteana. Am descoperit ca lipsesc ceva acte si le-am solicitat reprezentantilor obstii", ne-a transmis prefectul, dupa ce purtatorul de cuvint Cerasela Apostu ne-a aminat cu primirea unui raspuns aproape doua saptamini. Cum se apropie alegerile, prefectul nu stie cind va reintra cererea pe ordinea de zi, desi obstenii spun ca au adus noi acte. "Avem toate actele, dar ni se cauta nod in papura", spune Grigore Ganet, presedintele Obstii. Acesta adauga ca exista interese mari generate de "darnicia" Primariei, care foloseste terenurile "pentru a-si cumpara influenta de la politicieni". "Actele adevarate sint din anul 1948 pentru 860 de hectare confiscate si ar fi elemente ca obstenii sa primeasca macar o parte din teren. Oamenii sint imbatriniti si le e greu sa-si dovedeasca dreptul. Daca exista vointa pot primi terenurile inapoi pentru ca s-a descoperit acest capat de ata in Arhivele Statului. Exista si disponibilitate din partea membrilor comisiei, dar se stie ca sint mai multe interese. Oricum, cei care au concesiuni si cumparaturi in zona ramin asa pentru ca se pun in posesie doar terenurile libere de sarcini», ne-a declarat o sursa din Comisia Judeteana.


Improprietariti de lux


Dupa repararea drumului, Soveja face cu ochiul imobiliarilor si amatorilor de aer tare. Aici se ridica zeci de vile si chiar un hotel de 5 stele. In 2006, in urma unei licitatii controversate, au cumparat teren revendicat de la primarie fostul prefect Ion Oprea (foto teren), acum subprefect, Claudiu Saftoiu, fostul sef al SIE, ex- seful Politiei, Viorel Serbanoiu, in prezent inspector sef la IJP Botosani, Emilian Diaconu, fostul sef de la Cadastru, dar si alte VIP-uri locale. Daca un lot a costat atunci 8.000 de lei, acum valoreaza cel putin 100.000 de lei, daca ar fi sa-l credem pe primar, care spune ca pretul a crescut de 13 ori. In Soveja este de notorietate ca primarul trecut de la PSD la PD-L "deschide usi" in schimbul terenurilor. Acesta ar fi un posibil motiv pentru care edilul contesta legalitatea obstii. "Ei au solicitat cele 860 de hectare grosso modo. O obste presupune sa fi existat inainte, sa fie avut un statut, un colectiv de conducere, nu teren obstesc in devalmasie. Noi le-am respins cererea la Comisia Locala pentru ca nu aveau inca aceste acte de la Arhive. Aici a fost intr-adevar teren obstesc, dar ceva diferit fata de obstea clasica. Dupa ultimul recensamint, avem 2.300 de alegatori in Soveja, si numai 200 de insi care au semnat ca sa ia acest patrimoniu. Sint unele nereguli la semnaturile de constituire si i-as putea chiar acuza de fals, dar nu vreau, astept decizia Comisiei Judetene", ne-a spus primarul Costel Plesa. Cum situatia da in clocot, edilul a tinut zilele trecute un discurs inflacarat la statia de radioficare comunala. "Am avut un mesaj electoral si am zis ca vreau sa fac referendum pentru a se hotari ce fac obstenii cu patrimoniul. Nu pot 200 de insi sa se substituie tuturor. Ei vor fi cei mai bogati oameni din Romania! Nici nu-mi dau seama cum vor administra ei aceste valori fantastice", zice primarul. Edilul numeste posibila restituire "afacerea secolului". Despre instrainarile de terenuri revendicate, edilul crede ca are circumstante atenuante: "N-am facut pentru mine nimic, doar pentru comuna. Iar ce s-a vindut, vindut ramine".


"Legile lui Plesa"


De cealalta parte, presedintele Obstii, Grigore Ganet (foto), spune ca primarul este ingrijorat de faptul ca va ramine fara "closca cu puii de aur". "Daca ne acuza de fals, primarul sa dea nume, sa faca plingere. De fapt, el fabuleaza si zice ca vrem sa lotizam terenul si sa-l vindem, ceea ce el face de ani buni. Nimeni nu-si permite sa faca asta, pentru ca nu ne permite statutul. Daca se iau asemenea hotariri, se discuta in Adunarea Generala, unde sint reprezentanti din toata comuna. Dar hotul striga intotdeauna hotii. Practic, primarul ne invinuieste ca vom face in viitor ce face el acum. Un referendum este inutil, pentru ca nu poti sa faci referendum pentru aplicarea unei legi. Ar insemna ca la Soveja se aplica legile lui Plesa, nu cele votate de Parlament", a comentat Grigore Ganet. Acesta a precizat ca obstea ar trebui sa primeasca 850 de hectare de islaz si alte 320 de hectare de islaz impadurit. Prima cerere de retrocedare a fost inregistrata la Primaria Soveja inca din 2000. Pierduti in hatisul de legi, localnicii au decis apoi sa infiinteze obstea pentru a-si reprezenta mai bine interesele. Actualii obsteni spun ca primaria a instrainat pina acum peste 20 de hectare din Poiana Punga si Rucareni, insa primarul pretinde ca nu a mai vindut la persoane fizice de doi ani. (Silvia VRINCEANU)


Interesele procuratorilor:Obstea Devalmasa a cerut Judecatoriei Panciu sa decisa sistarea lucrarilor de constructie pe terenurile revendicate, dar actiunea a fost respinsa acum doua luni. Aceeasi instanta a emis insa o hotarire definitiva prin care procuratorii unor fosti boieri, Maricel si Alexandru Cosor, pot primi 536,94 ha la Soveja. Aceasta in conditiile in care vechile proprietati boieresti au fost identificate la "¦ Marasesti, adica la 80 de km distanta. Procuratorii au refuzat vechiul amplasament, motivind ca padurea a fost defrisata. Pe baza unei expertize controversate, procuratorul a reusit sa transfere suprafata din lunca Siretului in padurile de conifere de la munte, desi legea spune ca retrocedarile se pot face doar in vecinatatea vechiului amplasament. Directia Silvica a sesizat DNA, dupa cum ne-a declarat directorul tehnic Ghita Raduta. Si Primaria Soveja s-a plins la Parchet.


  • Serbanoiu isi incepe vila


  • Pe dealurile din apropierea manastirii, noii locatari de lux si-au imprejmuit terenurile cu acelasi tip de gard. "Primaria s-a ocupat", ne-au lamurit citiva sateni.

    Daca terenul lui Claudiu Saftoiou beneficiaza de intreaga panorama a satului, subprefectul Ion Oprea a devent stapin pe o bucata din Poiana Punga, unde a functionat o tabara de pictura. De altfel, gardul subprefectului trece razant pe linga una dintre sculpturi. Comisarul sef Viorel Serbanoiu (teren foto) a adus la Soveja si primele masini de piatra pentru constructia viitoarei sale case de vacanta. Obstenii spun ca acesta a imprejumuit pe nedrept si doi brazi seculari, motiv pentru care s-a ales si cu plingerea de la Judecatoria Panciu. Comisarul sef Serbanoiu este vecin cu fostul sef de Cadre de la Politie, Aurel Dragnea, in vreme ce Ion Oprea imparte panorama din Poiana Punga cu primarul din Marasesti, Emilian Brasov.


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 1

    Adaugă comentariu
    , acum 739391 zile, 5 ore, 17 minute, 42 secunde
    proprietatea este sfanta si este garantata de constitutie. dar acest lucru nu poate fi inteles de catre un fost U.T.C.-ist si ma refer aici la inca primarul Sovejei Costel Plesa. este o rusine pentru citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.