Ultima oră

«Pe linga baroni, Basescu e un simplu marinar»

Iulia Crețu
7 mai 2008 568 vizualizări
Pentru anul "de exceptie" in materie de jignirea jurnalistilor, presedintele Traian Basescu a primit "zmeura" "Pasarica Neamului" u avem iar jurnalisti vrinceni in raportul privind Libertatea Presei

Agentia de Monitorizare a Presei a facut public raportul privind Libertatea Presei in anul 2007, iar rezultatele publicate arata o tendinta de intensificare a atacurilor la adresa jurnalistilor si la libertatea de exprimare. In 2007 s-a observat o crestere a presiunilor politice, in special a celor venite din zonele superioare ale clasei politice, raportul mentionind si episoadele in care a fost implicat presedintele Traian Basescu, inclusiv cele cu lansarea apelativelor "gaozar" ori "tiganca imputita". "Principalele mecanisme prin care aceste presiuni au fost exercitate anul trecut au fost utilizarea abuziva a autoritatii pentru a controla politic institutii importante pe piata de media, dar si folosirea procesului legislativ pentru a bloca sau impiedica buna functionare a unor legi sau institutii", se arata in raport. Pentru al patrulea an consecutiv, in studiul privind libertatea presei figureaza si numele unor jurnalisti vrinceni. Scandalul "CD-ului top secret" cu informatii din Armata, descoperit de doi ziaristi focsaneni, dar si tergiversarea finalizarii anchetei in cazul lor, este prezentat la capitolul "Amenintari si insulte" din raport. Marian Girleanu, corespondent la "Romania Libera", si Sebastian Oancea, director editorial la saptaminalul de satira "Ziarul Tau", au fost invinuiti de detinere si transmitere de informatii militare secrete. Cei doi au fost trimisi in urmarire penala, iar procurorii le-au trimis amenzi administrative. "Pe 26 septembrie 2007, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism dispunea scoaterea de sub urmarire penala a jurnalistilor Sebastian Oancea si Marian Girleanu, invinuiti pentru detinere si raspindire de informatii secrete. Decizia venea la un an si sapte luni de la inceperea urmaririi penale si dupa ce organizatii de media si de drepturile omului au protestat vehement impotriva acestor invinuiri. Solutia DIICOT ii achita pe cei doi de orice invinuire penala, insa ii condamna la plata unor amenzi administrative in valoare de 800, respectiv 900 de lei pentru incalcarea legii sigurantei nationale, precum si la plata unor cheltuieli de judecata in valoare de 1.920 de lei fiecare", se arata in raportul Agentiei pentru Monitorizarea Presei. Cei doi au fost prezenti luni la Gala Laureatilor Media. Printre cei care au participat la decernarea "zmeurilor" Agentiei pentru Monitorizarea Presei s-au numarat Cosmin Gusa, Vasile Blaga, Ludovic Orban sau Eugen Nicolicea. Pentru anul "de exceptie" in materie de jignirea jurnalistilor, presedintele Traian Basescu a primit "zmeura" "Pasarica Neamului". "Pentru expresiile folosite de Basescu, acesta pare, pe linga baronii Oprisan, Mischie si Mazare, un simplu marinar", au tinut sa-l cadoriseasca jurnalistii pe primul om al tarii. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.